Litet barn dog – efter råd från sjukhuset
2024 02 09
Ett mycket litet barn förlorade livet efter att rutinerna inte följdes på ett sjukhus i Trollhättan.
Det var på sjukhuset Näl som en kvinna gravid i vecka 41 plus två dagar kom in för att föda barn.
Eftersom hon var förstagångsföderska var igångsättning att rekommendera i syfte att minska risken för fosterskador eller död.
Men efter ett samtal med en barnmorska åker mamman och hennes partner istället hem, enligt en Lex Maria-anmälan som sjukhuset gjort i efterhand.
Det rapporterar P4 Väst.
Dog efter förlossningen
När igångsättningen väl inleddes vid ett senare tillfälle var det för sent. Bebisen kom ut slapp och dog 15 dagar senare.
I den efterföljande anmälningen har barnmorskan pekats ut som den som brast i rutinerna och gjorde fel.
Men de uppgifterna stämmer inte, enligt mamman själv.
Hon menar att anklagelserna är orättvisa.
– Man har plockat ut enskilda saker och lyft fram en enskild person som ansvarig för det som hände och det stämmer inte. Om Ivo (Inspektionen för vård och omsorg, red. anm.) tar sitt beslut utifrån den informationen blir hela utredningen skev, säger föräldern till radiokanalen.
Pekar ut läkaren
Enligt mamman till det framlidna barnet var det istället ett råd från en läkare som låg bakom den tragiska händelseutvecklingen.
Hon menar att läkaren sade att rutinen inte alls fanns och gav bilden att en naturlig födsel är bäst och att det därför vore lämpligast att vänta – och anser att läkaren borde granskas istället.
Sjukhuset Näl har svarat på kritiken.
– Vår analys har kommit fram till att vi inte har fångat att det skulle vara så. Om man ponerar att det skulle vara så, så är det självklart inte korrekt, säger chefsläkaren Jesper Swärd till radion.
Anhöriga ska få svar
Efter att händelsen anmälts ska Ivo göra en utredning där de som en följd kan ställa olika krav på sjukhuset i fråga.
– Lex Maria-anmälans primära syfte är att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till en inträffad allvarlig skada eller uppkommen risk för sådan, för att därigenom förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden, informerar Västra Götalandsregionen på sin hemsida.
Ytterligare ett syfte med anmälan är att patienten, eller dess anhöriga i det här fallet, ska få klarhet i vad det är som har gått fel.
Arkivfoto: A. Romansa
Text: Redaktionen