Mardröm för Europa – riskerar dubbelt handelskrig

2024 11 03

Europa står inför en mardrömslik situation då kontinenten riskerar ett tvåsidigt handelskrig.

EU befinner sig i ett handelskrig med Kina som har intensifierats på senare tid.

Samtidigt riskerar man ett parallellt handelskrig med USA om Donald Trump blir vald till president, rapporterar Politico.

Trump har hotat Kina med att införa tullar på upp till 60 procent, samtidigt som han har hotat med tullar på 10 till 20 procent på alla andra länder.

Frågan är dock vad Trumps egentliga syfte är, skriver tidningen.

Har infört tullar mot Kina

EU har infört tullar på upp till 35 procent mot kinesiska elbilar, eftersom man anser att kinesiska elbilstillverkare gynnas av orättvisa statliga stöd.

Men om Trump blir vald till president så riskerar EU alltså ett handelskrig med sina två främsta handelspartners, enligt tidningen.

En anonym EU-tjänsteman som tidningen har pratat med säger att EU måste försöka undvika ett dubbelt handelskrig, eftersom Europas handel och ekonomi redan har drabbats hårt av exempelvis coronapandemin och kriget i Ukraina.

Men Donald Trump kan ha en annan baktanke med sitt agerande.

Trumps baktanke

Många betraktar Donald Trump hot om tullar som ett ”öppningsbud” i en förhandling.

Det han egentligen är ute efter är att föra EU till förhandlingsbordet, menar många.

Donald Trump vill att USA och EU skapar en gemensam front mot Kina, enligt dessa uppgifter.

– USA och EU skulle kunna samarbeta för att pressa Kina att ändra sitt ekonomiska system, säger Henry Gao, juridikprofessor vid Singapore Management University, till tidningen.

Många kinesiska företag är statsdrivna, samtidigt som man satsar mycket stort på export på grund av en låg inhemsk efterfrågan.

Redan under sin första mandatperiod fick Trump EU, USA och Japan att samarbeta för att bekämpa icke-marknadsmässiga metoder från Kinas sida, enligt Politico.

Och nu tror alltså många bedömare att Trump vill fortsätta på den linjen.

Foto: Christian Lue

Text: Redaktionen


JUST NU: Putin pekar specifikt ut Sverige

2025 03 28

Rysslands diktator Vladimir Putin vänder blicken mot Norden.

Den ryska ledaren varnar för den “geopolitiska konkurrensen” i Arktis och kommenterar bland annat USA:s ambition att förvärva Grönland som amerikanskt territorium.

– Det är uppenbart att USA kommer att fortsätta att systematiskt främja sina geostrategiska, militärpolitiska och ekonomiska intressen i Arktis, säger Putin under ett tal vid International Arctic Forum i Ryssland.

Pekar ut Sverige

Diktatorn pekar i samma andetag specifikt ut Sverige som ett land som bidrar till ökad risk för konflikt i det arktiska området.

– Samtidigt är vi naturligt enbart bekymrade över det faktum att Natoländerna som helhet i allt högre utsträckning utser nordområdena som en språngbräda för eventuella konflikter och övar på att använda trupper under dessa förhållanden, inklusive med styrkorna från deras nya rekryter – Finland och Sverige, som vi förresten tills nyligen inte hade några problem alls med, säger Putin enligt en översättning från The Hill.

"Planerna är seriösa"

När det gäller Grönland säger dock Putin att det är en fråga för USA och Danmark. Ryssland har ingenting med saken att göra, menar diktatorn.

Att Trumpadministrationen kommer att lyckas säger han att det dock inte råder någon tvekan om.

– Kort sagt, USA:s planer i förhållande till Grönland är seriösa. Dessa planer har djupa historiska rötter, säger Putin enligt BBC.

Varnar Sverige: Bered er på förändring

Ryssland har den senaste tiden växlat upp kraftigt i Arktis, som är en känslig fråga ur ett svenskt perspektiv. Sverige ingår sedan 1996 i det Arktiska rådet tillsammans med Danmark och Grönland, Finland, Island, Kanada, Norge, USA och just Ryssland.

Såväl gamla sovjetiska som nya  militärbaser har öppnats i området och patrullerande ryska bombplan avlöser varandra i den nordliga regionen.

Sverige måste vara redo för ett scenario där Ryssland förbereder sig för att kunna konfrontera Nato i området. Det menar Eoin Micheál McNamara, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

– Det blir öppnare maktpolitik i det arktiska området. Det är en stor förändring, som Finland och också Sverige måste förbereda sig för, säger han till Hufvudstadsbladet.

LÄS MER: Ryssland varnar för “katastrofala konsekvenser” i norra Sverige

LÄS MER: Ryssland hotar Sverige – ”kommer vidta åtgärder”

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sällsynt fenomen på himlen imorgon – det här får du inte missa

2025 03 28

Imorgon lördag kan du se fram emot ett mäktigt skådespel på himlen.

Chansen kommer inte särskilt ofta.

Så när månen imorgon tar en rejäl “tugga” av solen gäller det att passa på.

– Denna vår får du en sällsynt chans att se en solförmörkelse, framhåller Illustrerad vetenskap om morgondagens fenomen.

"Du får inte missa det"

Tidningen understryker att det handlar om en “sällsynt solförmörkelse” den 29 mars, som uppstår till följd av att månen placerar sig mellan jorden och solen och kastar sin skugga över den senare.

Skådespelet kommer att kunna ses i hela Norden.

– Du får inte missa det sällsynta fenomenet, har det gått att läsa hos Illustrerad vetenskap inför helgen.

Täcker nästan halva solen

Den solförmörkelse som kommer att kunna ses på lördag är en partiell sådan. Månen kommer att täcka uppemot 35 procent av solen, beroende på var man befinner sig när man tittar.

Med utgångspunkt i Stockholm inleds solförmörkelsen klockan 11.40 och varar fram till och med 13.21. Vid 12.31 är solen maximalt täckt.

Befinner du dig längre västerut startar fenomenet några minuter tidigare.

Skydda ögonen

Viktigt när solförmörkelsen ska observeras är att skydda ögonen. 

Att titta direkt mot solen, även om den är delvis täckt av månen, kan ge allvarliga skador på synen, förklarar Populär Astronomi.

– Det allra bästa är att bära speciella glasögon för ändamålet, eller att använda ett svetsarvisir. Man ska absolut inte använda ett teleskop eller en kikare utan solfilter när man vill observera en solförmörkelse.

Dröjer över två år till nästa gång

Senast en partiell solförmörkelse ägde rum och gick att se i Sverige var i oktober 2022. 

Då ställde en molnig himmel till det för många i landet, men den här gången ser den tidiga prognosen relativt lovande ut, med undantag för fjällen.

– I övriga landet varierar molnigheten, på många platser ser solen ut att visa sig och temperaturen kan återigen nå 15 grader, troligast i Östersjölandskapen, informerar Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

Nästa partiella solförmörkelse i Sverige inträffar den 12 augusti 2027. Den som väntar på en fullständig solförmörkelse får vänta betydligt längre. Det kommer inte att ske förrän den 16 oktober 2126.

Foto: M. Andrey

Text: Redaktionen