Många struntar i viktigt förbud – kan få böter: “Är folk inte läskunniga?”

2024 08 27

Alldeles för många människor struntar i ett av polisens absolut viktigaste förbud.

Trotsandet har nu fått polisen i Linköping att ryta ifrån på skarpen.

Man syftar på att folk tar sig friheten att klampa in på avspärrade områden som används av polisen för att utreda brott.

Vid flera tillfällen när jag och kollegor har bevakat avspärrningar struntar människor i att platsen är TYDLIGT avspärrad, framhåller Polisen Linköping på sociala medier.

"Vill inte jäklas med er"

Myndigheten tillägger:

– En del väljer att gå förbi eller under banden och går i vissa fall rakt in på en brottsplats. Avspärrningar finns av en anledning, inte för att vi vill jäklas med er! 

– Vi förstår att det kan vara frustrerande ibland men snälla tänk ett steg till.

Polisen talar om att det är många som motiverar lagbrottet med att man “ska bara…”, “måste bara…”, “vill bara…” eller “orkar inte gå runt…”.

Helt oacceptabelt, enligt polisen.

– Vid en händelse kan det ibland vara bättre att spärra av ett lite större område först för att sedan kunna minska avspärrningen. Det kan exempelvis vara för att inte riskera att tredje person skadas, att viktiga spår förstörs eller helt enkelt för att vi och annan blåljuspersonal ska kunna jobba ostört på platsen.

– För varje person som går in innanför avspärrningen krävs det resurs att få bort eller hindra personen och fokus och tid tas från ovan nämnda spårsäkring, fånga upp vittnen och kommunicera viktiga signalement med mera.

"Är folk inte läskunniga?"

Många stöttar Linköpingspolisens uppläxning. I kommentarsfältet på Facebook hyllas inlägget och användare beklagar sig över problemet.

– Är folk inte läskunniga!! skriver en person.

– Folk har ingen respekt eller inget förstånd längre.

– Grip dom och sätt dom ett dygn i häkte, dom lär inte gå in där en gång till, skriver andra.

Böter eller fängelse i högst ett år

Överträdelse av myndighets bud, det vill säga att kliva in på ett avspärrat område, är ett brott.

Det kan ge böter eller till och med fängelse i upp till ett år.

Så här säger lagen om förbudet:

 ”Den som olovligen rubbar, skadar eller annars förfogar över egendom som är föremål för utmätning, kvarstad, betalningssäkring, beslag eller annan liknande åtgärd skadar eller borttager myndighets anslag eller försegling eller eljest olovligen öppnar vad myndighet tillslutit eller ock överträder annat dylikt av myndighet meddelat förbud, dömes för överträdelse av myndighets bud till böter eller fängelse i högst ett år.”

Källa: Brottsbalken 17 kap 13 §

Foto: Polisen Göteborg

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder militärt anfall

2025 04 02

Vita huset kraftsamlar de amerikanska styrkorna i Mellanöstern.

Spänningarna mellan USA och Iran fortsätter.

Vid lunchtid svensk tid kommer uppgifter om att USA stärker militären i Mellanösternregionen för att göra sig redo att gå till attack, uppger två amerikanska tjänstemän enligt Axios.

Det sker samtidigt som USA:s president Donald Trump “seriöst överväger” ett iranskt förslag om indirekta kärnvapensamtal, erfar samma tidning.

Varnar för "bombningar som aldrig förr"

Trump har vid flera tillfällen krävt att Iran avvecklar sitt kärnvapenprogram.

Presidenten har också gjort klart att han helst ser en överenskommelse på diplomatisk väg, men har varnat för militära medel om så inte sker.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump.

Så sent som i fredags kom liknande besked från amerikanerna.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt Newsweek.

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Irans svar: förbereder robotar

Igår svarade Iran på de amerikanska bombhoten.

Det gjordes genom att diktaturen förberedde sina egna långdistansrobotar som enligt statskontrollerade Teheran Times ska vara “redo för avfyrning”.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, påstås det i tidningen.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

LÄS MER: Iran rasar mot Trump – "gör vad fan du vill"

LÄS MER: Donald Trump sätter deadline för Iran

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya pensionsåldrar införs – få känner till det

2025 04 02

Nya riktåldrar för pension införs i Sverige.

Det meddelar Pensionsmyndigheten på onsdagsförmiddagen.

Riktåldern fastslår när det är möjligt och lämpligt att ta ut pension för olika åldersgrupper.

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år före riktåldern. Ju längre personer arbetar och tjänar in pengar till pensionen, desto högre blir månadsbeloppet när man väl börjar ta ut pensionen.

Här är samtliga nya riktåldrar:

66 år = födda 1958–1959
67 år = födda 1960–1966
68 år = födda 1967–1980
69 år = födda 1981–1996
70 år = födda 1997–2014.

(Riktåldrarna är beslutade för personer födda 1963 eller tidigare. Födda 1964 och framåt har endast en prognostiserad riktålder, det betyder att den inte är fastställd/beslutad.)

Det här gäller

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarar hur det nya systemet fungerar.

– Det betyder att du tidigast kan ta ut inkomst- och premiepension från 64 års ålder om din riktålder är 67 år. När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan du tidigast få dessa från den riktålder som gäller för dig.

Ska motverka lägre pensioner

Riktåldern har införts för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med att medellivslängden ökar.

Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.

Varje år görs prognoser på riktålderns utveckling som ger en vägledning om vilka riktåldrar som kommer att gälla framåt. Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.

Enligt nuvarande prognos väntas riktåldern öka, eftersom medellivslängden stiger i Sverige.

Många ovetandes

Trots att riktåldern har stor betydelse för pensionen är det få som känner till fenomenet. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten är det endast åtta procent som känner till begreppet.

– Det är viktigt att känna till riktåldern eftersom det påverkar när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern kommer att påverka alla generationer framöver. När du får ditt orange kuvert och loggar in på pensionsmyndigheten.se så ser du vilken riktålder som troligen kommer att gälla för just dig, säger Monica Zettervall.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen