Leif GW Persson dömer ut förslag
2022 10 26
Kriminologen Leif GW Persson dömer ut två punkter i Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna.
Föga överraskande gäller punkterna åtgärder inom kriminalpolitiken.
Regeringen och SD vill att polisen ska få utökade möjligheter att använda förebyggande tvångsmedel.
I måndags meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att regeringen kommer att tillsätta en utredning. Ett av förslagen som ska utredas är hemlig tvångsavslyssning.
– Konkret handlar det om att man ska kunna ägna sig åt elektronisk avlyssning utan brottsmisstanke – en ganska långtgående framflyttning av nuvarande position. Baksidan av detta är att det innebär stora risker och inskränkningar i rättssäkerheten, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.
Stora risker
Kriminologen konstaterar att en fördel med förslaget är att polisen får ett bättre utredningsläge och ”eventuellt kan komma in tidigare i ett ärende och jobba förebyggande innan det händer något".
Men GW pekar framför allt på riskerna.
– Haken är att när man börjar lyssnar på en person, då har han en mängd kontakter med personer som kan hamna i samma sits. Jag brukar säga så här: En bra formel är att om man är ute efter en specifik person då hamnar tio andra i samma smet och hos många av dem saknas lagligt stöd för att avlyssna. Det är haken och där uppstår rättsosäkerheten.
Vidare hävdar kriminologen att utökad avlyssning endast kommer att ge ”en marginell vinst”.
Ett annat av regeringens förslag är ett införande av anonyma vittnen. Ett förslag som GW kallar för ”livsfarligt”.
– Som gärningsperson är det i regel ganska lätt att räkna ut vilka det handlar om. I det läget kan man tänkas börja skjuta folk för säkerhetens skull. Det är en uppenbar risk, säger han till TV4.
Regeringens bedömning
Så här skriver regeringen om den pågående utredningen:
”Utredningen föreslår att tillämpningsområdet för den så kallade preventivlagen utökas. Det innebär att hemliga tvångsmedel, bland annat hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig dataavläsning, ska kunna användas utanför en brottsutredning i syfte att förhindra den allvarligaste brottsligheten som begås inom kriminella nätverk. Det gäller bland annat mord, sprängningar och grova narkotikabrott.
De kvalifikationskrav som finns i preventivlagen i dag ska gälla även inom det utökade tillämpningsområdet. Användningen av preventiva tvångsmedel kräver därmed att det finns en konkret risk för att viss allvarlig brottslig verksamhet kommer att utövas.
För att balansera myndigheternas behov av en effektiv brottsbekämpning mot risken för intrång i den personliga integriteten ska även samma rättssäkerhetsgarantier gälla. Frågor om tillstånd till tvångsmedelsanvändning ska bland annat prövas av domstol.”
Foto: Leif GW Persson AlbinOlsson, resp Kristdemokraterna
Text: Redaktionen