Lyckad ukrainsk motattack – Försvårar Rysslands planer

2022 03 22

Ukraina har återigen tagit kontroll över staden Makariv strax utanför Kyiv. Detta sätter käppar i hjulet för de ryska planerna på att omringa den ukrainska huvudstaden.

Det meddelade Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på sociala medier under dagen, enligt CNN.

En stor motgång för Ryssland

Ukrainska armen har genom sin framgångsrika motattack gjort det svårt för Ryssland att skicka resurser till frontlinjen. Vilket kraftigt begränsar de ryska styrkornas förmåga att omringa Ukrainas huvudstad Kyiv.

Ett dygns strider

Striderna om staden pågick under ett helt dygn men nu har äntligen de ryska styrkorna dragit sig tillbaka och Ukrainas flagga har återigen hissats i staden.

– Efter 24 timmar av hårda strider hissas återigen Ukrainas flagga i Makariv, skrev Ukrainas försvarsmakt på Facebook.

Fortfarande under beskjutning

Trots att de ryska styrkorna har dragit sig tillbaka så beskjuts fortfarande staden av ryskt artilleri. Kyivs polischef, Andriy Nebytov spelade under dagen in en video i Makariv för att visa upp förödelsen i staden.

– Makariv är fortfarande under beskjutning. Varannan civil byggnad har förstörts eller skadats av artilleribeskjutning, säger han i videon.

Historien upprepar sig

I videon visar Nebytov upp ett minnesmärke som finns i staden för alla som gav sitt liv för Sovjet under andra världskriget. Han menar att historien nu upprepar sig.

– Där kan vi se människorna som dog i kampen mot fascismen och nazismen. Nu upprepar historien sig.

Varje vinst räknas

Dr Ruth Deyermond från Kings College i London berättar för BBC att det i nuläget inte går att veta hur kriget kommer sluta. Det finns inte några bevis som tyder på att vare sig Ukraina eller Ryssland är på gränsen till seger. Men hon framhåller samtidigt att varje liten vinst räknas.

– Varje dag som Ryssland misslyckas med att uppfylla sina mål är naturligtvis en vinst för Ukraina. Det urholkar Rysslands framtida kapacitet, det minskar antalet trupper som Ryssland har, det fortsätter att pressa den ryska ekonomin och det är naturligtvis internationellt förödmjukande för Ryssland, säger hon.

Ta hjälp av annan diktatur

Enligt uppgifter till CNN som talat med tjänstemän från USA och Nato så överväger nu Ryssland att ta hjälp av en annan diktatur - Belarus - för att öka sin chanser att vinna kriget mot Ukraina.

Enligt en källa från den belarusiska oppositionen ska landet vara redo för att gå in och strida i Ukraina redan inom ett par dagar.

Tusentals soldater ska ha förberett sig inför att ansluta sig till den ryska diktatorns brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen