Magdalena Andersson (S) öppnar för totalförbud – ”De lägger ut dimridåer”

2025 04 12

Magdalena Andersson (S) öppnar för ett totalförbud mot att låta aktiebolag driva skolor.

Skolfrågan är ett politikområde där flera partier försöker profilera sig.

Extra het är frågan om vinstdrivna skolor.

Där har de borgerliga partierna börjat svänga och öppna för skärpta regler.

Men Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson meddelar nu att hon vill gå ännu längre än de borgerliga partierna.

”Sätt att ta bort vinsterna”

Andersson öppnar nu för att förbjuda aktiebolag från att driva skolor, rapporterar DN.

– Ja, det skulle vara ett sätt att ta bort vinsterna. Kommer man fram till något annat sätt att göra det på, så är vi öppna för det, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Hon anklagar bland annat Liberalerna för att ”lägga ut dimridåer” i frågan genom att lägga förslag som hon menar inte löser problemet.

– Det svenska skolsystemet behöver en helrenovering, men i stället får vi en ”homestyling”, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Men från socialdemokratiskt håll öppnar man nu alltså för att helt förbjuda aktiebolag att driva skolor – en fråga som man nog hoppas ska bli en väljarmagnet i nästa val.

Det är emellertid fler partier som satsar hårt på att profilera sig inom skolfrågan.

Liberalerna har svängt

Liberalernas partiledare, utbildningsminister Johan Pehrson, presenterade nyligen en utredning om skärpningar av friskolors vinstuttag.

– Vi ser till att pengarna stannar i skolverksamheten, sade Pehrson, enligt DI.

I betänkandet fanns bland annat ett förslag om att under fem år förbjuda vinstutdelning och andra värdeöverföringar vid nyetableringar av skolor. Dessa regler ska även gälla vid ägarbyten, enligt förslaget.

Den som bryter mot reglerna kommer riskera att drabbas av straffavgifter.

Men enligt Magdalena Andersson är förslagen om vinstbegränsningar alltså inte tillräckliga, och Socialdemokraterna öppnar därför för ett förbud för aktiebolag att driva skolverksamhet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Skarp Bluetooth-varning utfärdas – hela Sverige uppmanas agera

2025 04 16

Den trådlösa tekniken Bluetooth är en integrerad del i många svenskars vardagsliv.

Mängder av olika enheter kopplas upp med hjälp av tekniken. Det rör sig om allt från trådlösa hörlurar till högtalare. Bluetooth används även i många bilar.

De kommande åren väntas antalet enheter med Bluetooth öka betydligt.

– Under 2023 uppskattas leveranserna av Bluetooth-enheter ha uppgått till fem miljarder och den beräknade årliga tillväxtökningen (CAGR) fram till 2028 beräknas till åtta procent, rapporterar cybersäkerhetsföretaget NordVPN.

Nu varnar företaget för att den kraftigt ökningen kan få allvarliga konsekvenser. Eftersom tekniken är väldigt enkel att använda medför det också potentiella risker.

– Bluetooths smidighet är också dess stora nackdel. Det räcker till exempel med att råka trycka på en knapp för att sätta enheten i ”upptäckbart” läge. När det är aktiverat kan angripare enkelt utnyttja sårbarheter och kringgå de mest avancerade säkerhetsfunktionerna, vilket gör det möjligt att exempelvis installera skadlig kod eller stjäla känsliga uppgifter, Marijus Briedis, teknikchef (CTO) på NordVPN.

Tio attacker varje dag

Enligt rapporten 2024 IoT Security Landscape Report utsätts Bluetooth-enheter i hemnätverk för i genomsnitt tio attacker varje dygn. Bland de mest utsatta enheterna hittas smarta säkerhetskameror, dörrlås och tv-apparater.

– Förutom mobila enheter och hemnätverk kan Bluetooth användas mot personbilar. Samma svaghet som i mobila Bluetooth-enheter kan användas för att ansluta till en bil, något som kallas för ’Car Whisperer’. Ett enkelt sätt att undvika detta är att byta original-PIN-koden, som för många enheter inklusive bilar kan vara så enkel som 0000 eller 1234, säger Briedis.

Ju närmare desto större hot

Den värsta formen av Bluetooth-attacker kallas för ”Bluebugging”. Det innebär att hackare tar full kontroll över enheten, utan offrets vetskap. Angriparen kan använda enheten för att ringa samtal, skicka SMS, komma åt internet och tjuvlyssna på samtal.

– Attacker som dessa kallas Bluesnarfing och Bluejacking. I en Bluesnarfing-attack stjäl en angripare information från exempelvis telefonens kalender, e-post, SMS, foton och videor. Bluejacking är mindre allvarligt och innebär mest att oönskade meddelanden eller annonser skickas till enheten. Angripare kan dock även ringa internationella och dyra samtal, vilket kan stå dig dyrt, säger Marijus Briedis.

Enligt NordVPN utförs de flesta attackerna på kort avstånd, cirka 10 meter från enheten. Det är möjligt att råka ut för attacker på längre avstånd, men det är ovanligare eftersom längre avstånd ger mindre bandbredd, vilket gör attacken mindre skadlig.  

Uppmanar svenska folket

Nu går NordVPN ut med fem uppmaningar till svenska folket. Företaget uppmanar invånare att vidta följande åtgärder för att skydda enheter från Bluetooth-attacker:

  • Stäng av Bluetooth. Att stänga av Bluetooth när det inte används minskar risken avsevärt att exponeras för attacker. Det är även lämpligt att ändra Bluetooth-synligheten till dold.
  • Gör Bluetooth-enheter osynlig. På vissa enheter är det möjligt göra de oupptäckbara. Att ändra den inställningen förhindrar illasinnade aktörer från att para ihop sig med enheten.
  • Avvisa okända anslutningsförfrågningar. Man ska aldrig acceptera Bluetooth-enheter som försöker ansluta utan ens vetskap.
  • Sätt ett lösenord. Genom att ändra och/eller ställa in lösenord för Bluetooth-anslutningar är det möjligt att förhindra obehöriga enheter från att ansluta automatiskt.
  • Håll utkik efter misstänkt aktivitet. Om telefonen kopplar bort samtal eller om meddelanden som inte skickats av användaren upptäcks kan det betyda att enheten är komprometterad. Då är det läge att titta på vilka Bluetooth-enheter som finns sammankopplade och överväga en fabriksåterställning av enheten.

Foto: Minhthai0105 resp J. Gibson

Text: Redaktionen


Trumps massiva plan avslöjad – ”avvecklar rättsstaten”

2025 04 15

USA har deporterat hundratals migranter till det ökända högsäkerhetsfängelset CECOT i El Salvador.

Massdeportationerna har väckt stor uppmärksamhet. Inte minst eftersom många av de utvisade skickats i väg utan att ha ställts inför en domstol.

Planen avslöjad 

Under måndagen tog Donald Trumpo emot El Salvadors president Nayib Bukele i Vita huset.

Inför mötet i Ovala rummet fångades ett ordutbyte mellan ledarna som riskerar att leda till en stor kris i USA, enligt experter.

I ett filmklipp som president Bukele livesände på sociala medier säger Trump att han vill kunna deportera amerikanska medborgare till El Salvador.

– Du behöver bygga fem fängelser till, säger Trump till Bukele, vilket indikerar att El Salvador inte har tillräckligt med fängelsekapacitet för alla amerikanska medborgare som Trump vill skicka dit.

Trump: Personer som begått våldsbrott

Under det efterföljande mötet öppnade Trump för att utvisa amerikanska medborgare till landet i Centralamerika. Enligt presidenten kan det röra sig om personer med amerikanskt medborgarskap som har begått våldsbrott.

– Vi har dåliga personer också, sade Trump inför reportrar i Ovala rummet.

Bryter mot lagen

Det är oklart hur amerikanska medborgare skulle kunna deporteras någon annanstans i världen. Utländska medborgare kan utvisas från USA, men amerikanska medborgare får inte utvisas enligt lag.

Experten: Trump vill avveckla rättsstaten

USA-analytikern Mirco Reimer-Elster anser att Trumps uttalande är mycket oroväckande. Enligt experten tyder det på att presidenten planerar att avveckla rättsstaten i USA.

– Alla juridiska experter är överens om att det är olagligt. Det kommer att vara oöverträffat. Hela idén med medborgarskap är att det skyddar dig från exakt sådant här, säger han till TV2 och tillägger:

– I samma ögonblick som du öppnar upp för att utvisa ditt eget folk är du inne på ett helt nytt område där du håller på att avveckla rättsstaten.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen