Mejlbombad efter att 8 katter avlivats

2021 06 03

Folk blev väldigt arga när länsstyrelsen i Skåne avlivade 8 kattungar och enhetschefen Ola Svensson har mottagit 168 upprörda mail.

När länsstyrelsen upptäckte 8 kattungar hos en person med djurförbud blev katterna omhändertagna och avlivade efter att en veterinär bedömt att de förvildats samt bar på smittsamma sjukdomar vilket försvårade läget.

–Då går det inte att omplacera katterna utan att man behöver ha någonstans att stalla upp dem en längre tid, det riskerar dels lidande för djuren och dels stora kostnader, säger länsveterinär Leif Felton till SVT.

Gick ut på Facebook

På Kattjouren blev man upprörd över beslutet att avliva katterna så man gick ut på Facebook och uppmanade folk att mejla enhetschefen för djur- och livsmedelsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

– Jag har fått 168 mejl senast jag kollade. Viktiga mejl drunknar i det här, jag har missat mejl som borde ha hanterats snabbare men som försvinner i flödet, säger Ola Svensson.

Inga hot

En del av mejlen var mycket arga men inget var hotfullt framhåller Ola som anser att Kattjourens följare borde vända sig till partierna istället.

– Titta på lagstiftningen och tycker man inte om den – påverka politiker som kan ändra lagstiftningen. Skulle man få in en namninsamling med tusentals namn och en genomtänkt skrivning då finns det en chans att man påverkas i alla fall, säger han till SVT.

Kattjouren önskade att katterna skulle få leva.

– Syftet med mejlkampanjen är ju förstås att skapa opinion, säger Kristina Alvin på Kattjouren som tar avstånd från otrevligt formulerade mejl.

– Vi tar självklart avstånd från det men samtidigt måste människor få reagera – fattar man omoraliska beslut så kommer människor att reagera.

ANALYS

Våra fina fyrbenta vänner engagerar många vilket är fantastiskt. Samtidigt kan ibland myndigheter tvingas ta svåra beslut och då kan det vara extra viktigt med tydlighet, transparens och motiveringar så att alla får klar information och bakgrund.

En annan fråga är om det ibland är en kostnadsfråga – vilket ju sägs rakt ut av länsstyrelsen ovan – och då ökar sannolikt upprördheten och frågan om politiken och prioriteringar hamnar i fokus. Informationen ovan indikerar ett behov av mer tydlighet och kommunikation. Här kan man även läsa mer om vad SVT skriver kring när avlivning kan bli tvunget enligt lagen.

Foto: J. Hytönen. Kattungarna på bilden avses ej i texten.

[yop_poll id="155"]