RIKSDAGSPARTI: Läget är akut – Sverige måste med i Nato omedelbart

2022 02 23

Krisen i östra Ukraina blir alltmer akut. Så akut att Annie Lööf (C) inte vill spilla någon tid.

Sverige bör gå med i Nato. Och det ska ske omedelbart, säger hon till SVT i programmet 30 minuter.  

Läget är akut

C-ledaren hänvisar till att Rysslands angrepp mot Ukraina har gjort läget akut. Därför har Sverige ingen tid att förlora. Vi måste ansöka om ett medlemskap i Nato och det måste ske nu, menar Annie Lööf.

Angriper icke Natoländer

– Vi ser att Ryssland angriper icke Natoländer, säger Annie Lööf till SVT, i ett resonemang där C-ledaren menar att Sverige befinner sig i en utsatt position eftersom Sverige, i likhet med Ukraina, inte är med i den militära alliansen.

Kritik mot förslaget

Regeringspartiet Socialdemokraterna är emot ett svenskt medlemskap i Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har den senaste tiden diskuterat frågan flitigt. Han menar att en ansökan i detta läge skulle bidra till att öka spänningen mellan Sverige och Ryssland.

Annie Lööf håller inte med om detta.

Sverige tar ställning

– Jag tycker att vi ska titta på hur den verkliga säkerhetspolitiken i Sverige faktiskt ser ut. Då ser vi att Sverige tar ställning i den här konflikten. Vi ska inte vara en buffertzon mellan ett aggressivt Ryssland och andra västliga demokratier, säger hon.

Så tycker de andra partierna

Ja eller nej till Nato? Det är en fråga som splittrar partierna i Sveriges riksdag.

◾Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna håller med Annie Lööf och Centerpartiet.  De är för ett svenskt medlemskap.

◾ Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att Sverige ska vara alliansfritt och säger nej till ett svenskt medlemskap. S är dock för att Sverige genomför militära övningar som organiseras av Nato.

◾Sverigedemokraterna vill inte att Sverige ska gå med i Nato utan att det genomförs en folkomröstning om ett sådant beslut.

SD är dock öppna för att införa en så kallad ”Nato-option”, vilket innebär att  Sverige upprätthåller möjligheten att ansöka om ett medlemskap om säkerheten i vårt absoluta närområde drastiskt skulle försämras.

Foto: Nato

Text: Redaktionen