Mardrömstisdag för regeringen – två stora motgångar

2024 01 16

Tisdagsläsningen har varit dyster för Sveriges borgerliga regering.

Statsminister Ulf Kristerssons (M) styre har drabbats av två motgångar.

För det första uppvisar de borgerliga partierna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, ett historiskt lågt väljarstöd.

Det visar en ny mätning från DN/Ipsos.

Tillsammans samlar borgerligheten ynka 26 procent av väljarkåren.

Ett tungt besked för de tre regeringspartierna – M, L och KD.

Lämnar för ärkerivalen

Enligt statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson kan väljarflykten förklaras av att mer mittenorienterade borgerliga väljare inte uppskattar det högertunga, konservativa samarbetet med Sverigedemokraterna.

Dessa väljare har därför valt att vända blicken åt vänster. Många har lämnat för Socialdemokraterna.

– I dag består deras (Socialdemokraternas) stöd till 10 procent av tidigare liberala mittenväljare. Det blir intressant att se hur partiet strategiskt ska hantera det, säger Henrik Ekengren Oscarsson till DN.

Bakslag för jättesatsning

Ett minskat väljarstöd är inte den enda motgången som regeringen måste hantera.

Under tisdagen har energijätten Vattenfall presenterat en besvärande prognos för M-KD-L-regeringen.

Regeringens stora kärnkraftsprojekt kan bli dyrare än väntat.

Enligt Vattenfall kan ny kärnkraft bli dubbelt så dyr, rapporterar SVT.

Uppgifter till tv-kanalen gör gällande att Vattenfall fått in prisuppgifter från flera leverantörer av mindre så kallade SMR-reaktorer.

– Slutsatsen är kostnader på 90-112 öre per kilowattimme. Nära dubbelt så mycket som tidigare bedömning, uppger SVT.

”Ser ut som det inte kommer byggas”

Martin Johansson är enhetschef på Energimyndigheten.

Han framhåller att de nya siffrorna är problematiska för regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna.

– Kostar kärnkraften en krona per kilowattimme, så ser det inte ut som det kommer byggas någon ny kärnkraft alls, säger Martin Johansson till SVT.

Staten måste gå in

Regeringen har tidigare utryckt att marknadsaktörer ska bygga den nya kärnkraften. I Tidöavtalet aviserade man 400 miljarder i kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft.

– Det är ju inte politiken, utan det är aktörerna på marknaden, sa klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till SvD i augusti när hon fick frågan om vem som ska bygga ny kärnkraft.

–  Jag är övertygad om att vi framöver kommer att ha en energipolitik i Sverige som gör det lönsamt att bygga både vindkraft och kärnkraft och även solenergi, fortsatte hon.

Nu tyder dock det mesta på att staten kommer att behöva hjälpa till.

– Ja, det är en grundbult att staten går in och delar risken med oss.

Det säger Desireé Comstedt, som är chef för affärsutveckling kärnkraft på Vattenfall, till SVT.

Regeringen öppnar för staten

Regeringen delar Vattenfalls bedömning.

I sin färdplan för ny kärnkraft i Sverige har man uppdaterat finansieringsmodellen. Nu ingår ett statligt stöd.

– För att stärka förutsättningarna och ge ytterligare incitament att investera i kärnkraft ska en utredare föreslå en riskdelnings- och finansieringsmodell där staten delar risken, skriver regeringen på sin hemsida.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen