Magdalena Andersson sågar regeringens satsning

2023 01 10

Den tidigare statsministern riktar kritik mot regeringens hantering av gängkriminaliteten.

Våldsdåden har eskalerat i Stockholm och huvudstaden plågas av återkommande dödsskjutningar.

Regeringen menar att de kommer slå hårt mot den organiserade brottsligheten, men Magdalena Andersson (S) är högst tveksam till deras satsning.

Den tidigare statsministern riktar hård kritik mot metoderna som ska användas för att minska kriminaliteten, rapporterar SVT.

– Man måste satsa på åtgärder för att ungdomar inte ska komma in i kriminaliteten, alltså stoppa nyrekryteringen. Där är regeringen alldeles för svag, säger hon.

Nationell strategi

Under en pressträff vid Folk och Försvars rikskonferens menade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen ska ta fram en nationell strategi.

Strömmer menar att regeringen vill ta fram en liknande strategi som den som finns mot terrorism och våldsbejakande extremism.

– Vi måste få till en helt annan samlad systemkraft för att trycka tillbaka gängen, sade han.

“Något helt annat”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson menar vidare att regeringens åtgärder mot gängkriminaliteten är senfärdiga.

– Före valet försökte Ulf Kristersson (M) ge intryck av att man hade en strategi. Nu får vi, flera månader efter att han tillträtt, reda på att man nu ska tillsätta personer för att ta fram en strategi. Det är något helt annat än budskapet före valet, säger hon.

Arbetar brett

Polisen menar att man arbetar brett för att få stopp på såväl skjutningar som sprängningar och övrig grov kriminalitet.

Det handlar bland annat om att arbeta tillsammans med andra myndigheter och rekrytera nya medarbetare.

– De skjutningar och sprängningar som polisen ser i samhället är en del av en komplex problembild, det pågår ett arbete inom Polismyndigheten att försöka minska skjutningarna, men det kommer att ta tid, uppger Polisen.

“Samarbetar intensivt”

Polisen menar även att de kriminellas förmåga har ökat snabbt och att flera av samhällets aktörer måste samarbeta för att få stopp på våldet.

– I nuläget förstärker Polismyndigheten med personal i aktuella konflikter, vi samarbetar intensivt nationellt, regionalt och internationellt för att stoppa den organiserade kriminalitetens utbredning, menar de.

Foto: M. Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen