Magdalena Andersson: Vi har begått ett misstag

2024 01 17

Socialdemokraterna var inte tillräckligt motståndskraftiga under början av förra decenniet.

Det säger partiledaren Magdalena Andersson på onsdagsmorgonen.

När regeringen under Fredrik Reinfeldt öppnade upp migrationspolitiken 2010 skulle Socialdemokraterna ha protesterat högre, menar S-ledaren i en intervju med P1 Morgon.

Hon pekar dock ut vem som bär störst ansvar.

– De som genomförde politiken, säger Andersson till radion.

"MP borde få mer cred"

Att Anderssons regering dröjde med att strama åt migrationspolitiken till 2015 berodde på en uppgörelse mellan Miljöpartiet och dåvarande allianspartier, enligt partiledaren.

Därefter tog MP ett “enormt ansvar”.

– Det kan jag tycka att Miljöpartiet inte har fått tillräckligt stor cred för, säger Magdalena Andersson.

Kräver ursäkt från Kristersson

Nyligen krävde Socialdemokraterna att statsminister Ulf Kristersson (M) skulle be om ursäkt för den migrationspolitik som fördes under Reinfeldts ledning.

– Lite självkritik från Kristersson kan ge en mer vuxen debatt om migrationspolitiken, istället för pajkastning från var sin sida, sade Anders Ygeman (S), partiets migrationspolitiska talesperson, till Expressen tidigare i januari.

LÄS MER: Öppet bråk om Sveriges statsminister – “säg förlåt”

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: USA redo att “krossa” Ryssland – kan ske inom ett par dagar

2025 07 11

Donald Trump öppnar för att slå stenhårt mot Ryssland.

Det meddelar den amerikanska presidenten natten till fredagen.

USA:s tålamod med Vladimir Putin tryter. I dagarna gick Trump hårt åt den ryska diktatorn och anklagade honom för skitsnack.

– Vi får en massa bullshit kastad mot oss av Putin, om ni vill veta sanningen. Han är väldigt trevlig hela tiden, men det visar sig vara helt meningslöst, sade Trump i tisdags.

“Krossande” sanktioner

Nu öppnar Trump för att använda sig av det mycket kraftfulla sanktionspaket mot Ryssland som i månader förberetts i senaten. Den amerikanska senatorn Richard Blumenthal har tidigare beskrivit paketet som “benkrossande”.

Trump förväntar sig att åtgärden kommer att få grönt ljus.

– Det är ett lagförslag som senaten godkänner som mycket respektfullt låter presidenten göra vad han vill, som ni vet, säger republikanen i en intervju med NBC News.

– Med andra ord, det är upp till mig om jag vill använda den. De kommer att anta ett mycket stort och svidande sanktionspaket, men det är upp till presidenten om han vill använda det eller inte.

Kan ge besked på måndag

Den senaste tiden har den republikanska senatorn Lindsey Graham, som framför allt drivit på för det kraftfulla paketet, signalerat att lagförslaget har stöd från såväl Trump som senatens majoritetsledare John Thune.

Enligt Trump själv kan ett stort besked komma redan inom ett par dagar.

– Jag är besviken på Ryssland, men vi får se vad som händer under de närmaste veckorna.

– Jag tror att jag kommer att ha ett viktigt uttalande om Ryssland på måndag, säger presidenten utan att gå in på detaljer.

LÄS MER: Stor prischock – ryssar drabbas vid middagsbordet

Nytt avtal med Nato

Det sanktionspaket som kan aktiveras har tidigare rapporterats rikta in sig på utländska företag som importerar rysk energi. 

Paketet har initialt uppgetts innehålla planer på att införa 500 procentiga tullar på varor från alla länder som handlar energi med Ryssland.

Under natten gav Trump även besked om att USA har nått en ny överenskommelse med Nato och Ukraina om vapenleveranser.

Vi skickar vapen till Nato, och Nato betalar för de vapnen, 100 procent. Så vad vi gör är att vapnen som skickas ut går till Nato, och sedan kommer Nato att ge de vapnen [till Ukraina], och Nato betalar för de vapnen, säger presidenten till NBC.

LÄS MER: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Förbjuden hamburgare ska säljas i Sverige

2025 07 11

Hamburgare som förbjöds så sent som i juni har nu fått klartecken att säljas i Sverige.

International Food Festival, den återkommande internationella matmarknaden, är på turné genom landet igen. Just nu pågår festivalen i Helsingborg.

Men mattältet Down under som bland annat säljer krokodil- och känguruburgare har stött på patrull.

Burgarna förbjöds nyligen av kommunens inspektörer när festivalen var på plats i Jönköping i slutet av förra månaden, rapporterar Jönköpings-Posten.

Anledningen var att det till exempel inte gått att fastställa att det verkligen var krokodil i köttet.

– Enligt intyget så rörde det sig om krokodilkött, men man sålde det som hamburgare med krokodil och inslag av kalv. Därför sa vi att det här är inte tillräckligt säkert för konsumenter och förbjöd dem att sälja det, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, till lokaltidningen.

"Inget underlag överhuvudtaget"

Samma mattält har även strutskött på menyn. Inte heller dessa eller känguruburgarna fick säljas. Enligt kommunen hade företaget inte uppvisat “något underlag på övriga köttslag överhuvudtaget”.

– Så de fick inte heller säljas. Det stängdes ned helt och hållet, det här ståndet, säger Niclas Purnfürst.

Jönköping hade fått tipset från Lidköping där matmarknaden hade varit veckan innan.

Där hade inspektörerna även synpunkterna på bristen på god handhygien. Kommunen påpekade dessutom att “ingen spårbarhet inkommit för exotiska köttslag såsom känguru, struts eller krokodil”, skriver JP.

Vändningen: får grönt ljus

Följden blev att köttet fick slängas.

Efter ett stopp i Ystad har festivalen nu dragit vidare till Helsingborg.

Och där har burgarna fått grönt ljus, rapporterar SR. Kommunens inspektörer har nu kunnat verifiera varifrån köttet kommer. Klartecknet kommer efter att företaget fått ordning på dokumentationen, bekräftar Lotten Johansson, tf miljödirektör i Helsingborg.

Patrik Kjörling, ägare till Becano AB som står bakom ståndet, välkomnar beskedet. Att företaget till slut har fått rätt beskriver han som viktigt.

Han är dock kritisk till att kommunernas inspektörer varnat varandra för burgarna. Kjörling menar även att kommunernas krav på att ta fram rätt uppgifter kom med för kort varsel.

– De får stanna upp och lyssna så de får rätt information. Så där är det i ett nötskal, det spelar ingen roll om det är en hälsomyndighet eller arbetsmiljöverk, de lyssnar inte, säger Patrik Kjörling till SR.

Foto S. Dalhuisen

Text: Redaktionen