Livsmedelsverket slår larm – allvarligt läge på äldreboenden
2023 09 06
För mycket mat slängs på svenska äldreboenden.
Det uppger Livsmedelsverket i en färsk rapport.
Enligt myndigheten slängs i genomsnitt en tredjedel av lunchportionen på äldreboenden i Sverige.
Något som Livsmedelsverket ser mycket allvarligt på.
– Maten som slängs borde ha ätits upp. På äldreboenden är många sköra och undernäring är vanligt.
– Därför är det allvarligt att matsvinnet är så stort, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Stor granskning
Det är tredje gången som Livsmedelsverket granskar matsvinnet inom äldreomsorgen.
60 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar.
I genomsnitt slängs cirka 108 gram per ätande person vid lunchen – det vill säga uppemot en tredjedel av måltiden.
– Detta är, förutom ett stort resursslöseri, en riskfaktor för undernäring, skriver Livsmedelsverket.
Myndigheten understryker att det omfattande matsvinnet inte handlar om att det lagas för mycket mat till de boende. Mängden är noggrant beräknad för de äldres behov av energi och näring.
Går ut med rekommendationer
Nu går Livsmedelsverket ut med flera uppmaningar till äldreboenden runt om i Sverige.
Myndigheten menar att två relativt enkla åtgärder kan öka mängden uppäten mat.
För det första är det viktigt att den äldre får vara delaktig i beslut kring måltiden.
För det andra är det viktigt att måltidsmiljön är trivsam.
– Måltider som utgår från individens önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad den äldre vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn, säger Emelie Eriksson.
Fakta om undersökningen
- 60 av landets 290 kommuner har rapporterat in matsvinnsdata från luncher i kommunala äldreboenden, från mätningar som gjordes 2022.
- Det är tredje gången kartläggningen genomförts, de tidigare gäller data från 2019 och 2020. Matsvinnet ser inte ut att ha minskat sedan 2020, men det är svårt att avgöra säkert då resultatet bland annat kan påverkas av vilka kommuner som rapporterat in matsvinnsdata.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: CDC
Text: Redaktionen