Lovade svenska folket att korna skulle få det bra – vanvårdades till döds

2021 06 07

Arla lovade att korna på skandalgården i Hälsingland skulle få ett nytt liv på bra gårdar. Men istället såldes flera till en ny skandalgård inom Arla där de vanvårdades till döds.

När Uppdrag Granskning i fjol avslöjade de hemska förhållandena på en av Arlas mjölkgårdar i Hälsingland chockades TV-tittarna av bilder på extremt magra kor som vadade i ett tjockt lager av urin och avföring.

En ren lögn

Svenska folket rasade och Arla gick därefter ut med bilder på kor med grönbete på sin hemsida och lovade att korna hade sålts vidare till bra gårdar i regionen. Det var en fin och värdig tillvaro som väntade. Men nu avslöjas att det är en ren lögn.

P4 Jönköping rapporterar idag att kossorna istället såldes vidare till gårdar runt om i Sverige och bland annat till en annan skandalgård i Jönköpings län där de gick en hemsk död till mötes.

– Flera av korna hittades vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län, rapporterar SR.

Blir chockade

Två kvinnor från kornas hembygd i Hälsingland blir chockade när de ser hur djuren fått det i sitt nya hem.

– Fy farao alltså. Det är hemskt. Fruktansvärt. Vidrigt helt enkelt, säger kvinnorna till Radio Jönköping.

Men Arla vägrar att erkänna det uppenbara när SR konfronterar dem. De vägrar att erkänna att deras besked om att korna nu kommit till en bra gård är en lögn och att de istället hittats vanvårdade och döda på en gård i Jönköpings län.

– Jag har inte möjlighet att gå in i liksom den enskilda gården och vad som hänt med de här specifika djuren, säger säger Lisa Ehde ansvarig för ägarrelationer i Sverige på Arla.

ANALYS

Det är förfärligt att Arla beter sig på det här sättet. Och inte ens när det avslöjas så kan de be om ursäkt och medge vad som hänt. Det gör att förtroendet för Arla riskerar att minska ännu mer.

Och det är dessutom synd om alla de bönder inom Arla som värnar sina djur. De borde väl önska att Arla går ut och tar kraftigt avstånd från det inträffade istället för att återigen ducka och låtsas som att det regnar. Arlas strutsbeteende drabbar därmed även alla oskyldiga bönder som får lida för Arlas misslyckande.

Misshandel av värnlösa djur är gräsligt och man undrar vad det är för människor som kan bete sig så. Samhället måste markera betydligt kraftigare mot dessa brott för annars kommer det bara att fortsätta. Länsstyrelsens arbete för att hjälpa djuren har dessutom återigen misslyckats. Det är svårt att tro att det ska kunna bli så här i Sverige år 2021 - och dessutom sker det om och om och om igen. 

[yop_poll id="166"]