Livsmedelsverket varnar för populärt godis
2025 03 03
Livsmedelsverket säger att ett populärt godis kan innehålla saker som inte är lämpliga att äta.
Svenskar är ett godisälskande folk som gärna utforskar både gamla välkända godissorter och nya trender.
Men vissa sorters godis kan komma med obehagliga överraskningar.
Det har många svenskar upptäckt i samband med en ny godistrend.
Obehagliga upptäckter
Det handlar om smaksatta dadlar, som har blivit väldigt populärt att äta som godis de senaste åren. Dadlarna finns i en lång rad olika smaker, alltifrån hallon till saltlakrits, choklad och jordnötter. Andra föredrar att äta dadlar av mer traditionellt slag.
Vissa konsumenter har dock upptäckt mögel och larver i godisbitarna, rapporterar Expressen.
Nu säger Livsmedelsverket att detta förvisso inte behöver vara farligt, men det strider mot EU-regler.
– Det är absolut inte lagligt, larver är enligt min bedömning inte farligt men det är förstås oerhört äckligt. Det är inte heller tillåtet med skadedjur i den mat som man köper, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket till tidningen.
Hon har tidigare även sagt till SVT att dadlar som har larver och insektsägg i sig inte är lämpliga att äta, då dessa betraktas som skadedjur.
Enligt Livsmedelsverket förekommer problemet inte bara i godisdadlar, utan också i andra tropiska produkter.
– När det gäller frukter av olika slag från tropiska områden är det känt att de kan innehålla mögelsvampar som kan bilda otrevliga mögelgifter, säger hon till tidningen.
Avråder från att äta
Problemet med dadlar som har angripits av insikter och mögel har uppmärksammats mycket av svenska konsumenter på Tiktok, vilket SVT tidigare har rapporterat.
Mögelsvampar som trivs i varma och fuktiga miljöer i länder där dadlar skördas, kan bilda gifter som aflatoxin och oktratoxin, säger Åsa Rosengren till kanalen.
– De är inga roliga ämnen. Därför brukar vi med det bestämdaste avråda från att äta just torkade dadlar som ser mögliga, missfärgade och skrumpna ut, förklarar hon.
Men trots att vissa konsumenter har gjort obehagliga upptäckter, har försäljningen av de smaksatta dadlarna alltså ökat explosionsartat de senaste åren. ICA-gruppen har till exempel uppgett att deras försäljning av smaksatta dadlar ökade med 50 procent mellan 2023 och 2024.
Dadlar anses överlag vara nyttigare än vanligt godis – åtminstone så länge de inte innehåller insekter och mögel.
Foto: Luis Aguila
Text: Redaktionen