Många platser på polisskolan gapar tomma – Rikspolischefen bekymrad
2022 01 12
Försöken att få 1 000 nya elever att utbilda sig till polis varje termin har misslyckats – igen.
I höstas saknades det 100 personer och när vårterminen nu har startat ser siffrorna ännu sämre ut
Summering av antalet polisstudenter
Det framgår när antalet polisstudenter summeras på landets olika polisutbildningar i samband med att skolorna nu dragit igång igen.
För att uppnå regeringens mål om 10 000 fler polisanställda till 2025 behöver 1 000 nya personer utbilda sig till polis varje termin betonar Anders Thornberg vid rikskonferensen Folk och Försvar.
Saknas flera hundra studenter
När höstterminen inleddes 2021 nådde man bara upp till 900 nya studenter och nu i vår är det ännu värre siffror. Inte mer än 650 – 700 personer har börjat på polisutbildningen vilken innebär att det saknas omkring 300 – 350 studenter för att klara målen rapporterar SvD.
Totalt finns det 1 020 studieplatser vid Sveriges polisutbildningar.
Försöker öka antalet poliser
Rikspolischefen förklarar dock för TT att man har flera alternativa metoder för att öka antalet poliser.
- Specialutbildningar för civilanställda med akademisk utbildning som redan i dag jobbar inom polisen. På betald arbetstid får de möjlighet att utbilda sig till polis under 12 månaders tid istället för 2,5 år.
- Specialutbildning för civilanställda utan akademisk utbildning. Utbildningen är på 2,5 år men endast på halvtid.
- Satsningar på att öka möjligheten att läsa polisutbildningen på distans.
- Överväger om man kan fördela om utbildningsplatserna då det är fler som söker till polisskolorna i Borås och Stockholm jämfört med till exempel Umeå.
Vid fem skolor
Polisutbildningen finns vid fem lärosäten i Sverige och de elever som antas kan studera både på plats vid skolorna och på distans. Här ligger de fem skolorna:
Malmö
Växjö
Borås
Stockholm
Umeå
Omväxlande jobb
Polisutbildningen är fem terminer som omfattar heltidsstudier och sex månaders betald aspirantutbildning.
– Som polis arbetar du med att förebygga, förhindra och utreda brott. Du hjälper och skyddar människor samt bidrar till att skapa ett tryggt samhälle. Det är ett omväxlande jobb med höga krav på bred kompetens. I polisutbildningen varvas därför teoretiska studier med praktiska övningar, fältstudier och färdighetsträning som exempelvis taktik, självskydd och vapenhantering. Du kommer mötas av utmaningar som stärker såväl din fysiska som psykiska förmåga och utvecklar dig som person, berättar polisen på sin webbsida.
Man får polisexamen
– Du kan gå utbildningen på två olika sätt, på plats på campus eller på distans. Båda varianterna innebär heltidsstudier, ger samma kompetens och är studiemedelsberättigade. Efter avslutad och godkänd utbildning får du en polisexamen med behörighet att söka anställning som polis, uppger polisen.
Foto: Polisen