Mardröm för elbilsjätten – tvingas till akutåtgärd

2025 03 29

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio blöder pengar.

På senare tid har kinesiska BYD gjort succé och blivit en favorit bland elbilsägare.

Betydligt sämre går det för konkurrenten Nio.

Det kinesiska elbilsbolaget blöder pengar – och tvingas nu ta till en akutåtgärd.

Blöder pengar

Den Shanghai-baserade biltillverkaren framhåller att nettoförlusten ökade till 7,13 miljarder yuan, motsvarande 983,7 miljoner dollar eller nästan tio miljarder kronor.

Detta i samband med den senaste kvartalsrapporten.

Nio tvingas nu ta till en akutåtgärd – och meddelar att de avser att erbjuda upp till 136 800 000 stamaktier av serie A i bolaget för att få in pengar.

Sämre än väntat

Resultatet var sämre än analytiker hade väntat sig.

Stanley Yu Qu, Nio:s finansdirektör, säger att företaget nu kommer att fokusera på att få ner de stora förlusterna.

– Under 2025 kommer vi att öka vårt fokus på att förbättra lönsamheten genom att sänka kostnaderna med hjälp av tekniska framsteg, optimera verksamhetens effektivitet och öka den skalbara tillväxten.

Det är Nio

Nio grundades 2014 och designar, utvecklar, tillverkar och säljer elfordon och arbetar med innovationer inom nästa generations teknik.

Nio tillhandahåller elbilar i premiumsegmentet under varumärket Nio, familjeorienterade smarta elbilar under varumärket ONVO och mindre elbilar i high-end segmentet under varumärket FIREFLY.

Det uppger Morningstar.

Aktien kraschar

De senaste fem dagarna har Nio-aktien backat nästan 17 procent – och den senaste månaden med 19 procent.

Den som zoomar ut på biljättens aktiekurs kan se att bolaget handlades för över 20 dollar så sent som år 2022 – och handlas i dagsläget för omkring 3,75 dollar.

Utöver de stora förlusterna som bolaget gör så hjälper det inte att det är tufft på börsen i största allmänhet just nu.

Det ledande USA-indexet S&P 500 backade med två procent på fredagen, enligt data från Marketwatch.

Bidragande orsaker till nervositeten på börsen är Trumps tullar och farhågor över att inflationen ska blossa upp igen – vilket kan göra det än svårare för den amerikanska centralbanken att sänka räntan.

Foto: Eyosias G

Text: Redaktionen


Trump-administrationens nya krav – på franska företag

2025 03 29

Franska företag har fått brev från USA.

På lördagen kommer uppgifter om att Trump-administrationen via ambassaden i Paris har skickat brev till franska företag som har kontrakt med amerikanska staten.

I breven framgår krav på att företagen ska anamma Trumps tillvägagångssätt vad gäller program för mångfald, jämlikhet och inkludering.

Det rapporterar Reuters.

Skickar brev

Trump-administrationen har skrivit till franska företag som har amerikanska statliga kontrakt och beordrat dem att följa en verkställande order som förbjuder program för mångfald, rättvisa och inkludering.

Detta enligt personer som är bekanta med ärendet som Reuters har pratat med.

Företagen har uppmanats att bekräfta sina svar i ett separat frågeformulär med titeln ”Certification Regarding Compliance With Applicable Federal Anti-Discrimination Law”.

“Inte som oss”

En tjänsteman nära den franske finansministern Eric Lombard sade att frågan skulle tas upp med den amerikanska regeringen.

– Denna praxis återspeglar den nya amerikanska regeringens värderingar, säger tjänstemannen.

– De är inte desamma som våra. Ministern kommer att påminna sina motsvarigheter i den amerikanska regeringen om detta.

Det är i nuläget oklart om det bara är franska företag som fått breven eller om det även gäller företag i andra europeiska länder.

Viktigt för Trump

Bara några timmar efter att han svurit eden den 20 januari började Trump utfärda exekutiva order för att avveckla program.

Detta för att sätta press på federala entreprenörer att upphöra med ”olaglig DEI-diskriminering” och be federala myndigheter att upprätta listor över privata företag som skulle kunna utredas för sin DEI-policy.

Det uppger USA Today.

Det är DEI

DEI står för diversity, equity and inclusion – på svenska mångfald, rättvisa och inkludering.

Trump menar att federala myndigheter och andra företag som använder DEI-program idkar orättvisa förutsättningar, och att det är någonting som bör försvinna.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


Elon Musk slår ihop X med andra bolaget

2025 03 29

Elon Musks AI-bolag XAI köper sociala medie-appen X.

Elon Musk köpte år 2022 sociala medie-succén Twitter.

Han gjorde förändringar och döpte om Twitter till X.

Nu köper Musks AI-bolag XAI upp X, uppger Musk själv.

XAI köper X

Musk förklarar att bolagen slås ihop.

– XAI har förvärvat X i en aktiebaserad transaktion. Kombinationen värderar XAI till 80 miljarder dollar och X till 33 miljarder dollar, 45 miljarder dollar minus 12 miljarder i skuld, skriver han på X.

– XAI:s och X:s framtid är sammanflätade. Idag tar vi officiellt steget att kombinera data, modeller, beräkningar, distribution och talang. Denna kombination kommer att frigöra en enorm potential genom att blanda XAI:s avancerade AI-kapacitet och expertis med X:s enorma räckvidd. 

“Bara början”

Musk fortsätter.

– Det sammanslagna bolaget kommer att leverera smartare och mer meningsfulla upplevelser till miljarder människor samtidigt som vi förblir trogna vårt kärnuppdrag att söka sanning och främja kunskap, menar han.

– Detta kommer att göra det möjligt för oss att bygga en plattform som inte bara speglar världen utan aktivt påskyndar mänskliga framsteg. Jag vill tacka alla på XAI och X för deras hängivna arbete som har tagit oss till den här punkten. Detta är bara början.

Kan vara anledningen

Nyheten kommer under en tid då Musk har varit i rampljuset för sin roll vid Department of Government Efficiency i Trump-administrationen.

Det har väckt frågor om hur mycket uppmärksamhet han ägnar åt sina företag, särskilt Tesla. 

Att kombinera X och XAI kan göra det möjligt för Musk att effektivisera sina ansträngningar, uppger CNN.

Satsar på AI

Musk har också arbetat för att etablera sig som en ledare inom AI-området, ett stort fokus för både Trump-administrationen och teknikindustrin. 

Tidigare i år ledde han en grupp investerare som försökte köpa ChatGPT-tillverkaren OpenAI för nästan 100 miljarder dollar, vilket var ytterligare en upptrappning av den långvariga rivaliteten mellan Musk och OpenAI:s VD Sam Altman.

Foto: David Branch J Fu Foto

Text: Redaktionen