LARMET: Dold kamera installerad i vanliga bilar – ska inte finnas där

2024 10 23

En ny rapport visar att du övervakas i ditt hem i betydligt större utsträckning än vad många befarat.

Det är en amerikansk studie som påvisat hur elektronik som tv-apparater, spelkonsoler, telefoner och bilar spionerar på och kartlägger vanliga konsumenter genom att utrustas med mikrofoner eller kameror.

En baksida av tekniken som få känner till, menar juridikprofessorn Jan Trzaskowski från Aalborg Universitet som tagit del av studien.

– Det kallas smart-tv, men man kan fråga sig vem den är smart för, säger han till danska TV2.

CDD: Folk har ingen aning

Rapporten kommer från organisationen Center for Digital Democracy, CDD.

Den visar att tillverkare av smart-tv, det vill säga tv-apparater med tillgång till internet, och leverantörer av streamingtjänster har utvecklat ett övervakningssystem som undergräver både integriteten och det skydd man borde ha som konsument.

Enligt CDD är det största problemet att vi inte har en aning om informationen som samlas in om oss.

– Nästan alla produkter har idag kamera eller mikrofon och kan övervaka oss. Och tillsammans med data som platstillgång, som de flesta har slagit på, kan enheterna skvallra och förmedla mycket information om oss på kort tid, säger Keld Norman, säkerhetskonsult på ett av Danmarks ledande företag inom cyber- och informationssäkerhet.

Larmet: dolda kameror i bilar

Den amerikanska organisationen jämför en smart-tv med att ta in en trojansk häst i huset.

Men det är inte bara elektronik i hemmet som spionerar på dig.

Enligt Forbrugerrådet TÆNK, en dansk motsvarighet till Råd & Rön, har man sett exempel på kinesisktillverkade bilar där man oväntat hittat kameror inuti.

Ingenstans i bruksanvisningen nämns kameran – som uppges vara aktiv och filmar föraren.

– Man kan bli nervös där. För om det inte är meningen att det ska upptäckas att det finns där, vad ska det användas till, och vem tittar eller lyssnar med det, och vad använder de det till? säger Ida Nynne Daarbak Reselivjurist, jurist på TÆNK, till TV2.

Regler skyddar inte

Konsumenter inom EU är visserligen bättre skyddade än i USA genom strängare lagstiftning. Men det finns fortfarande områden där det är svårt för konsumenter att se vilken information man av misstag kommer att dela med andra.

Lagstiftningen skyddar exempelvis inte om man okritiskt klickar ja till alla villkor utan att läsa det finstilta.

Och enligt Jan Trzaskowski innebär introduktionen av AI en ytterligare eskalering i “spionaget” och hur övervakningen kan anpassas efter den individuella konsumenten. Lägg därtill det beroende som telefonen eller tv:n skapar.

– Så även om vi har alla möjliga regler och lagstiftning – kan den inte skydda oss från oss själva, våra vanor och vårt beroende. Och det drar företag full nytta av. De får alla annonskronor och så kan staten komma senare och betala för att åtgärda de personliga, sociala och samhälleliga skadorna, säger Jan Trzaskowski.

Foto: Bob the Skater

Text: Redaktionen


JUST NU: 30 000 svenskar i katastrofen – akut uppmaning utfärdas

2025 03 28

En kraftig jordbävning har inträffat i Myanmar.

Skalvet har även haft stor påverkan på grannlandet Thailand.

Tusentals befaras ha omkommit i jordbävningen.

Nu uppmanas över 30 000 svenskar att agera.

– Vi kontrollerar naturligtvis ambassadpersonalen, deras anhöriga och konstaterar ungefär 30 000 svenskar i Thailand och ett 50-tal i Myanmar, och vi uppmanar naturligtvis dem att höra av sig till anhöriga så vi ska kunna få en bild av hur läget är för svenskar på plats, säger utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) till Expressen.

UD går ut med samma budskap via Krisinformation.se.

– UD uppmanar svenskar som befinner sig på plats att kontakta sina anhöriga, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i medier och följa lokala myndigheters råd och anvisningar, framhåller utrikesdepartementet.

Vidare informerar UD om att berörda svenskar kan kontakta Utrikesdepartementens konsulära nödjour via +46(0)8-405 50 05. 

– Vidare bör du registrera sig på svensklistan, ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Thailand, skriver UD.

”Röd händelse”

Det är oklart om svenska medborgare finns bland dödsoffren.

I den thailändska huvudstaden Bangkok har en skyskrapa rasat.

Tre personer har bekräftats döda och 68 har skadats. Omkring 80 personer beräknas fortfarande vara instängda under rasmassorna, enligt thailändska myndigheter.

William Yeck, geofysiker vid U.S. National Earthquake Information Center, uppger att jordbävningen är lika kraftfull som den som drabbade Turkiet och Syrien 2023 och kostade över 50 000 människoliv. 

– Vi betraktar det som en röd händelse eftersom det finns en befolkningstäthet, säger han till CNN.

Jordbävningen i Myanmar uppnådde en magnitud på 7,7.

Det innebär att den räknas som ett jordskalv av den större kategorin, enligt richterskalan (se faktaruta nedan).

Fakta: Richterskalans intervaller

Jordskalv på 4,5 eller större är starka nog för att registreras globalt.

Nedan ser du skalans intervaller och vilken benämning som används för respektive intervall.

  • 0,0-2.0: Mikro
  • 2,0-2,9: Mycket små
  • 3,0-3,9: Mindre
  • 4,0-4,9: Lätt
  • 5,0-5,9: Medel
  • 6,0-6,9: Stark
  • 7,0-7,9: Större
  • 8,0-8,9: Stor
  • 9,0 eller större: Sällsynt stor

Foto:

Text: Redaktionen


USA ställer jättekrav på Ukraina – ”ska ha allt”

2025 03 28

Donald Trump har krävt att Ukraina ska förse USA med naturresurser som ”betalning” för det amerikanska militära och ekonomiska stödet till landet.

Nu ökar presidenten trycket på det krigsdrabbade landet.

Enligt flera medier har Trump ändrat villkoren i det så kallade ”mineralavtalet” som han vill att Ukraina ska underteckna.

Det nya avtalet ställer betydligt hårdare krav på Ukraina.

– USA har reviderat sitt ursprungliga förslag. Det nya förslaget ger inte Ukraina några säkerhetsgarantier. Samtidigt kräver USA att länderna etablerar en gemensam investeringsfond med alla intäkter från naturresurser som förvaltas av statliga och privata företag i hela Ukraina, framhåller tre källor med insyn i avtalet till Reuters.

Ska ha allt 

Tidigare har USA öppnat för att länderna ska dela på intäkterna.

Men nu låter det annorlunda.

I det nya förslaget måste Ukraina först ”betala tillbaka” hela summan av det ekonomiska och militära stödet som USA bidragit med under den ryska invasionen. När avbetalningen är klar tillåts Ukraina ta del av sina egna intäkter. USA kräver också att Ukraina ska betala tillbaka stödet med en avkastning på 4 procent.

Vidare fastslås det att USA ska få vetorätt över alla framtida infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina. Det innebär att USA kan stoppa andra länders investeringar i Ukraina inom dessa områden. 

”Aldrig tidigare skådad expansion”

Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver det nya avtalet som en ”aldrig tidigare skådad" ekonomisk kolonisering av ett av Europas största länder.

– Om partnerskapsavtalet accepteras skulle det ge USA enorm makt att kontrollera investeringar i projekt som inkluderar vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler. Det skulle innebära en aldrig tidigare skådad expansion av USA:s ekonomiska inflytande i ett av Europas största länder till ytan, framhåller nyhetsbyrån.

Vidare varnar Bloomberg för att avtalet kan sätta käppar i hjulet för Ukrainas strävan efter ett medlemskap i EU.  

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen