Livsfarligt att vara journalist i Mexiko

2022 01 26

Stora landsomfattande demonstrationer har ägt rum i Mexiko på grund av otryggheten för landets journalister. Organisationen Article 19 uppger att 145 journalister har mördats mellan 2000 och 2021 - under 2022 har hittills 3 mördats.

Mexikanska journalister har under tisdagen demonstrerat över hela landet för att fördöma mördandet av sina kollegor.

– Vi är arga och vi är rädda. Vi kräver garantier för att utöva journalistik. Vi fruktar för våra egna och för våra kollegors liv, säger Inés García från nyhetsbyrån Punto Norte i Tijuana. 

Ett av världens farligaste länder för journalister

Att vara journalist i Mexiko är förknippat med livsfara. Organisationen Article 19 uppger att omkring 145 journalister har mördats mellan 2000 och 2021. Vilket gör Mexiko till ett av världens farligaste länder för journalister

– Det är brådskande att statliga och federala myndigheter förhindrar attacker och skyddar journalister när de är offer eller utreder brott, skriver Article 19 i ett uttalande.

Skyddsprogram som inte fungerar

Mexikanska staten har utformat ett skyddsprogram för att beskydda journalisterna. Men detta program har visat sig vara ineffektivt då flera av de nyligen mördade journalisterna använde sig av programmet, uppger AP.

Få av morden blir uppklarade 

Det är inte många som blir dömda för morden, hela 95 % av brotten förblir ouppklarade, rapporterar LA Times. 

– Det största problemet i Mexiko är att ingen blir dömd för morden. Det problemet har bestått trots att regeringar har kommit och gått, säger Jan-Albert Hootsen från journalistbeskyddskommittén.

Presidenten kritiseras 

Mexikos president Lopez Obrador har lovat att göra mer för att klara upp brotten och skydda landets journalister - men lite har förändrats. Kritiker menar att han har svikit sina löften och misslyckats med att minska våldet och bekämpa den organiserade brottsligheten, uppger Reuters. 

Foto: F. De Nova.

Text: Redaktionen.