Image

Kritik mot minister – Förklarar att det skedde oavsiktligt

2021 11 30

Infrastrukturminister Tomas Eneroths framtid är i gungning efter att anklagelserna om att han tagit en S-kvinna på rumpan tagit ny fart.

Det första beskedet från Socialdemokraternas försteombudsman i Kronoberg var att ”ärendet är hanterat” men de senaste timmarnas utveckling gör att ärendet tvärtom hamnat i fokus igen och nu gungar marken under ministern.

På ett hotellrum

Händelsen utspelade sig på ett hotellrum i Göteborg samma kväll som avslutningsfesten på S-kongressen. Ministern skall ha hälsat på en kvinnlig kollega inom Socialdemokraterna när händelsen inträffade. Det är oklart exakt vad som hände. Något av följande tre alternativ tycks ha hänt:

1 - Olämpligt beteende

Ministern tog på S-kvinnan på rumpan på ett uppenbart olämpligt och till synes avsiktligt sätt. Den fras som nämns i SVT är ”tagit på rumpan”.

2 - Tomas Eneroths egen version:  

– På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det.

– När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt. Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag.

3 - Mittemellan

Någonstans mellan alternativ 1 och 2.

Larmade visselblåsarfunktionen

En rad socialdemokrater från Kronoberg fanns på samma hotellrum och en av dem såg enligt uppgifter till Ekot händelsen som anmäldes till partiets centrala visselblåsarfunktion.

Beskedet från partiet dagen därpå var att man haft kontakt med de inblandade och att ärendet var hanterat.

”Ärendet är hanterat”

– Händelsen hanterades dagen efter den inträffadeVi har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Ärendet är hanterat, meddelade Socialdemokraternas försteombudsman i Kronoberg, Olle Berglund, enligt SVT.

Kan få konsekvenser

Men senare kom det nya signaler från S i Kronoberg som är ministerns hemdistrikt. Beskedet är att ministern tagit kvinnan på rumpan på ett tydligt olämpligt sätt.

– Vi gick vidare och hade allvarliga samtal. Det var viktigt för kvinnan att få ett erkännande om vad som hade hänt och att få en ursäkt, vilket skedde. Därmed var den direkta hanteringen av händelsen klar. Att saken är utredd och inga fler omedelbara åtgärder tas betyder dock inte att detta inte kommer få konsekvenser. Nu tar ju självklart den viktiga frågan om förtroendet för Tomas Eneroth vid, uppger försteombudsmannen.

Kvinnans text i sociala medier

Den drabbade kvinnan har godkänt att SVT publicerar ett inlägg hon gjort sociala medier nyligen.

– Kvinnor förväntas alldeles för ofta att ta hänsyn till konsekvenserna. Efterspelet av ett anonymt krogtafs är förhållandevis enkla och de personliga konsekvenserna få. Efterspelet av en likadan tafsning men från kollega, högt uppsatt person eller familj är mycket svårare, skriver hon.

Förtroendet skadat

Flera socialdemokrater i Kronoberg uppger nu till Ekot att Eneroths förtroende är skadat och en del vill inte att han toppar riksdagslistan inför valet. Det framkommer dock ingenting om hur representativa kritikerna är för Socialdemokraterna i Kronoberg.

Infrastrukturministern har idag lämnat en skriftlig kommentar till Ekot. 

Oavsiktligt och bett om ursäkt

– Jag kan förstå att frågan om förtroende kommer upp vid den här typen av händelser. Men som jag tidigare sagt har det aldrig varit min avsikt att utsätta en person för obehag, och det har jag också förklarat och bett kvinnan om ursäkt för. Jag tycker det är bra att man tar upp händelser som man upplever som obekväma, meddelar Tomas Eneroth.

ANALYS

För utomstående är det närmast omöjligt att veta exakt vad som skett. Det är uppenbart att delar av S i Kronoberg vill avpollettera Eneroth på grund av det inträffade. Men samtidigt förs det interna diskussioner om hur Kronobergs S-riksdagslista ska se ut och man kan inte utesluta att vissa krafter vill nyttja situationen i olika syften.

Samtidigt indikerar reaktionerna att det inträffade är av allvarligare grad än vad ministern säger. En annan aspekt är att partiet först signalerade att frågan var hanterad men någon dag senare ger motsatta signaler. Ett rörigt agerande.

✅ Detta understryker ytterligare en uppenbar fråga – det är inte hemdistriktet som ska hantera den här typen av interna utredningar.

Magdalena Andersson (S) avgör

Allt sammanfaller med att den tilltänkta nya S-statsministern ska utse ny regering och nya ministrar vilket kan komma att ske redan framåt tisdag – onsdag nästa vecka. Den stora frågan på kort sikt är om Tomas Eneroth kommer att ingå i ministerlistan.

✅ Infrastrukturministerns framtid ligger därmed till stor del i Magdalena Anderssons händer.

Foto: Regeringskansliet