Larmet från krigszonen: Folk attackerar varandra för mat

2022 03 10

Hundratusentals personer saknar vatten,  mat, värme, elektricitet och medicin.

Larmet kommer från Röda korsets internationella kommitté och handlar om situationen i den belägrade staden Mariupol i sydöstra Ukraina.

Samtal från röstmeddelanden

Informationen förmedlas av  Röda delegationschef Sasha Volkov, i en ljudinspelning som brittiska tidningen The Guardian tagit del av.

Han varnar för att den humanitära situationen i staden börjar bli ”allt mer  allvarlig och desperat”.

Attackerar varandra för mat

– Folk börjar attackera varandra för mat, säger han till The Guardian och berättar att samtliga apotek och livsmedelsbutiker är tömda på varor sedan flera dagar tillbaka.

Vidare berättar Volkov att människor ”börjat förstöra bilar för att ta ut bensinen” och att han har fått rapporter om att människor inte har någon mat att ge till sina barn.

Staden är omringad

Staden, som har cirka 400 000 invånare, är sedan en vecka omringad av ryska trupper och utsätts dagligen för bombningar och tung artilleribeskjutning från den ryska armén. Flera försök att evakuera civila från staden i stor skala har hittills misslyckats.

Tusentals döda

Mer än 1200 personer uppges ha dödats i den belägrade hamnstaden, uppger biträdande borgmästaren Serhiy Orlov, som tillägger att siffran kan vara 3-4 gånger högre.  Tre personer, varav ett barn, uppges ha dött vid den ryska flygattacken, raporterar nyhetsbyrån AFP.

Bombade förlossningsklinik

Under onsdagen bombade Ryssland en förlossningsklinik i staden  och minst 17 personer skadades, enligt polisen i Donetsk-regionen, uppger CNN.

EU-ledare kallar den ryska attacken för ett krigsbrott, rapporterar AFP.  

Avskyvärt krigsbrott

– Mariupol är belägrat. Rysslands bombning av ett mödravårdssjukhus är ett avskyvärt krigsbrott, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är instämmer med sin kollega.

– Jag är övertygad om att det här kan vara ett krigsbrott. Vi behöver en fullskalig utredning, skriver hon på Twitter.

Foto: MFA of Ukraine

Text: Redaktionen