Larmet från Tjornobyl – Personalen får ingen vila

2022 03 09

Situationen för personalen vid kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina är ”högst oroande”.

Varningen kommer från internationella atomenergiorganet IAEA. De larmar om att de drygt 200 arbetarna i Tjornobyl inte byts ut sedan ryska trupper tog kontroll över kärnkraftverket.

13 dagar

Det innebär att samma personal har jobbat 13 dagar i sträck. Den ukrainska tillsynsmyndigheten har bett IAEA om internationellt stöd för att utarbeta en plan med syftet att ersätta den nuvarande personalen och förse anläggningen med ett effektivt rotationssystem.

Medför risker

– Jag uppmanar styrkorna som kontrollerar anläggningen att omedelbart se till att personalen kan roteras på ett säkert sätt, säger IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi i ett uttalande.

Han tillägger att situationen medför risker för atomsäkerheten.

– Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personal vid kärnkraftverket i Tjornobyl står inför och de potentiella risker detta innebär för säkerheten, säger han.

Måste arbeta i skift

Enligt IAEA har generaldirektör Grossi har tidigare har uppgett att personal som driver kärntekniska anläggningar måste kunna vila och arbeta i regelbundna skift. Det är en avgörande säkerhetsfråga.

– Förmåga att fatta beslut fria från otillbörliga påtryckningar är en av de sju oumbärliga pelarna för kärnsäkerhet, framhäver atomenergiorganet i uttalandet.

 Kommunikationen är dålig

Den ukrainska tillsynsmyndigheten som rapporterat till IAEA framhäver även att de endast har möjlighet att kommunicera med anläggningen via e-post.

Hanteringen av kärnmaterial vid kärnkraftverket har för närvarande stoppats, rapporterar IAEA. Platsen för den stora kärnkraftsolyckan 1986 ligger i en uteslutningszon som omfattar nedlagda reaktorer och anläggningar för radioaktivt avfall.

Slutat sända

Det finns ytterligare ett orostecken från kärnanläggningen. IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket slutat sända. Det innebär att det inte kan mottaga någon data från anläggningen.

Största anläggningen i rysk kontroll

Ryska trupper kontrollerar fortfarande Ukrainas och Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, rapporterar BBC. Anläggningen ockuperades av ryska trupper för sex dagar sedan efter kraftig beskjutning, som orsakade en brand i en anläggning intill kärnkraftverket.

Personalen på Zaporizjzja uppges arbeta i skift och strålningsnivåerna på platsen är normala, rapporterar IAEA.

Foto: R Chollet

Text: Redaktionen


Historisk upptäckt i Norge – riktar blickarna mot Sverige

2024 05 07

Den norska tullen har gjort ett jättefynd.

Uppgifter kommer nu om att den norska tullen har gjort ett mycket stort kontantfynd.

Det rör sig om ett av de absolut största beslagen av kontanter i norsk historia och nu riktar man blickarna mot Sverige.

Anledningen är att det var kontanter i svensk valuta som hittades, till ett värde av 4,2 miljoner kronor.

Det rapporterar norska Dagbladet.

“Organiserat nätverk”

Upptäckten gjordes i en norskregistrerad bil som två personer försökte ta sig in i landet med.

Båda personerna greps, och mycket pekar på att fyndet kan kopplas till gängkriminalitet.

– Läget och storleken på beslaget tyder på att organiserade kriminella nätverk ligger bakom smugglingen, säger tullchefen Øystein Børmer till Dagbladet.

Det är oklart vilken nationalitet de gripna personerna har.

Oro i grannländerna

Oro har uttryckts från såväl Norge som Danmark och Finland angående den svenska gängkriminaliteten och kopplingarna som kan skapas mellan länderna.

NRK:s Nordenkorrespondent Joakim Reigstad har uttalat sig om situationen.

– Det man fruktar som en ”game changer” är att norska ungdomar rekryteras av de svenska nätverken till att utföra brott i Norge, det är något helt nytt som norsk polis fruktar, har han sagt enligt SVT.

“Har ökat”

Den norska polischefen Benedicte Bjørnland bekräftar att norska kriminella ofta köper vapen och explosiva varor av svenska kriminella.

– Sverige har över tid sett en allvarlig utveckling med organiserad kriminalitet men också i Norge syns en negativ utveckling, säger Bjørnland till TV4.

– De senaste åren har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark ökat, bland annat genom att de hyrs in för att utföra våldsdåd i Norge.

Flera skjutningar

I Sverige har situationen vad gäller gängkriminaliteten lugnat sig något, men är fortsatt problematisk.

Under den senaste tiden har flera skjutningar skett i bland annat Uppsala, Stockholm och Norrköping.

– Flera patruller skickades mot adressen och ganska snabbt kunde polisen konstatera att det skjutits mot en lägenhetsdörr på Dirigentvägen med skarpa skott. Ingen person hade kommit till skada kunde man konstatera på plats, framhåller polisen via sin webbsida angående dagens skjutning i Uppsala.

Text: Redaktionen


TVÄRVÄNDNINGEN: Sommaren kan bli den ”sämsta någonsin”

2024 05 08

Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. 

Det sa meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet i fredags.

Nu tvärvänder meteorologen, enligt vädersajten Klart.

Rantanen konstaterar att väderprognosen för maj och juni liknar prognosen inför sommaren 2017, som blev historisk sval och har beskrivits som den ”sämsta någonsin”.

Forskaren varnar för att sommaren 2024 kan bli likadan.

– Vårens frammarsch går inte så snabbt. Det kommer faktiskt att bli väldigt kallt, särskilt i Lappland och östra Finland, säger Rantanen till vädersajten och tillägger:

– Jag kan inte säga att hela sommaren kommer att bli lika kall som 2017, men just nu ser prognosen lite likadan ut.

Här blir det snö

Sommarvärmen tittade förbi i helgen. I de sydligaste delarna av Norrland och i Halmstad uppmättes 25,6 grader.

Den andra veckan i maj har dock bjudit på svalare väder.

– Snön ser ut att ta sig ner till norra Dalarna på onsdagen, sedan är det Hälsingland och Gästrikland som ligger i farozonen. Söder därom kommer det bli regn i stället, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart, i ett uttalande.

”Ingen spektakulär värme”

Temperaturen väntas hålla sig under 20-strecket den närmaste tiden.

– Den här och nästa vecka kan innehålla temperaturer som är ganska låga för årstiden. Samtidigt ser det ut som att det kan bli en del sol i landet, berättar Lasse Rydqvist och meddelar att Götaland kan få uppemot 17 till 18 grader i helgen.

– Det är ingen spektakulär vårvärme. Sedan får man se om det kan komma lite högre än så lokalt, men i övrigt ligger vi och skvalpar runt 15 grader som mest. Det är lite lågt för en dag i maj.

SMHI:s meteorolog Lisa Frost gör samma bedömning.

– Under helgen väntas en högtrycksrygg med mest uppehållsväder växa in över landet. Dagtid från omkring 15 grader i söder ned till omkring 5 grader i norr, framhåller hon.

Foto: E. Witsoe

Text: Redaktionen