Livsmedelsverket varnar för populärt godis

2025 03 03

Livsmedelsverket säger att ett populärt godis kan innehålla saker som inte är lämpliga att äta.

Svenskar är ett godisälskande folk som gärna utforskar både gamla välkända godissorter och nya trender.

Men vissa sorters godis kan komma med obehagliga överraskningar.

Det har många svenskar upptäckt i samband med en ny godistrend.

Obehagliga upptäckter

Det handlar om smaksatta dadlar, som har blivit väldigt populärt att äta som godis de senaste åren. Dadlarna finns i en lång rad olika smaker, alltifrån hallon till saltlakrits, choklad och jordnötter. Andra föredrar att äta dadlar av mer traditionellt slag.

Vissa konsumenter har dock upptäckt mögel och larver i godisbitarna, rapporterar Expressen.

Nu säger Livsmedelsverket att detta förvisso inte behöver vara farligt, men det strider mot EU-regler.

– Det är absolut inte lagligt, larver är enligt min bedömning inte farligt men det är förstås oerhört äckligt. Det är inte heller tillåtet med skadedjur i den mat som man köper, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket till tidningen.

Hon har tidigare även sagt till SVT att dadlar som har larver och insektsägg i sig inte är lämpliga att äta, då dessa betraktas som skadedjur.

Enligt Livsmedelsverket förekommer problemet inte bara i godisdadlar, utan också i andra tropiska produkter.

– När det gäller frukter av olika slag från tropiska områden är det känt att de kan innehålla mögelsvampar som kan bilda otrevliga mögelgifter, säger hon till tidningen.

Avråder från att äta

Problemet med dadlar som har angripits av insikter och mögel har uppmärksammats mycket av svenska konsumenter på Tiktok, vilket SVT tidigare har rapporterat.

Mögelsvampar som trivs i varma och fuktiga miljöer i länder där dadlar skördas, kan bilda gifter som aflatoxin och oktratoxin, säger Åsa Rosengren till kanalen.

– De är inga roliga ämnen. Därför brukar vi med det bestämdaste avråda från att äta just torkade dadlar som ser mögliga, missfärgade och skrumpna ut, förklarar hon.

Men trots att vissa konsumenter har gjort obehagliga upptäckter, har försäljningen av de smaksatta dadlarna alltså ökat explosionsartat de senaste åren. ICA-gruppen har till exempel uppgett att deras försäljning av smaksatta dadlar ökade med 50 procent mellan 2023 och 2024.

Dadlar anses överlag vara nyttigare än vanligt godis – åtminstone så länge de inte innehåller insekter och mögel.

Foto: Luis Aguila

Text: Redaktionen


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen