Lyckad ukrainsk motattack – Försvårar Rysslands planer

2022 03 22

Ukraina har återigen tagit kontroll över staden Makariv strax utanför Kyiv. Detta sätter käppar i hjulet för de ryska planerna på att omringa den ukrainska huvudstaden.

Det meddelade Ukrainas försvarsmakt i ett inlägg på sociala medier under dagen, enligt CNN.

En stor motgång för Ryssland

Ukrainska armen har genom sin framgångsrika motattack gjort det svårt för Ryssland att skicka resurser till frontlinjen. Vilket kraftigt begränsar de ryska styrkornas förmåga att omringa Ukrainas huvudstad Kyiv.

Ett dygns strider

Striderna om staden pågick under ett helt dygn men nu har äntligen de ryska styrkorna dragit sig tillbaka och Ukrainas flagga har återigen hissats i staden.

– Efter 24 timmar av hårda strider hissas återigen Ukrainas flagga i Makariv, skrev Ukrainas försvarsmakt på Facebook.

Fortfarande under beskjutning

Trots att de ryska styrkorna har dragit sig tillbaka så beskjuts fortfarande staden av ryskt artilleri. Kyivs polischef, Andriy Nebytov spelade under dagen in en video i Makariv för att visa upp förödelsen i staden.

– Makariv är fortfarande under beskjutning. Varannan civil byggnad har förstörts eller skadats av artilleribeskjutning, säger han i videon.

Historien upprepar sig

I videon visar Nebytov upp ett minnesmärke som finns i staden för alla som gav sitt liv för Sovjet under andra världskriget. Han menar att historien nu upprepar sig.

– Där kan vi se människorna som dog i kampen mot fascismen och nazismen. Nu upprepar historien sig.

Varje vinst räknas

Dr Ruth Deyermond från Kings College i London berättar för BBC att det i nuläget inte går att veta hur kriget kommer sluta. Det finns inte några bevis som tyder på att vare sig Ukraina eller Ryssland är på gränsen till seger. Men hon framhåller samtidigt att varje liten vinst räknas.

– Varje dag som Ryssland misslyckas med att uppfylla sina mål är naturligtvis en vinst för Ukraina. Det urholkar Rysslands framtida kapacitet, det minskar antalet trupper som Ryssland har, det fortsätter att pressa den ryska ekonomin och det är naturligtvis internationellt förödmjukande för Ryssland, säger hon.

Ta hjälp av annan diktatur

Enligt uppgifter till CNN som talat med tjänstemän från USA och Nato så överväger nu Ryssland att ta hjälp av en annan diktatur - Belarus - för att öka sin chanser att vinna kriget mot Ukraina.

Enligt en källa från den belarusiska oppositionen ska landet vara redo för att gå in och strida i Ukraina redan inom ett par dagar.

Tusentals soldater ska ha förberett sig inför att ansluta sig till den ryska diktatorns brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Foto: Y Milohrodskyi

Text: Redaktionen