LARMET: ”Importen av el ökar dramatiskt” – flaggar för akutläge
2025 03 21
Sveriges import av el kommer att ”öka dramatiskt” de kommande tio åren.
Det skriver Ellevio i sin nya rapport ”Effektrapporten 2025”.
Elbolaget flaggar för att Sveriges förmåga att producera el i varje given stund kommer att minska markant till 2035. Det leder i sin tur till ett ökat importbehov av el, vilket gör Sverige mer beroende av el från Europa och europeiska elpriser.
– Systemförnyelsen som krävs för att säkra svensk elförsörjning och konkurrenskraft är större än vad debatten speglar, säger Ellevios vd Johan Lindehag i en kommentar till rapporten.
Flaggar för kris
Nu varnar Ellevio för att ett akut läge kan uppstå på grund av det ökade importbehovet.
Enligt elbolaget riskerar Sverige att drabbas av elbrist.
– Importen av el ökar dramatiskt i framtiden. Om grannländerna saknar överskott när behoven i Sverige uppstår kan det uppstå elbrist, framhåller Ellevio.
Effektbehovet fördubblas
Sveriges elbehov väntas öka ordentligt de kommande åren med anledning av den pågående elektrifieringen av industri och transport. I rapporten fastslår Ellevio att effektbehovet nästan kommer dubbleras inom 20 år – från 25 000 MW (2025) till 41 000 MW (2045).
– Den kraftiga ökningen innebär stora utmaningar. Elinfrastrukturen måste anpassas för att möta en nära nog fördubbling av elsystemet, säger Lindehag.
Samtidigt ökar osäkerheten i elsystemet.
En mer väderberoende elproduktion gör tillförseln mer varierande, uppger Ellevio som konstaterar att vind och sol kommer står för hälften av elproduktionen år 2045.
– Rustade och utbyggda elnät på alla nivåer är avgörande för att möta utvecklingen. För att hålla takten är det viktigt att projekt som antingen befinner sig i tillståndsprocesser, har börjat projekteras eller börjat byggas faktiskt också genomförs, framhåller Johan Lindehag.
Tre åtgärder
Enligt Ellevio finns det tre nycklar för att möta de framtida elbehoven:
- Skapa långsiktiga marknadsförutsättningar för elproduktion och en rimlig nätreglering för att möjliggöra investeringar.
- Stärk samordningen och tydliggör rollerna inom energisystemet.
- Röj hinder för mer elnät, elproduktion och flexibilitet.
Foto: Thomas Ärlemo Svenska kraftnät
Text: Redaktionen