LEIF GW: ”De kommer tvingas avgå”

2022 12 14

Kriminologen Leif GW Persson tror att rikspolischef Ander Thornberg, ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving och Noas underrättelsechef Linda Staaf kommer att tvingas lämna sina ämbeten inom kort.

Anledningen är den senaste turbulensen inom polisledningen. 

Expressens avslöjade att Mats Löfving polisanmälts för brott mot Linda Staaf. Samtidigt pågår en utredning om misstänkt grovt tjänstefel i samband med att Linda Staaf fick tjänsten som underrättelsechef på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Noa tillsatte Staaf 2015 när Löfving var chef för avdelningen. Eftersom Löfving och Staaf senare hade en relation påbörjades en undersökning om jäv. Undersökningen lades sedermera ner, men i måndags meddelade Polismyndigheten att den återupptas.

– Man hajar onekligen till när man ser listan över de som inte fick jobbet. Där finns några av landets, i operativ mening, mest kvalificerade poliser. I stället dyker det upp en okänd förmåga från Östergötland som tidigare varit civilanställd och får tjänsten, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han tillägger:

– Det är Löfving som beslutar detta. Frågan är om det förekommit någon jävsituation, är det så att de här har någon form av relation som gör att det påverkat tillsättningen på ett sätt som det inte får göra?

Tillsatt en egen utredning

I helgen meddelade polisen att de har tillsatt en extern utredning av händelserna.

Runar Viksten, tidigare bland annat chefsrådman och ordförande för Försvarsunderrättelsedomstolen, har blivit utsedd att leda utredningen.

– Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen, sa rikspolischef Anders Thornberg. 

Leif GW Persson kritiserar åtagandet. Han anser att regeringen borde ha tillsatt en egen utredare.

Avslutningsvis konstaterar kriminologen att Anders Thornbergs, Mats Löfvings och Linda Staafs dagar är räknade.

De kommer att tvingas avgå inom en snar framtid, enligt Leif GW.

– Med Staaf och Löfving är det så att de redan passerat bäst förre-datum. Den sannolikt tredje som kommer avföras från det här är rikspolischefen Anders Thornberg, säger han till TV4.

Bakgrund

Den 13 december 2021 polisanmäldes Mats Löfving. Bakom anmälan stod polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman.

Efter samtal med Linda Staaf ansåg Ari Stenman att Mats Löfving kan ha begått flera brott mot henne.

Ari Stenman listade följande brott:

- Grov fridskränkning

- Olaga förföljelse

- Ofredande

I en intervju med Expressen har Linda Staaf angett att hon inte ansett att hon var utsatt för brott. Hon beskrev relationen med Löfving som ”ytlig”.

Efter att Noa tillsatte Staaf 2015, när Löfving var chef för avdelningen, har en utredning om grovt tjänstebrott påbörjats.

Mats Löfving har omplacerats från sin tjänst som regionpolischef.

Foto: Leif GW Persson Albin Olsson resp Polismyndigheten 

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen