– Mer än jag hade kunnat drömma om

2021 06 07

Jimmie Åkesson konstaterar att SD har påverkat svensk politik rejält sedan partiet kom in i riksdagen 2010.

– Sedan dess har vi satt press på S och M, som märkt att vi tagit deras väljare på migrationsfrågan, och tvingat dem att ändra sin politik och också flyttat hela migrations- och integrationsdebatten till vår planhalva, säger han till GP.

– Informellt har vi påverkat väldigt mycket mer än jag hade kunnat drömma om. Migrationsfrågan, integrationen, kriminalpolitiken… att det gått så mycket i vår riktning, säger SD-ledaren som samtidigt slår fast att partiet ännu så länge haft svårare att påverka formellt.

Det är dock något som väntas förändras om M-KD-SD-sidan vinner valet 2022, möjligen med stöd av Liberalerna. I så fall skulle SD troligen  få en hel del påverkan även rent formellt. Men i praktiken har SD redan förändrat en mängd saker i svensk politik de senaste tio åren, sedan intåget i riksdagen eter valet 2010.

– Sedan dess har vi satt press på S och M, som märkt att vi tagit deras väljare på migrationsfrågan, och tvingat dem att ändra sin politik och också flyttat hela migrations- och integrationsdebatten till vår planhalva, säger Jimmie (SD) till GP.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="168"]