Lyxresort med hotell och restaurang går under efter åtta år

2025 02 02

Lyxresortet Stedsans stängs ner.

Stedsans har under åtta års tid varit en tillflykt för människor som vill bege sig till den halländska vildmarken för att koppla av.

Där har resortet - som har hotell och restaurang - drivits av det danska paret Flemming Hansen och Mette Helbæk.

Nu stängs dock Stedsans - och är enligt ägarna på väg att gå i konkurs.

Det rapporterar Hallandsposten.

Har skulder

Det har ännu inte skickats in någon konkursansökan.

Företaget har dock en nuvarande skuld på drygt 420 000 kronor hos Kronofogdemyndigheten.

Ägarparet tycks ha flyttat till Guatemala - och när Hallandsposten får tag på Stedsans revisor Lars Göransson för att fråga vad som hände med ekonomin så svarar han så här:

– Jag har inga kommentarer.

“Skatter och byråkrati”

På Stedsans hemsida uttrycker ägarna sina tankar.

– I över 8 år har vi arbetat med att förverkliga vår vision om ett vackrare sätt att leva i framtiden, förklarar ägarna.

– Vi kom väldigt långt med Stedsans, men vi var också tvungna att inse på vägen att det är en omöjlig uppgift att vara själsdrivna entreprenörer med ett uppdrag i ett land där skatterna är några av de högsta i världen och byråkratin är obeveklig. Åtminstone var det så för oss.

“Brutna löften”

De skriver vidare att “vår skuld från våra uppstartsår fulla av brutna löften från myndigheterna och de två åren med Corona-stängda gränser hann ikapp oss”, och att “när ni läser detta har vi förmodligen försatts i konkurs av Skatteverket”.

“Är tufft”

Ägarna avslutar:

– Allt vi någonsin velat var att vara en del av att skapa en vackrare planet. Att avboka gäster och att vår underbara personal förlorar sina jobb är ett hårt slag för oss, vår familj och vår stolthet. 

– Vi tar ett steg tillbaka för att bara släppa taget om att hålla fast vid och kämpa för ett projekt som vi älskar innerligt men också ett som har kostat oss fler sömnlösa nätter än de flesta människor förmodligen upplever under en livstid. 

Foto: Therese Elstad Stedsans

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland uppmanar Natoland att gå med i kriget

2025 07 07

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanar Ungern att ansluta sig till det ryska anfallskriget i Ukraina.

Lavrov uppmanar Natolandet att samarbeta med Moskva för att ”försvara” den ungerska minoriteten i östra Ukraina – en grupp som den ungerska regeringen ofta beskriver som förtryckt.

– I dag talar både Ryssland och Ungern öppet om förtrycket mot våra landsmän. Vi kan förena våra ansträngningar i detta avseende, säger Lavrov enligt Politico.

– Den påtvingade ukrainiseringen borde också oroa minoriteter som ungrare, armenier, belarusier, bulgarer, greker, polacker och rumäner, fortsätter ministern.

Vägrar fördöma kriget

Under premiärminister Viktor Orbans styre har Ungern behållit sin starka relation till Ryssland.

Orban har motsatt sig västvärldens sanktioner mot Ryssland och krävt att Ukraina ska sätta sig vid förhandlingsbordet.  

Drömmer om ”Stor-Ungern”

Att Orbans nationalistiska regering drömmer om att återupprätta ”Stor-Ungern” är ingen hemlighet.  

Viktor Orban har bland annat poserat med en halsduk som föreställer Ungern för över 100 år sedan. Kartan på halsduken inkluderade delar av dagens Kroatien, Rumänien, Serbien, Slovakien och Ukraina.

Bakgrund: Därför bråkar Ungern och Ukraina

Konflikten mellan Ungern och Ukraina handlar om regionen Zakarpatska i västra Ukraina.

Zakarpatska var en del av Österrike-Ungern innan första världskriget och en del av Ungern strax innan andra världskriget.

Ukraina har tidigare anklagat Ungern för att landet kände till Rysslands invasionsplaner innan den 24 februari.

Chefen för Ukrainas nationella säkerhet- och försvarsråd, Oleksij Danilov, har även påstått att Ungern erbjudits ukrainskt territorium (Zakarpatska) av Ryssland efter kriget.

– Ungern förklarade öppet sitt samarbete med Ryssland. Dessutom varnade Putin dem i förväg för att vårt land skulle invaderas. Av någon anledning trodde Ungern att de skulle få ta en del av ”sitt” territorium. Det kommer aldrig att hända. Låt oss se vad som blir konsekvenserna för detta land efter krigets slut, sade Danilov till den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform i maj 2022.

Ungern tillbakavisade anklagelserna i kraftiga ordalag.

– Uttalandet av Oleksij Danilov innehåller anklagelser som är falska och ogrundade. De uppviglar till hat mot det ungerska folket och mot Ungern i den ukrainska opinionen, framhöll den ungerska ambassaden i Kyiv i ett uttalande.

Foto: V. Razom

Text: Redaktionen


JUST NU: Folkhälsomyndigheten går ut med kycklingvarning

2025 07 07

De senaste åren har antalet fall av den vanliga tarmbakterien campylobacter skjutit i höjden under sommarmånaderna.

– De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige, med en kraftig ökning under sensommaren, juli till september. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer, fastslår Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Nu är det dags igen.

Under juli månad och framåt väntas antalet campylobacterinfektioner öka ordentligt.

Symptomen kan vara en riktig mardröm för semesterfirare.

– De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodtillblandad, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär, framhåller FHM. 

Varnar för kyckling

Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till råvaran.

– Vi ser en väldigt stark korrelation av förekomst i kyckling och antalet människor som drabbas, säger Rikard Dryselius, utredare vid Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Uppmanar allmänheten

Nu går Folkhälsomyndigheten ut men en uppmaning till allmänheten.

Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.

– Man bör ha egna skärbrädor för kyckling som man diskar noga. Om man grillar på sommaren bör man undvika att använda samma fat före och efter, och inte samma verktyg när man hanterar rå och tillagad kyckling, säger Dryselius till tidningen.

LÄS MER: Forskare varnar för populär mat – ”Finns ingen säker mängd” 

Livsmedelsverket: Tänk på tre saker

Livsmedelsverket uppmanar också allmänheten att hantera kyckling extra varsamt.

Myndigheten understryker att det är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:

- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.

- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

FAKTA: Dubbelt så många smittas   

- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

- Antalet personer som varje år smittas av campylobacter i Sverige har dubblerats under de senaste 10 åren. 

- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.

- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Konkurrenten knappar in på Ica – “Avståndet aldrig varit mindre”

Foto: P. Pham

Text: Redaktionen