LEIF GW: ”De kommer tvingas avgå”

2022 12 14

Kriminologen Leif GW Persson tror att rikspolischef Ander Thornberg, ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving och Noas underrättelsechef Linda Staaf kommer att tvingas lämna sina ämbeten inom kort.

Anledningen är den senaste turbulensen inom polisledningen. 

Expressens avslöjade att Mats Löfving polisanmälts för brott mot Linda Staaf. Samtidigt pågår en utredning om misstänkt grovt tjänstefel i samband med att Linda Staaf fick tjänsten som underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Noa tillsatte Staaf 2015 när Löfving var chef för avdelningen. Eftersom Löfving och Staaf senare hade en relation påbörjades en undersökning om jäv. Undersökningen lades sedermera ner, men i måndags meddelade Polismyndigheten att den återupptas.

– Man hajar onekligen till när man ser listan över de som inte fick jobbet. Där finns några av landets, i operativ mening, mest kvalificerade poliser. I stället dyker det upp en okänd förmåga från Östergötland som tidigare varit civilanställd och får tjänsten, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han tillägger:

– Det är Löfving som beslutar detta. Frågan är om det förekommit någon jävsituation, är det så att de här har någon form av relation som gör att det påverkat tillsättningen på ett sätt som det inte får göra?

Tillsatt en egen utredning

I helgen meddelade polisen att de har tillsatt en extern utredning av händelserna.

Runar Viksten, tidigare bland annat chefsrådman och ordförande för Försvarsunderrättelsedomstolen, har blivit utsedd att leda utredningen.

– Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen, sa rikspolischef Anders Thornberg. 

Leif GW Persson kritiserar åtagandet. Han anser att regeringen borde ha tillsatt en egen utredare.

Avslutningsvis konstaterar kriminologen att Anders Thornbergs, Mats Löfvings och Linda Staafs dagar är räknade.

De kommer att tvingas avgå inom en snar framtid, enligt Leif GW.

– Med Staaf och Löfving är det så att de redan passerat bäst förre-datum. Den sannolikt tredje som kommer avföras från det här är rikspolischefen Anders Thornberg, säger han till TV4.

Bakgrund

Den 13 december 2021 polisanmäldes Mats Löfving. Bakom anmälan stod polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman.

Efter samtal med Linda Staaf ansåg Ari Stenman att Mats Löfving kan ha begått flera brott mot henne.

Ari Stenman listade följande brott:

- Grov fridskränkning

- Olaga förföljelse

- Ofredande

I en intervju med Expressen har Linda Staaf angett att hon inte ansett att hon var utsatt för brott. Hon beskrev relationen med Löfving som ”ytlig”.

Efter att Noa tillsatte Staaf 2015, när Löfving var chef för avdelningen, har en utredning om grovt tjänstebrott påbörjats.

Mats Löfving har omplacerats från sin tjänst som regionpolischef.

Foto: Leif GW Persson Albin Olsson resp Polismyndigheten 

Text: Redaktionen