Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

2024 07 01

Ouppmärksamma bilister riskerar att få hem en tråkig faktura i brevlådan i sommar.

Problemet är så omfattande att konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige anser sig behöva gå ut med en påminnelse då många svenska bilister hamnar i samma fälla under semestersäsongen.

I synnerhet gäller det folk som väljer att ta bilen utomlands.

Att råka köra in i miljözon eller på vägar utan att inse att man måste betala för det drabbar en hel del, enligt M Sverige.

Och det hade lätt kunnat undvikas.

– Tyvärr är det många som varje år missar lokala bestämmelser och får böter hemskickade som en tråkig påminnelse från en trevlig semester, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på samma förbund, i en kommentar.

Riskerar "mycket höga straffavgifter"

Avgifter för att köra på motorvägar är till exempel vanligt i flera europeiska länder. Så även vanliga vägar, tunnlar, vägfärjor och broar.

Men lättast att missa är kanske alla miljözoner med lokala regler, av vilka det finns en mängd av i de större städerna.

Och ansvaret ligger helt och hållet på bilisten. En del gör till och med misstaget att anta att utländska böter inte följer med hem till Sverige.

Ett sådant antagande kan dock leda till än värre konsekvenser i form av mycket höga straffavgifter.

– Gör man fel och får böter ska de betalas. Men bäst är förstås att informera sig i förväg och göra rätt, säger Katja Runestam Prinzell.

LÄS MER: Nytt besked – Stor förändring för alla som kör bil i Stockholm

Olika betalsätt

Exakt hur vägavgifterna ska betalas kan se olika ut. I en del länder kan man betala vid bemannade stationer i anslutning till vägen. På andra håll ska man i förväg köpa en vignette, det vill säga ett klistermärke som du sätter på vindrutan.

Ibland registreras fordonet av en kamera. Då måste du ha ordnat en elektronisk betallösning, alternativt se till att inom en viss tid sätta in avgiften på ett konto eller betala kontant på särskilda betalställen, framhåller M Sverige

"Folk hör av sig varje år"

Många städer har också krav på miljödekaler, ett tillstånd som enbart delas ut för särskilda fordon. I övrigt kan biltrafik vara förbjudet i centrala stadsdelar.

– Våra medlemmar har tillgång till ett omfattande informationsmaterial och personlig reserådgivning. Men varje år är det många andra som hör av sig efter att ha fått böter för missade vägavgifter och miljözoner, säger Katja Runestam Prinzell.

Läs mer om reglerna för olika länder i Europa på M Sveriges hemsida genom att klicka här.

Foto: K. Wei

Text: Redaktionen


Efterlängtade chips gör comeback – klassiker från 1980-talet

2025 01 16

Två saknade chipssorter från 2024 kommer nu att återvända till butikerna.

Det meddelar Estrella i ett pressmeddelande.

En av dem är en riktig klassiker.

– Båda gjorde kortare gästspel i fjol, och nu är det dags för dem att återta sina platser i snackshyllan, framhåller chipsjätten.

Klassiker från 1980-talet

Det handlar om populära “Dillskruvar” som framför allt gjorde succé vid lanseringen 1983 och sedan dess blivit något av en klassiker.

Från och till har den dock försvunnit från butikshyllorna, för att därefter återvända vid flera tillfällen.

Nu ska dillskruvarna förhoppningsvis bli kvar permanent.

– Genom åren har den fått trogna fans som till och med skapat en helt egen Facebookgrupp tillägnad skruvarna, förklarar Estrella och tillägger:

– Dillfavoriten är gjord av potatis som bakas, torkas och friteras för att uppnå perfekt form och krisp. Dillkryddan blir sedan pricken över i:et fulländar smakupplevelsen. Och inte nog med det, nu är skruvarna dessutom veganvänliga.

Dillskruvar och Västkustchips: Tryffel & Havssalt gör comeback. Foto: Estrella

"Limited edition"

Den andra chipssorten som återvänder är den som var en “limited edition” under våren 2024: Västkustchips Tryffel & Havssalt.

Efter att ha gjort succé under våren är den lyxiga smaken nu äntligen tillbaka och här för att stanna. Smaken av tryffel och havssalt är rik på umami och gifter sig perfekt med den milda svenska potatisen, skriver Estrella vidare.

Precis som dillskruvarna kommer även Västkustchips Tryffel & Havssalt att vara veganvänliga.

– Och certifierad med Svenskt Sigill för ett extra miljöansvar, adderar chipstillverkaren.

LÄS MER: Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

Säljs här

Dillskurvarna kommer i påsar om 80 gram och det rekommenderade cirkapriset blir 18,90 kronor.

Påsvikten för västkustchipsen blir 160 gram och kommer att kosta cirka 29,90 kronor per påse.

Chipssorterna väntas vara tillgängliga för försäljning från och med 20 januari och kommer att finnas i följande butiker och kedjor:

- Ica

- Coop

- Hemköp

- Willys

- City Gross

- Hemmakväll

- Foodora Market

- Välsorterade servicebutiker

Foto: Estrella

Text: Redaktionen


Plötslig smäll för bolånekunder – flera banker väntas göra samma sak

2025 01 16

I princip alla hade räknat med sänkta räntor under 2025.

När Riksbanken i december förra året gav besked om att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter var prognosen ljus.

– Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025, framhöll myndigheten.

Många höjde därför på ögonbrynen när SBAB, en av Sveriges största banker för bolån, plötsligt höjde sina bundna räntor i fredags.

Förklaringen var att marknadsräntor med längre löptider har ökat, vilket orsakat ökade upplåningskostnader för banken.

Det har med andra ord blivit dyrare för bankerna att låna pengar – och den kostnaden går vidare till bolånetagarna.

"Troligt att bankerna höjer"

I måndags följde Danske Bank efter och gjorde samma sak som SBAB. Delvis till och med i form av en högre ökning än konkurrenten.

Och nu väntas ännu fler banker följa samma exempel.

– Jag kan inte tala för alla banker men det troliga är att bankerna kommer att höja sina bundna boräntor här och nu. Det ligger i farans riktning, säger Jesper Fjärstedt, makro- och ränteanalytiker på Danske Bank, till Svenska Dagbladet.

"Mycket stor ökning"

Den amerikanska 10-åriga obligationsräntan steg över en procentenhet tidigare i januari, från 3,7 procent till 4,8 procent.

En “anmärkningsvärd” ökning, enligt Jesper Fjärstedt, och som påverkar det som kallas bostadsobligationer, vilket är en form av värdepapper som säljs av banker när de lånar pengar och som de sedan betalar ränta på.

– Det här är en mycket stor ökning av obligationsräntan. Möjligen skulle man kunna förvänta sig en sådan uppgång under ett år, men även då vore det en betydande rörelse, säger analytikern.

Ekonomen: Agera omedelbart

Både Danske Bank och SBAB lämnade den rörliga tremånadersräntan oförändrad.

Prognosen från Danske Bank är att de bundna boräntorna stiger under de första månaderna under 2025, sedan ligger still under våren och faller igen till hösten.

Enligt SEB:s privatekonom Américo Fernández bör man som bolånekund agera omedelbart om man funderar på att binda sin ränta.

– Står man och funderar på att binda bör man göra det nu i januari. Om vi blickar framåt pratas det mycket om nya USA-tullar som är inflationsdrivande, vilket talar för en fortsatt uppåtpress på långa räntor, säger han till DN.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen