Larmet från Tjornobyl – Personalen får ingen vila

2022 03 09

Situationen för personalen vid kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina är ”högst oroande”.

Varningen kommer från internationella atomenergiorganet IAEA. De larmar om att de drygt 200 arbetarna i Tjornobyl inte byts ut sedan ryska trupper tog kontroll över kärnkraftverket.

13 dagar

Det innebär att samma personal har jobbat 13 dagar i sträck. Den ukrainska tillsynsmyndigheten har bett IAEA om internationellt stöd för att utarbeta en plan med syftet att ersätta den nuvarande personalen och förse anläggningen med ett effektivt rotationssystem.

Medför risker

– Jag uppmanar styrkorna som kontrollerar anläggningen att omedelbart se till att personalen kan roteras på ett säkert sätt, säger IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi i ett uttalande.

Han tillägger att situationen medför risker för atomsäkerheten.

– Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personal vid kärnkraftverket i Tjornobyl står inför och de potentiella risker detta innebär för säkerheten, säger han.

Måste arbeta i skift

Enligt IAEA har generaldirektör Grossi har tidigare har uppgett att personal som driver kärntekniska anläggningar måste kunna vila och arbeta i regelbundna skift. Det är en avgörande säkerhetsfråga.

– Förmåga att fatta beslut fria från otillbörliga påtryckningar är en av de sju oumbärliga pelarna för kärnsäkerhet, framhäver atomenergiorganet i uttalandet.

 Kommunikationen är dålig

Den ukrainska tillsynsmyndigheten som rapporterat till IAEA framhäver även att de endast har möjlighet att kommunicera med anläggningen via e-post.

Hanteringen av kärnmaterial vid kärnkraftverket har för närvarande stoppats, rapporterar IAEA. Platsen för den stora kärnkraftsolyckan 1986 ligger i en uteslutningszon som omfattar nedlagda reaktorer och anläggningar för radioaktivt avfall.

Slutat sända

Det finns ytterligare ett orostecken från kärnanläggningen. IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket slutat sända. Det innebär att det inte kan mottaga någon data från anläggningen.

Största anläggningen i rysk kontroll

Ryska trupper kontrollerar fortfarande Ukrainas och Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja, rapporterar BBC. Anläggningen ockuperades av ryska trupper för sex dagar sedan efter kraftig beskjutning, som orsakade en brand i en anläggning intill kärnkraftverket.

Personalen på Zaporizjzja uppges arbeta i skift och strålningsnivåerna på platsen är normala, rapporterar IAEA.

Foto: R Chollet

Text: Redaktionen