Liberalerna vill agera kraftfullt mot Ungern och Polen
2021 08 02
Liberalerna med partiledare Nyamko Sabuni i spetsen vill se krafttag mot Ungerns och Polens utveckling i odemokratisk riktning.
Partiet vill att EU stoppar pengautbetalningarna till Ungern.
– I dag är det start på Stockholm Pride. Vi ska fira och vi ska diskutera hur vi ytterligare kan stärka hbtq-personers rättigheter. Samtidigt som det i ett annat EU-land, så monteras samma minoritets rättigheter ned, det vill säga Ungern. Det är viktigt att inga utbetalningar sker till Ungern, till Orbán, varken ur återstartsfonden eller de generella pengarna som delas ut till medlemsstaterna, bör betalas ut, säger Nyamko Sabuni till SR.
Vill stoppa blockering
Liberalerna vill inte bara att pengaflödet till Ungern stoppas utan vill även se ytterligare åtgärder.
– Ungern och Polen håller varandra om ryggen. De kan fortsätta nedmontera demokratin, de kan nedmontera de mänskliga rättigheterna och samtidigt blockera alla beslut som kommissionen skulle behöva fatta, framhåller Nyamko Sabuni (L).
Tre åtgärder
Liberalerna vill att EU gör följande för att motverka utvecklingen i Ungern och Polen:
1, Stoppar utbetalningen av EU-pengar till de båda länderna och till andra länder som bryter mot demokrati- och rättsprinciper.
2, Inför regler som möjliggör att länder som bryter demokrati- och rättsprinciper kan uteslutas.
3, Stoppar möjligheten för enskilda länder att blockera EU-beslut mot andra länder som bryter mot demokrati- och rättsprinciper. Därmed skulle inte Polen kunna stoppa övriga EU från att agera mot Ungern.
Vill se toppmöte
Liberalerna vill att Sverige nu förbereder sig för att agera i frågorna under Sveriges ordförandeskap i EU 2023.
– Vi önskar att Sverige tar initiativ att bjuda in till ett toppmöte för att diskutera hur kommissionen i framtiden ska hantera länder som nedmonterar demokrati och rättsstatens principer, så som Ungern gör i dag, säger Nyamko Sabuni.
ANALYS
Att stoppa EU-pengarna till länder som Polen och Ungern har sannolikt stor effekt. Och skulle något av länderna hotas av uteslutning har man dessutom ännu större möjlighet att pressa länder som bryter mot EU:s grundläggande värden om demokrati och antidiskriminering.
Ungerns ledare kan låta kaxig när han på hemmaplan kritiserar EU för att plocka inrikespolitiska poäng. Men när det verkligen gäller är stödet för EU enormt stort i Ungern. En mätning för Median Institute i våras visade att hela 86 % av befolkningen är positiva till EU-medlemskapet.
Om EU verkligen spänner musklerna och markerar på riktigt mot Ungern så har man stor chans att få god effekt.