LARMET: ”Importen av el ökar dramatiskt” – flaggar för akutläge

2025 03 21

Sveriges import av el kommer att ”öka dramatiskt” de kommande tio åren.

Det skriver Ellevio i sin nya rapport ”Effektrapporten 2025”.

Elbolaget flaggar för att Sveriges förmåga att producera el i varje given stund kommer att minska markant till 2035. Det leder i sin tur till ett ökat importbehov av el, vilket gör Sverige mer beroende av el från Europa och europeiska elpriser.

– Systemförnyelsen som krävs för att säkra svensk elförsörjning och konkurrenskraft är större än vad debatten speglar, säger Ellevios vd Johan Lindehag i en kommentar till rapporten.

Flaggar för kris

Nu varnar Ellevio för att ett akut läge kan uppstå på grund av det ökade importbehovet.

Enligt elbolaget riskerar Sverige att drabbas av elbrist.

– Importen av el ökar dramatiskt i framtiden.  Om grannländerna saknar överskott när behoven i Sverige uppstår kan det uppstå elbrist, framhåller Ellevio. 

Effektbehovet fördubblas

Sveriges elbehov väntas öka ordentligt de kommande åren med anledning av den pågående elektrifieringen av industri och transport. I rapporten fastslår Ellevio att effektbehovet nästan kommer dubbleras inom 20 år – från 25 000 MW (2025) till 41 000 MW (2045). 

– Den kraftiga ökningen innebär stora utmaningar. Elinfrastrukturen måste anpassas för att möta en nära nog fördubbling av elsystemet, säger Lindehag.

Samtidigt ökar osäkerheten i elsystemet.

En mer väderberoende elproduktion gör tillförseln mer varierande, uppger Ellevio som konstaterar att vind och sol kommer står för hälften av elproduktionen år 2045.

– Rustade och utbyggda elnät på alla nivåer är avgörande för att möta utvecklingen. För att hålla takten är det viktigt att projekt som antingen befinner sig i tillståndsprocesser, har börjat projekteras eller börjat byggas faktiskt också genomförs, framhåller Johan Lindehag.

Tre åtgärder

Enligt Ellevio finns det tre nycklar för att möta de framtida elbehoven:

  1. Skapa långsiktiga marknadsförutsättningar för elproduktion och en rimlig nätreglering för att möjliggöra investeringar. 
  2. Stärk samordningen och tydliggör rollerna inom energisystemet. 
  3. Röj hinder för mer elnät, elproduktion och flexibilitet.  

Foto: Thomas Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


JUST NU: Fullständigt kaos på Ibiza – riskerar livsfarlig kollaps

2025 07 16

Akutsjukvården på den populära semesterön Ibiza riskerar att kollapsa.

Ön är känd för sitt pulserande nattliv som lockar festsugna turister från hela Europa.

Men festerna har en baksida.

Turisternas konsumtion av alkohol och droger har lett till att öns sjukvård håller på att kollapsa.

Ibizas ambulanstjänst översköljs av larmsamtal från berusade turister, rapporterar New York Times.

– Ibland blir vi kallade till samma nattklubb tre eller fyra gånger på en kväll, säger José Manuel Maroto, ordförande för ambulanssjukvårdarnas fackförbund (USAE), till tidningen.

Tredjedel av utryckningarna

Enligt ambulansfacket går en tredjedel av utryckningarna till nattklubbar. Till största del handlar det om drogrelaterade larm – ofta är det utländska turister som behöver hjälp.

Nu varnar USAE för att akutsjukvården riskerar att kollapsa. Fackförbundet uppmanar nattklubbarna att anlita privata ambulanstjänster.

– Det är otänkbart att företag med en inkomst på miljontals euro per år inte kan tillhandahålla denna tjänst, säger José Manuel Maroto till tidningen elDiario.

– Klubbarna är skyldiga att anställa sjuksköterskor och annan vårdpersonal men inte ambulanser. Nu står lokalbefolkningen för kostnaden. Det är orättvist att öns 161 000 invånare ska få sämre vård på grund av 3,6 miljoner turister.

”Har inte tid att dricka kaffe”

Ambulanspersonalen på Ibiza vittnar om hektiska arbetsförhållanden.

– Det finns dagar då vi är så upptagna att vi knappt har tid att äta eller ta en kopp kaffe, säger ambulanssjukvårdaren Pablo Roig till New York Times.

Enligt ambulanspersonalen tar ett typiskt drogrelaterat samtal mellan en timme och en och en halv timme att hantera. Eftersom bara åtta utryckningsfordon är i tjänst nattetid leder det till längre väntetider för både turister och öbor som behöver akut hjälp.

LÄS MER: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

Foto: M. Adame

Text: Redaktionen


JUST NU: Amerikanskt oljefält attackerat

2025 07 16

Amerikanska oljefält i norra Irak har attackerats.

En omfattande drönarattack har utförts mot anläggnignarna. Som en följd av attacken har oljeproduktionen stoppats, rapporterar Reuters.

Två oljefält– Khormala och Sarsang – har attackerats. Båda ligger i den kurdisktkontrollerade delen av Irak.

En stor brand har brutit ut vid anläggningen i Sarsang. Det finns inga uppgifter om personskador.

Attackerna ska ha utförts från områden som kontrolleras av Iranstödda miliser.

USA bekräftar

Den amerikanska ambassaden i Irak bekräftar uppgifterna.

– Ambassaden uppmanar den irakiska regeringen att "utöva sin befogenhet för att förhindra att väpnade aktörer kan genomföra liknande attacker mot platser på deras territorium”, rapporterar Newsweek.

Hotbild mot amerikanska militärer

Efter att kriget mellan Israel och den palestinska terrorgruppen Hamas eskalerat har attacker mot amerikanska trupper i Mellanöstern ökat.

Iranstödda milisgrupper i Irak ligger bakom flera av angreppen.

Israel krig i Gaza har upprepade gånger använts som ett svepskäl för att legitimera attacker mot amerikansk personal och militär. Ett dussintals robot- och drönarattacker har utförts mot amerikanska styrkor i Irak och Syrien sedan Gazakrigets start.

Skör vapenvila

Efter USA:s attack mot iranska kärnanläggningar i juni befarade omvärlden att konflikten i Mellanöstern skulle eskalera.

Men efter en mindre iransk hämndattack har en vapenvila slutits mellan USA, Israel och Iran.

Den islamistiska diktaturen är dock redo att slå tillbaka om landet attackeras igen. Det säger Irans högste ledare, Ayatolla Ali Khamenei, på onsdagen.

– Om fienden upprepar sin aggression kommer svaret att bli kraftfullare än det slag som de fick erfara under tolvdagarskriget, säger han i ett uttalande.

LÄS MER: Putin har fått tungt besked – direkt från toppminister

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen