Mängder av bostäder kan tappa i värde – många vet inte om det

2025 02 17

Klimatkrisen kan slå hårt mot den svenska bostadsmarknaden.

Det konstaterar Mäklarsamfundet i en ny rapport.

I rapporten hänvisar Mäklarsamfundet till en undersökning från Folksam som fastslår att risken att drabbas av klimatrelaterade skador har fördubblats på 30 år.

Under de senaste 30 åren har Folksams skadekostnader kopplade till översvämningar och stormar mer än fördubblats i villaförsäkringarna.

Trots utvecklingen är många bostadsägare omedvetna om problemet.

Fyra av fem köpare (82 procent) tog inte hänsyn till klimatrisker vid sitt senaste villaköp, uppger banken SBAB.

Många bostäder kan tappa i värde

Enligt Mäklarsamfundet har inte bostadsmarknaden anpassat sig efter klimatkriser.

– I takt med att klimatet förändras och klimatrelaterade skador blir mer frekventa och omfattande kommer försäkringar sannolikt att bli dyrare i framtiden. En del experter menar också att det i förlängningen kan resultera i en försäkringsbubbla där bostadspriser riskerar att falla, står det i rapporten.

Nu kan bostadspriserna börja påverkas av att naturskador blir ett vanligare inslag.

Enligt Mäklarsamfundets beräkningsmodell kan bostadspriser i en medelstor stad sjunka med 5 procent om staden drabbas av omfattande översvämningar med vattenskadade fastigheter som följd.

– Uppgifter från Bostadsregistret tillsammans med data över vattendjup och nederbördsmängd användes för att studera hur priserna och försäljningsvolymen utvecklades före och efter att översvämningen inträffade. Slutsatsen var att det kunde utläsas en prisnedgång på cirka 5 procent för de värst drabbade fastigheterna.

Det skulle exempelvis innebära att en villa som värderas till 3,8 miljoner kronor noterar en värdeminskning på 190 000 kronor.  

– En fråga för framtiden är hur den framtagna procentsatsen för värdeminskning kommer att utvecklas och om det blir till det högre eller lägre. På sikt riskerar översvämningar att skapa större marknadseffekter än i dag, skriver Mäklarsamfundet.

Kan sluta försäkra

Om utvecklingen fortsätter kan försäkringsbolag upphöra att försäkra bostäder med stora översvämningsrisker.

– Skulle man hamna i ett läge där det inte går att försäkra bostäderna, då går det inte heller att finansiera dem. Och då får vi stora ekonomiska effekter, säger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm till DN.

Skyddsvallar och pensionspengar

Ylva Wessén, vd och koncernchef på Folksamgruppen, anser att det krävs större investeringar från staten och kommuner för att möta klimatförändringarna.

– Det långsiktiga kapitalet från pensions- och försäkringsbolag kan spela en avgörande roll och bidra i finansieringen av detta. Samtidigt som det verkar för att minska risken för skador, säger hon.

För fem år sedan investerade Folksamgruppen 2,5 miljarder kronor för att bygga tio kilometer långa skyddsvallar som ska skydda skånska Kristianstad mot översvämningar.

– Denna typ av investeringar är bra för våra kunder, för kommunen och för oss som försäkringsbolag. Vi ser gärna att fler kommuner runt om i Sverige använder pensionspengar som en del i arbetet att förbygga och minska de negativa effekterna av klimatrelaterade skador, säger Ylva Wessén.

Foto: P. van der Meulen

Text: Redaktionen


USA ger nytt besked om tullarna – igen

2025 04 13

Trump-administrationen kommer nu med ännu ett nytt tullbesked.

Tidigare i veckan kom besked om att elektronikvaror skulle undantas från de så kallade ömsesidiga tullarna.

Nu menar USA:s handelsminister Howard Lutnick att så inte alls är fallet.

Det rapporterar ABC News.

Nytt besked

Handelsminister Howard Lutnick säger på söndagen att administrationens beslut i fredags kväll att undanta en rad elektroniska produkter från de tullar som infördes tidigare denna månad endast var tillfälligt.

Ministern meddelar nu att dessa produkter ska komma att omfattas av ”halvledartullar” som sannolikt kommer att införas ”om en månad eller två”.

Det blir enligt honom alltså tullar på elektronik trots allt – men i separata tullpaket.

Kategoriseras under halvledare

Lutnick förklarar vad som gäller för elektronikvarorna:

– Alla dessa produkter kommer att ingå i kategorin halvledare, och de kommer att omfattas av en tull med särskilt fokus för att se till att dessa produkter flyttas till andra länder, säger han till ABC News.

– Vi måste ha halvledare, vi måste ha chip och vi måste ha plattskärmar – vi måste ha dessa saker tillverkade i USA. 

Det är oklart hur höga de tullarna blir.

Sanders höjer rösten

Det är fortsatt tyst från oppositionen och Demokraterna tycks inte ha en tydlig plan på hur de ska förhålla sig till Trump.

En som höjer rösten bland oppositionen är Bernie Sanders – som i helgen varit på besök hos musikfestivalen Coachella.

Det rapporterar CNN.

“Behöver er”

Sanders redogjorde vid besöket för vad som står på spel i politiken och sade till publiken: ”Det här landet står inför några mycket svåra utmaningar, och framtiden för vad som händer med USA är beroende av er generation.”

– Ni kan vända er bort och ignorera vad som händer, men om ni gör det gör ni det på egen risk. Vi behöver er för att stå upp och kämpa för rättvisa.

Sanders hyllade även artisten Clairo inte bara för hennes musikkarriär, utan också för att hon använt sin plattform för att stå upp för kvinnors reproduktiva rättigheter och tala ut mot kriget i Gaza.

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Besvärande uppgifter för Trump – från amerikanska folket

2025 04 13

En ny undersökning pekar på missnöje hos amerikanerna.

Under den senaste tiden har Donald Trumps tullar varit i fokus.

Den amerikanske presidenten tror på tullar som ett viktigt verktyg för att åtgärda vad han ser på som ett orättvist handelsproblem.

Nu visar en ny undersökning visst missnöje hos amerikanerna, rapporterar CBS News.

Ny undersökning

När Trump tillträdde som president så var ekonomin en viktig anledning till varför.

Många amerikaner såg på Trumps ekonomiska politik som gynnsam.

I mars månad ansåg dock 42 procent av amerikanerna att Trumps politik är ofördelaktig för deras egna ekonomi.

I april landade motsvarande siffra på hela 49 procent – alltså nästan hälften av amerikanerna.

Samtidigt känner 30 procent att deras ekonomiska liv inte påverkas och 21 procent anser att det blir bättre.

Sjunker

Liknande siffror syns på frågan om de svarande stöttar Trumps ekonomiska politik eller inte.

I en undersökning från 2 mars uppgav 51 procent att de stöttade Trumps ekonomiska politik, den 30 mars sjönk den siffran till 48 procent och i den senaste undersökningen sjunker det ytterligare till 44 procent.

Förra året var en av de stora frågor som Trump gick till val på just ekonomin – där han tryckte extra mycket på kostnadskrisen.

Det var tillsammans med migrationsfrågan det viktigaste för honom.

“Kaos och korruption”

Den demokratiska senatorn Elizabeth Warren säger på söndagen att president Donald Trumps tullstrategi kan ha bestående och förödande effekter på amerikanerna och uppmanar sitt parti att ”säga sanningen” om den ekonomiska smärta som presidentens politik orsakar.

– Det går inte att få en ekonomi att bli stark och gå framåt när den är fylld av kaos och korruption. Investerare kommer inte att investera i USA när Donald Trump leker rött ljus-grönt ljus med tullar, säger hon enligt CNN.

“Kan inte räkna ut”

Warren fortsätter.

– Ingen kan räkna ut vilka regler som kommer att gälla om fem dagar, än mindre om fem år.

Foto: The White House

Text: Redaktionen