Lovade svenska folket att korna skulle få det bra – vanvårdades till döds

2021 06 07

Arla lovade att korna på skandalgården i Hälsingland skulle få ett nytt liv på bra gårdar. Men istället såldes flera till en ny skandalgård inom Arla där de vanvårdades till döds.

När Uppdrag Granskning i fjol avslöjade de hemska förhållandena på en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland chockades TV-tittarna av bilder på extremt magra kor som vadade i ett tjockt lager av urin och avföring.

En ren lögn

Svenska folket rasade och Arla gick därefter ut med bilder på kor med grönbete på sin hemsida och lovade att korna hade sålts vidare till bra gårdar i regionen. Det var en fin och värdig tillvaro som väntade. Men nu avslöjas att det är en ren lögn.

P4 Jönköping rapporterar idag att kossorna istället såldes vidare till gårdar runt om i Sverige och bland annat till en annan skandalgård i Jönköpings län där de gick en hemsk död till mötes.

– Flera av korna hittades vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län, rapporterar SR.

Blir chockade

Två kvinnor från kornas hembygd i Hälsingland blir chockade när de ser hur djuren fått det i sitt nya hem.

– Fy farao alltså. Det är hemskt. Fruktansvärt. Vidrigt helt enkelt, säger kvinnorna till Radio Jönköping.

Men Arla vägrar att erkänna det uppenbara när SR konfronterar dem. De vägrar att erkänna att deras besked om att korna nu kommit till en bra gård är en lögn och att de istället hittats vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län.

– Jag har inte möjlighet att gå in i liksom den enskilda gården och vad som hänt med de här specifika djuren, säger säger Lisa Ehde ansvarig för ägarrelationer i Sverige på Arla.

ANALYS

Det är förfärligt att Arla beter sig på det här sättet. Och inte ens när det avslöjas så kan de be om ursäkt och medge vad som hänt. Det gör att förtroendet för Arla riskerar att minska ännu mer.

Och det är dessutom synd om alla de bönder inom Arla som värnar sina djur. De borde väl önska att Arla går ut och tar kraftigt avstånd från det inträffade istället för att återigen ducka och låtsas som att det regnar. Arlas strutsbeteende drabbar därmed även alla oskyldiga bönder som får lida för Arlas misslyckande.

Misshandel av värnlösa djur är gräsligt och man undrar vad det är för människor som kan bete sig så. Samhället måste markera betydligt kraftigare mot dessa brott för annars kommer det bara att fortsätta. Länsstyrelsens arbete för att hjälpa djuren har dessutom återigen misslyckats. Det är svårt att tro att det ska kunna bli så här i Sverige år 2021 - och dessutom sker det om och om och om igen. 

[yop_poll id="166"]

Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen