Mejlbombad efter att 8 katter avlivats

2021 06 03

Folk blev väldigt arga när länsstyrelsen i Skåne avlivade 8 kattungar och enhetschefen Ola Svensson har mottagit 168 upprörda mail.

När länsstyrelsen upptäckte 8 kattungar hos en person med djurförbud blev katterna omhändertagna och avlivade efter att en veterinär bedömt att de förvildats samt bar på smittsamma sjukdomar vilket försvårade läget.

–Då går det inte att omplacera katterna utan att man behöver ha någonstans att stalla upp dem en längre tid, det riskerar dels lidande för djuren och dels stora kostnader, säger länsveterinär Leif Felton till SVT.

Gick ut på Facebook

På Kattjouren blev man upprörd över beslutet att avliva katterna så man gick ut på Facebook och uppmanade folk att mejla enhetschefen för djur- och livsmedelsenheten på länsstyrelsen i Skåne.

– Jag har fått 168 mejl senast jag kollade. Viktiga mejl drunknar i det här, jag har missat mejl som borde ha hanterats snabbare men som försvinner i flödet, säger Ola Svensson.

Inga hot

En del av mejlen var mycket arga men inget var hotfullt framhåller Ola som anser att Kattjourens följare borde vända sig till partierna istället.

– Titta på lagstiftningen och tycker man inte om den – påverka politiker som kan ändra lagstiftningen. Skulle man få in en namninsamling med tusentals namn och en genomtänkt skrivning då finns det en chans att man påverkas i alla fall, säger han till SVT.

Kattjouren önskade att katterna skulle få leva.

– Syftet med mejlkampanjen är ju förstås att skapa opinion, säger Kristina Alvin på Kattjouren som tar avstånd från otrevligt formulerade mejl.

– Vi tar självklart avstånd från det men samtidigt måste människor få reagera – fattar man omoraliska beslut så kommer människor att reagera.

ANALYS

Våra fina fyrbenta vänner engagerar många vilket är fantastiskt. Samtidigt kan ibland myndigheter tvingas ta svåra beslut och då kan det vara extra viktigt med tydlighet, transparens och motiveringar så att alla får klar information och bakgrund.

En annan fråga är om det ibland är en kostnadsfråga – vilket ju sägs rakt ut av länsstyrelsen ovan – och då ökar sannolikt upprördheten och frågan om politiken och prioriteringar hamnar i fokus. Informationen ovan indikerar ett behov av mer tydlighet och kommunikation. Här kan man även läsa mer om vad SVT skriver kring när avlivning kan bli tvunget enligt lagen.

Foto: J. Hytönen. Kattungarna på bilden avses ej i texten.

[yop_poll id="155"]

Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen