LARMET: Anstormning från Stockholm – 470 000 personer överens
2024 04 18
Hundratusentals personer överväger att flytta från Stockholmsområdet.
Det visar en undersökning som Stockholms Handelskammare genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Verian.
Enligt undersökningen har var femte person, drygt 470 000 människor, funderat på att flytta från Stockholms län. Anledningen är densamma: Ett stort missnöje med Stockholms dysfunktionella bostadsmarknad.
Många upplever att bostadsbristen är så omfattande att de inte ser något annat alternativ än att flytta. Värst är det bland unga personer. En av tre i åldersgruppen funderar på att lämna regionen på grund av att de inte kan hitta en bostad.
Daniella Waldfogel, vice vd på Stockholms Handelskammare, anser att siffrorna är bekymmersamma. Samtidigt är hon inte förvånad över resultatet.
– Stockholms bostadsmarknad är en tragedi för ungdomar. Oron från Stockholms unga och deras föräldrar är absolut befogad. I princip behöver man planera i ett decennium för att kunna ha möjlighet att få en bostad.
– Vi har fått en uppdelning där allt fler står utanför marknaden. De kommer varken över tröskeln till det ägda boendet eller har tillräckligt med kötid för att kunna efterfråga ett förstahandskontrakt på hyresmarknaden, säger Daniella Waldfogel i ett uttalande.
200 000 kan inte flytta
Stockholms bostadsmarknad präglas av långa bostadsköer och en snårig andrahandsmarknad för bostäder. I dag vill 200 000 unga flytta hemifrån, men de kan inte på grund av bostadsbristen.
Stockholms Handelskammare har föreslagit en rad åtgärder för att komma tillrätta med problemet, bland annat:
- Ett justerat bolånetak
- Ett avskaffande av det skärpta amorteringskravet
- En omreglering av hyresmarknaden fokus på ökade marknadsinslag i kombination med träffsäkra bostadsbidrag
Daniella Waldfogel riktar kritik mot de som bestämmer.
– Bostadsfrågan har negligerats av flera regeringar. Vi ser just nu inga som helst reformförslag på området. Om nuvarande regering inte agerar för att stötta efterfrågan och sänker trösklarna in på bostadsmarknaden för unga, riskerar näringslivet och regionen få stora svårigheter med sin kompetensförsörjning. I förlängningen skulle det kunna leda till att stora bolag inte väljer Stockholm, vilket i förlängningen kan skada vårt ekonomiska välstånd.
Foto: R. Andres
Text: Redaktionen