Massor av svenskar har samma problem – med kaffe

2024 11 29

Många svenskar lider av samma problem, som handlar om konsumtionen av kaffe.

Svenskar är ett av världens mest kaffeälskande folk.

Sverige har uppgetts vara det tredje mest kaffedrickande landet i världen, efter Finland och Nederländerna.

Men för vissa blir kaffedrickandet ett problem, rapporterar TV4.

”Utsöndras dopamin i hjärnan”

Kaffe innehåller koffein och är därför beroendeframkallande.

Många svenskar är beroende av kaffe och har svårt att avstå ifrån den eftertraktade drycken.

Den som försöker dra ner på eller helt sluta med kaffedrickandet, riskerar att drabbas av abstinens.

– Kaffe fungerar som alla andra droger, det stimulerar belöningssystemet. När vi dricker kaffe utsöndras dopamin i hjärnan. Dopamin är belöningshormonet som gör att vi vill fortsätta må bra, säger alkohol- och drogterapeuten Peter Roth vid Stockholms Beroendeklinik, till kanalen.

Så blir man fri från beroendet

Kaffe fungerar alltså på ett liknande sätt som andra droger, men till skillnad från dessa är kaffe inte farligt.

Många svenskar vill dock ändå dra ner på eller sluta med kaffedrickandet, kanske för att kaffe har rusat i pris på senare tid.

Att sluta kan vara svårare än man tror eftersom man drabbas av abstinens.

Beroendeexperten menar dock att man ska sluta tvärt och sedan uthärda under en period, så kan man bli fri från kaffeberoendet.

– Det tar upp till 24 timmar innan det fysiska behovet av koffein gått ur kroppen, då är man fri. Sedan kan kanske huvudvärken sitta kvar och man kan vara lite irritabel en tid, säger Peter Roth till kanalen.

Kaffe kan vara nyttigt

Det bör alltså inte vara alltför svårt att sluta med kaffe, trots att det ger abstinensbesvär under en tid.

Om man nu verkligen vill sluta med kaffe – forskning har nämligen visat att drycken medför flera hälsofördelar.

Forskning har bland annat sett en koppling mellan kaffedrickande och förbättrat humör, lindring av huvudvärk, och eventuellt också en minskad risk för stroke, Parkinsons och Alzheimers, rapporterar Verywell Mind.

Särskilt bryggkaffe och espressokaffe kan vara nyttigt för dig, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.

Det är goda nyheter inte minst för det svenska arbetslivet, där det enligt uppgift dricks 12 miljoner koppar kaffe per dag.

LÄS OCKSÅ: Kaffet flödar i Sverige – en yrkesgrupp dricker mer än alla andra

Priset på kaffe förändras kraftigt – här är nya prislappen hos Ica

Foto: Nathan Dumlao

Text: Redaktionen


Biltema inleder bojkott

2024 11 29

I morgon, fredag, är det dags för årets stora köpfest.

Black Friday står för dörren och många butiker väljer att hoppa på reatåget.

Men en stor aktör i Sverige kommer inte att delta.

Giganten Biltema, som har 61 varuhus i Sverige, väljer att bojkotta Black Friday-festen.

– Vi tror inte på att locka kunder med stora rabatter en gång om året, säger Johan Gerdevåg, marknadschef på Biltema.

– Vår strategi är att erbjuda bra priser hela året, så att alla ska kunna köpa det de behöver när de behöver det. Det är viktigt för oss att kunderna kan lita på att vi alltid har låga priser, inte bara på Black Friday.

Avstår ”intensiv priskonkurrens”

Enligt Gerdevåg väljer Biltema att lägga fokus på ”långsiktiga, rättvisa priser”, i stället för att delta i vad han beskriver som en intensiv priskonkurrens på Black Friday.

– Vår målsättning är att alla våra kunder ska kunna ha en rikare fritid med hjälp av våra produkter. Genom att hålla låga priser året runt kan vi göra det möjligt för fler att njuta av sina fritidsintressen, oavsett om det är på vinter, sommar eller någon annan tid på året.

Handeln väntas öka

Årets stora reavecka inleddes i måndag med Black Week och kulminerar under morgondagen då Black Friday går av stapeln.

Försäljningen väntas öka jämfört med föregående år.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel förutspår att försäljningen under Black Week når 9,7 miljarder kronor, vilket är en ökning från fjolårets 8,7 miljarder kronor.

– Efter flera år av lågkonjunktur är det många handelsföretag som fortfarande befinner sig i en pressad situation, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel och fortsätter:

– Givet konsumenternas prismedvetenhet tror vi också att många väntat med att göra inköp, för att kunna köpa produkter till ett rabatterat pris. Det är ytterligare en förklaring till varför vi ser en ökning jämfört med föregående år, och vi gläds åt denna positiva signal. Nu hoppas vi på ett högt tryck i såväl butik som online.

Foto: Biltema (CC)

Text: Redaktionen


Våga säg ”förbjudna ordet” – ÖB uppmanar svenska folket

2024 11 29

Sverige överbefälhavare Michael Claesson anser att allmänheten måste vänja sig vid ett ord som tidigare har väckt upprörda känslor.

Det var under konferensen Folk & försvar i Sälen som Claessons företrädare Micael Bydén fick kritik efter att ha använt ”k-ordet” på scen, det vill säga ordet krig.

– När den svenske överbefälhavaren Micael Bydén på Folk och försvar uppe i ett iskallt Sälen slår fast att svenska folket ”mentalt måste förbereda sig för krig” – då är det nog inte bara jag som hör en hemlig längtan efter att äntligen få pröva de svenska stridskrafterna, skrev bland annat den socialdemokratiska debattören Göran Greider i Dagens Nyheter.

Barn blev rädda

Barnrättsorganisationen Bris riktade också kritik.

– För barn som har lätt att känna oro eller redan är oroliga för att det ska bli krig, blev det svårt när de möttes av inlägg i sociala medier och hörde vuxna på nyheterna prata om krig. Det har varit många år nu med stora händelser som påverkat barns vardag negativt med pandemi, krig i Ukraina, ekonomisk kris, ökat våld i kriminella nätverk och kriget i Gaza, sade Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.

– Många barn bär på en grundoro som blev värre av den här nyheten.

Måste våga säga ordet

Sveriges nya ÖB Michael Claesson förstår inte kritiken.

Han anser att det är Försvarsmaktens plikt att informera om risken för krig. Att våga använda och lyssna till ordet ingår i en mental upprustning av allmänheten, menar ÖB.

– Varje gång vi sätter oss på ett flygplan är det en säkerhetsgenomgång där personalen pratar om vad vi ska göra om planet störtar. Ingen blir särskilt upprörd. Jag betraktar inte omvärldsutvecklingen som en tågkrasch i slow motion, men jag gör fel i min befattning om jag inte tänker det värsta, säger han till Di och fortsätter:

– Då menar jag också att kommunicera om det. Inte för att skrämma eller för att vi ska få mer pengar, utan för att vi inte kan bortse från delar av utfallsrummet som faktiskt kan inträffa.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen