LARMET: Tung smäll för husägare – ”Kommer kosta 550 000 kronor”
2024 02 01
Bostäder i EU ska vara klimatneutrala år 2050.
Det fastslog unionen i slutet av juni 2023 när man presenterade den ”europeiska gröna given”, ett paket med politiska åtgärder för att uppnå ett klimatneutralt Europa.
Enligt EU-beslutet ska samtliga byggnader i hela unionen nå energiklass A 2050.
Ett delmål på vägen är att samtliga bostäder i EU ska ha den europeiska energiklassen D inom tio år.
Och redan 2030 är målet att alla hushåll ska förbättras med 16 procent.
EU-kravet kan slå hårt mot flera hushåll i Sverige.
Det varnar Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren för.
– Enligt vår uträkning kommer de 16 procenten att kosta cirka 140 000 kronor i snitt för den enskilde husägaren, säger han till Aftonbladet.
”Kommer kosta 550 000 kronor”
För att uppnå EU-kravet om energiklass D 2033 måste 46 procent av Sveriges bostäder renoveras, enligt Villaägarnas beräkningar.
De kan behöva byta fönster, isolera väggar och byta värmesystem.
– Det kommer att kosta cirka 550 000 kronor för den som äger ett hus på 100 kvadratmeter i energiklass G att få den till energiklass D, framhåller organisationen.
Anders Lundgren, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Göteborg och Mölndal, varnar även för det nya EU-kravet.
Enligt mäklaren berörs drygt 40 procent av villaägarna av delmålet 2033.
– Att man ska tvinga folk att göra renoveringar känns väldigt konstigt. Om 40 procent av hushållen måste göra energieffektiviseringar med tillräcklig isolering, kanske luft/luftvärmepump och byta fönster. Då blir man högre belånad, säger han till GP.
“Väldigt onödigt”
Renoveringssmällen mot Svenska hushåll är orimligt. Det anser Villaägarnas Jonathan Lindgren.
– Svenska byggnader är redan idag så gott som utsläppsfria. I EU är de genomsnittliga utsläppen av växthusgaser för uppvärmning och nerkylning av bostadshus cirka 700 kilo växthusgaser per person och år. I Sverige är motsvarande utsläpp endast 26,2 kilo. Det utgör inte ens fyra procent av genomsnittet, säger han i ett uttalande.
– Att tvinga hushåll vars ekonomi redan är ansträngd till dyra renoveringar är att forcera en utveckling och kräva för mycket. Att införa politiska piskor i det här läget är väldigt onödigt, fortsätter Lindgren.
"Märkligt tyst"
Robert Boije, chefsekonom på storbanken SBAB, har även varnat för att de nya EU-direktiven kan bli en dyr historia.
– Det är märkligt tyst i Sverige om EU:s nya förslag om energisnålare bostäder, trots att det kan bli dyrt i både flerbostadshus och villor, skriver han i DN
Vidare framhåller Boije att det är högst troligt att det kommer att krävas mycket stora investeringar i det befintliga bostadsbeståndet om Sverige ska kunna leva upp till de nya kraven.
– Och EU:s ambitionsnivå är således att nå klass A i hela beståndet till 2050. Ett väsentligt lägre bostadsbyggande de närmaste åren lär inte göra saken lättare, framhåller SBAB:s chefsekonom.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen