Magdalena Andersson: Vi ska inte tillbaka till 2015
2022 03 16
– Vi kan inte komma tillbaka till situationen 2015, då Sverige tog ett oproportionerligt stort ansvar.
Det betonar statsminister Magdalena Andersson (S) under en extrainsatt presskonferens på onsdagen, efter att hon fått en fråga om Sverige har något tak för hur många flyktingar som kan tas emot från kriget i Ukraina.
Statsministern framhävde att Europa ska ta emot människor som flyr från kriget, men att det måste ske på ett ”solidariskt sätt”, rapporterar DN.
Larmet från Migrationsverket
Samtidigt larmar personal på Migrationsverket om en ”extrem arbetsbelastning”. Tusentals människor från Ukraina kommer till Sverige varje dag.
– Personalen kan inte fortsätta jobba så hårt som de har gjort de senaste veckorna, det är inte hållbart, säger Anna Ahnlund, sektionsordförande för fackförbundet ST inom Migrationsverket i region Syd, till SVT.
Extrainsatt presskonferens
Onsdagens presskonferens hölls efter Magdalena Anderssons medverkan i helgens EU-toppmötet i Versailles, Frankrike.
Mötet mellan EU-ledarna kretsade kring hur Europaunionen ska hantera Rysslands invasion av Ukraina. Magdalena Andersson framhävde på onsdagens presskonferens att det finns en stor enighet mellan länderna.
– Putin trodde att han skulle möta ett splittrat Europa. I stället har den ryske presidenten isolerat Ryssland, men enat omvärlden, säger Andersson och berättar att Sverige kommer inta en ledande roll för att driva på fler sanktioner mot Ryssland.
I tisdags lade EU fram ett fjärde paket innehållandes sanktioner mot den ryska diktaturen.
Utesluter inte ytterligare vapenleveranser
Sverige kan skicka fler vapen till Ukraina. Det utesluter inte Magdalena Andersson.
– Så fort vi var klara med de vapenleveranser vi gjort fortsatte vi att undersöka möjligheten för ytterligare, säger hon på onsdagens presskonferens.
Försvarsmaktens svar
Försvarsmakten har fått i uppgift av försvarsminister Peter Hultqvist (S) att se över vad Sverige kan bidra med ytterligare, uppger SVT.
Försvarsmakten bekräftar att de har skickat en lista till Försvarsdepartementet – som innehåller nya önskemål från Ukraina.
Ukraina uppges ha skickat en ny lista med önskemål till Sverige i början av mars. Bland annat har Ukraina bett om pansarvärnsroboten Robot 57, luftvärnsroboten 70/90 samt olika stridsvagnsminor som kan levereras från Sverige, rapporterar SVT.
Foto: Ninni Andersson Regerinskansliet
Text: Redaktionen