Svenska konsumenter varnas – ”stora förändringar” väntar

2024 03 05

Matpriserna fortsätter att stiga i Sverige. 

I januari steg matpriserna för första gången på länge och statistiken för februari visar att trenden fortsätter.

Årets andra månad uppvisade den snabbaste ökningstakten av livsmedelspriser sedan mars 2023, enligt en sammanställning från den oberoende sajten Matpriskollen.

– Det är den historiskt snabbaste ökningen jag sett och då har jag ändå jobbat i branschen sedan 1980-talet. Höga matpriser slår hårt mot barnfamiljer och de som har små marginaler i ekonomin, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

Sedan mars 2023 har ökningstakten avstannat betydligt och legat i takt med Riksbankens målsättning om en månatlig ökning på max 0,2 procent.

– Tyvärr har den trenden nu brutits och ökningstakten i februari blev, likt januari, den snabbaste sedan dess, säger Ulf Mazur och hänvisar till att priserna på matvaror i genomsnitt ökade med 0,6 procent i februari.

Varnar svenska folket

Carl Eckerdal är chefsekonom på bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen.

Han varnar för att matpriserna kan öka ännu mer den kommande tiden.

Chefsekonomen hänvisar till ett osäkert omvärldsläge och uppmanar svenska konsumenter att stålsätta sig inför ”stora prisförändringar”.

– Vi vet att osäkerheten tilltar kring hur torka, skyfall och annat drabbar olika delar av världen och det gör att vi måste nog ställa in oss på att möta väldigt stora prisförändringar både upp och ner, säger han till SR Ekot.

Förutspår: Flera varor kommer påverkas  

Enligt Matpriskollens kartläggning ökade priset på olivolja mest av allt i februari. Varan noterade en genomsnittlig prisökning på upp till fem procent. 

Den stora uppgången kan påverka flera andra varor, enligt Livsmedelsföretagens Carl Eckerdal.

Han framhåller att efterfrågan på billigare alternativ till olivolja, som till exempel rapsolja och solrosolja, kommer att öka. Det kommer i sin tur leda till en prisuppgång för även de varorna. 

– Om det är en gröda som sticker i väg så brukar det resultera i att en hel produktkategori i slutändan får ett pristryck som sticker i väg, säger chefsekonomen till radion.

Foto: Snabbgross

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med kycklingvarning

2024 06 25

Ett ökat antal personer beräknas drabbas av tarmbakterien campylobacter de kommande veckorna.

Det flaggar Livsmedelsverket för på måndagen.

Myndigheten hänvisar till att den farliga bakterien ökar hos kycklingflockar på gårdar under sommaren, vilket leder till fler sjukdomsfall bland människor.

Studier har visat på en koppling mellan campylobacterinfektion och konsumtion av färsk kyckling – cirka en tredjedel av de som insjuknat har kunnat kopplas till färsk kyckling.

Nu går Livsmedelsverket ut men en uppmaning till allmänheten.

Myndigheten uppmanar alla som tillagar kyckling att vara extra uppmärksamma.

– Det är extra viktigt att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt under sommaren och sensommaren. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket.

Tre saker 

Enligt smittskyddsamordnare är det extra viktigt att tänka på följande under sommarperioden:

- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.

- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

- Genomstek alltid kyckling - då dör bakterierna som kan finnas i den. Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst 70°C.

Ökning förra året

Under förra sommaren noterades en uppgång i förekomst av campylobacter hos svenska slaktkycklingflockar.

I början av juli 2023 rapporterade Folkhälsomyndigheten om en ökning av antalet personer som smittats av tarmbakterien.

Fakta: Campylobacter

- Campylobacter är en tarmbakterie som förekommer hos många djurslag. Sjukdomen sprids vanligen via förorenat livsmedel eller förorenat dricksvatten.

- Den vanligaste orsaken till att en människa smittas av campylobacter är via kyckling.

- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: P. Pham

Text: Redaktionen


SMHI: Vädret vänder igen – då drar regn in över hela landet

2024 06 25

Ostadigare väder väntas efter att värmeböljan är över.

Många svenskar njuter just nu av det fina vädret.

På flera håll runt om i landet väntas det bli mycket varmt och soligt i dagarna.

Värmeböljan kommer dock inte att vara så länge som vissa hade hoppats på.

Det ger SMHI besked om på tisdagsmorgonen.

Först blir det varmt

Som bekant kommer veckan i stort bli en varm sådan.

– Det väntas mest soligt väder och 25 grader, som allra varmast i de östra landskapen med 25-30 grader, framhåller SMHI.

Sedan kommer regn

Mot slutet av veckan mer ostabilt väder och därefter är regnskurar att vänta över Sverige.

– På torsdag och fredag väntas i större delen av landet växlande molnighet, möjligen med någon lokal skur, meddelar SMHI.

– Under fredagen ser även ett mer sammanhängande regnområde ut att röra sig in över landets sydvästra delar och därefter dämpas värmen till helgen.

“Över hela landet”

SMHI medger att prognosen inte är helt säker, men att regn förmodligen kommer dra in över hela Sverige till helgen.

– Den nämnda fronten med regn ser ut passera över hela landet under fredags- och lördagsdygnen, för att sedan följas av något svalare väder.

Riktar meddelande

Det varma och fina vädret är inte över än på flera dagar dock, och SMHI har informerat om att det från och med tisdagen kan bli mellan 25 och 30 grader på sina håll.

– Från och med tisdag väntas den maximala dagstemperaturen nå mellan 25 och 30 grader. Gäller inre och östra Svealand, nordöstra Götaland samt Gävleborg och upp över södra Västernorrland.

– Kan innebära ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

I samband med det råder även ökad brandrisk och allmänheten uppmanas till större försiktighet gällande bland annat eldning.

– Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor. Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av exempelvis eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag, förklarar SMHI.

– Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud.

Foto: A. Bingol

Text: Redaktionen