Matlådor på jobbet väcker känslor: ”Värsta man kan göra”
2025 03 15
Matlådor på jobbet har väckt diskussion de senaste dagarna, och det finns ett beteende i lunchrummet som får många svenskar att reagera.
Matlådor borde kanske inte vara ett ämne som ger upphov till kontrovers.
Men frågan kan väcka känslor – och många svenskar har åsikter om vad som är okej att ha med sig till lunchrummet.
Får inte ta med vad som helst
Diskussionen har uppstått efter att forskaren Simon Bauer, som forskar i flerspråkighet vid Göteborgs universitet, studerat den samhällsorienteringskurs som invandrare erbjuds när de kommer till Sverige.
På kursen får de bland annat lära sig att matlådor inte får lukta för mycket – för då blir svenskar arga.
– De uppmuntras att fundera över vilken mat de tar med sig till sitt arbete, säger Simon Bauer i ett uttalande.
Och många tycks hålla med – man får inte ta med sig vad som helst till lunchrummet.
Det finns framför allt en typ av mat som väcker känslor, eftersom den anses lukta för mycket.
”Det värsta någon kan göra”
Väldigt många svenskar verkar anse att man inte bör ha med sig vit fisk i matlådan, rapporterar SR.
– Det värsta någon kan göra är väl att ta med sig vit fisk i matlåda och mikra det, det är väl det värsta man kan göra, säger Alicia i Göteborg till radiokanalen.
Flera andra håller med. Vit fisk bör undvikas.
– Det är aldrig uppskattat om någon har med sig fisk exempelvis, och det liksom luktar i hela lunchrummet och nästan hela huset, säger Johan från samma stad.
Egentligen tycker många att man får ha med sig vad man vill – men man ska visa lite hänsyn till de andra i lunchrummet.
Rådet – förvarna kollegorna
Etikettexperten Mats Danielsson, som även kallas för ”etikettdoktorn”, menar att det inte finns något rätt eller fel när det gäller vad man får ta med sig i matlådan.
– Nej, det finns det absolut inte. Det finns ingen som kan hindra dig från att äta vad du vill så länge det inte innehåller något olagligt, säger han till GP.
Han avråder dock från surströmming, men ger i övrigt rådet att man kan förvarna sina kollegor om man har med sig något som luktar.
– Vet du med dig att du har en maträtt som av någon anledning doftar eller luktar då får man tänka till och förhöra sig om det skulle vara ett problem. Vanlig dialog arbetskamrater emellan tror jag är den bästa lösningen på alltihop, säger Mats Danielsson till tidningen.
Foto: Trausti Evans
Text: Redaktionen