Många personangrepp vid Trumps första kampanjtal sedan USA-valet

2021 06 27

Konspirationsteorier, personangrepp och påstått valfusk stod i centrum när Donald Trump höll sitt  första rally sedan valet i natt.

Trumps tal i Ohio var hans första tal i en lång rad förväntade tal som går ut på att kampanja mot de tio republikaner som röstade emot honom i representanthuset vid omröstningen om riksrätt på grund av stormningen av kongressen. Men Trump kom snabbt in på valet 2020.

– Faktum är att det är något deprimerande, för det som hände i november skulle aldrig ha hänt. De använde covid för att stjäla valet, sa Donald Trump som framhöll att han är den verkliga presidenten.

Han gick även till attack mot sin partikamrat kongressledamot Anthony  Gonzalez som är en av de tio republikaner som Trump vill få bort från kongressen. Istället framhöll han sin kandidat Max Miller inför primärvalet.

Sparka doktor Fauci

Innan Trump intogs scenen av den ökända republikanska konspirationspolitikern Marjorie Taylor Greene som fick kraftiga ovationer när hon krävde att doktor Anthony Fauci får sparken.

Trump ägnade inte mycket tid åt att kampanja för kandidat Max Ziller utan nästan hela talet handlade istället om diverse personangrepp. Här är några av de som Trump gick till angrepp mot:

▪Joe Biden

▪Kamala Harris

▪Generaler och militären

▪Hillary Clinton

▪Liz Cheney

▪Mitt Romney

▪Media

Florida nästa

Trump planerar en rad kampanjrallyn inför mellanårsvalet 2022 och i första hand inför Republikanernas primärval där Trump kampanjar för Trumpvänliga kandidater och emot Trumpkritiska kandidater. Nästa Trumpevent är planerat till den 3 juli i Florida.

Trump indikerade att han kanske ställer upp i presidentvalet 2024.

– Vi vann valet två gånger och det är möjligt att vi kanske behöver vinna en tredje gång, sa han.

Foto: Donald Trump Channel, Rumble

[yop_poll id="275"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen