Mejlbombad efter att 8 katter avlivats

2021 06 03

Folk blev väldigt arga när länsstyrelsen i Skåne avlivade 8 kattungar och enhetschefen Ola Svensson har mottagit 168 upprörda mail.

När länsstyrelsen upptäckte 8 kattungar hos en person med djurförbud blev katterna omhändertagna och avlivade efter att en veterinär bedömt att de förvildats samt bar på smittsamma sjukdomar vilket försvårade läget.

–Då går det inte att omplacera katterna utan att man behöver ha någonstans att stalla upp dem en längre tid, det riskerar dels lidande för djuren och dels stora kostnader, säger länsveterinär Leif Felton till SVT.

Gick ut på Facebook

På Kattjouren blev man upprörd över beslutet att avliva katterna så man gick ut på Facebook och uppmanade folk att mejla enhetschefen för djur- och livsmedelsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

– Jag har fått 168 mejl senast jag kollade. Viktiga mejl drunknar i det här, jag har missat mejl som borde ha hanterats snabbare men som försvinner i flödet, säger Ola Svensson.

Inga hot

En del av mejlen var mycket arga men inget var hotfullt framhåller Ola som anser att Kattjourens följare borde vända sig till partierna istället.

– Titta på lagstiftningen och tycker man inte om den – påverka politiker som kan ändra lagstiftningen. Skulle man få in en namninsamling med tusentals namn och en genomtänkt skrivning då finns det en chans att man påverkas i alla fall, säger han till SVT.

Kattjouren önskade att katterna skulle få leva.

– Syftet med mejlkampanjen är ju förstås att skapa opinion, säger Kristina Alvin på Kattjouren som tar avstånd från otrevligt formulerade mejl.

– Vi tar självklart avstånd från det men samtidigt måste människor få reagera – fattar man omoraliska beslut så kommer människor att reagera.

ANALYS

Våra fina fyrbenta vänner engagerar många vilket är fantastiskt. Samtidigt kan ibland myndigheter tvingas ta svåra beslut och då kan det vara extra viktigt med tydlighet, transparens och motiveringar så att alla får klar information och bakgrund.

En annan fråga är om det ibland är en kostnadsfråga – vilket ju sägs rakt ut av länsstyrelsen ovan – och då ökar sannolikt upprördheten och frågan om politiken och prioriteringar hamnar i fokus. Informationen ovan indikerar ett behov av mer tydlighet och kommunikation. Här kan man även läsa mer om vad SVT skriver kring när avlivning kan bli tvunget enligt lagen.

Foto: J. Hytönen. Kattungarna på bilden avses ej i texten.

[yop_poll id="155"]

Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


SMHI flaggar för kraftigt oväder – drar in över Sverige

2024 06 20

Rikliga nederbördsmängder och oväder är på väg in över Sverige.

Många sitter som på nålar när väderprognoserna för midsommarafton trillar in.

Och just fredagen ser ut att bli mestadels torrt i större delen av Sverige, i alla fall under dagen.

Däremot utesluts inte regn i södra och västra Götaland på kvällen – och på midsommardagen brakar ovädret loss rejält med stora mängder regn som drar in från sydväst.

Det beskedet ger SMHI i sin senaste prognos på torsdagen.

Tre län pekas ut: "Kraftiga skurar"

Enligt SMHI kommer regnovädret att slå mot södra delarna av landet.

Det är framför allt tre län som det riskerar att bli riktigt blött i.

– Främst i Skåne, Halland och Kronoberg kan inbäddade skurar bli kraftiga och rikliga nederbördsmängder väntas lokalt, framhåller SMHI:s meteorolog Lars Magnus Joelsson i ett uttalande.

Väderappen Klart flaggade under gårdagen för regnmängder på uppemot 36 millimeter i flera delar av Skåne på lördag. Den prognosen har på torsdagen sjunkit betydligt, men likt SMHI delar man uppfattningen om att det kommer att regna ordentligt under midsommarnatten.

Norra Sverige på söndag

Även om lördagens regnväder slår till mot södra Sverige innebär det inte att resten av landet kommer undan.

Det dröjer bara lite längre.

– På söndagen är det norra Sveriges tur att beröras av ett nederbördsområde som drar in från väster, understryker Lars Magnus Joelsson.

Regnet blir dock inte lika massivt som i söder.

– Måttliga nederbördsmängder väntas i samband med detta, tillägger meteorologen.

Glädjebeskedet: Värmen gör comeback

När regnet väntas falla under lördagen blir det inte heller några höga temperaturer. Mellan 12-17 grader i berörda områden är vad man kan förvänta sig.

Men den som längtar efter värmen behöver inte misströsta.

Redan om några dagar är sommartemperaturerna tillbaka.

Under nästa vecka ser ett högtryck ut att etablera sig över landet och varm luft drar in, menar Lars Magnus Joelsson.

– Särskilt fram emot mitten av veckan ser vädret ut att bli klart, lugnt och varmt.

Foto: N. Sharafutdinov

Text: Redaktionen