Larm om populärt läkemedel – Forskare: blir som att åldras 20 år
2025 02 13
Hundratusentals svenskar tar det läkemedel som kallas Ozempic.
Medicinen är i första hand till för diabetiker men har blivit populär efter att det visat sig att den även kan hjälpa till med viktnedgång.
Nu varnar flera forskare för läkemedlet.
Att gå ned snabbt i vikt genom medicin innebär en förlust av muskelmassan som kan motsvara det som sker under uppemot 20 år av naturligt åldrande, enligt en studie som publicerats i The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Särskilt vid snabb viktnedgång
Forskarna understryker att förtidsåldrandet inte orsakas av själva läkemedlet, utan det viktras i hög hastighet som medicinen bidrar till.
Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, stämmer in i varningen.
– Så fort man går ner vikt, och särskilt när det sker snabbt, så förlorar man inte bara fett utan också muskler, säger hon i en kommentar till Svenska Dagbladet.
Ingen quickfix
Flera experter framhåller att Ozempic inte är någon quickfix. Läkemedlet måste kombineras med ändrad livsstil, kost och fysisk träning.
Erik Hemmingsson, forskare och högskolelektor på GIH, är en av Sveriges ledande experter på fetma.
Även han kritiserar användningen av mediciner som Ozempic och pekar på pressade läkare som ett skäl till att det skrivs ut i så stor utsträckning.
– Det är viktigt att välja rätt patient som verkligen är i behov av medicinen. Man kanske löser ett problem men skapar ett annat och då är det viktigt att nyttan överväger mot riskerna, säger Erik Hemmingsson till SvD.
Stoppats i Norge
Nyligen varnade Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC dessutom för att Ozempic kan orsaka ökad risk för att utveckla ögonsjukdomen Naion.
Läkemedlet har även tidigare varit föremål för SVT:s Uppdrag granskning.
Tv-kanalen kunde i höstas avslöja att nästan alla svenska apotek hade brist på Ozempic och i Norge har läkemedlet stoppats helt för personer som inte är diabetiker.
Kritik har också riktats mot nätkliniken Yazen som skriver ut Ozempic utan att ha träffat patienter fysiskt.
Martin Carlsson, endokrinolog och specialist i diabetologi tillika grundare av Yazen, håller inte med om kritiken.
– Vi gör en omfattande anamnes, de får skicka in bild på sig själva och tar sina mått. Vi tar en omfattande blodprovspanel, har han sagt till SVT.
Foto: O Marketing
Text: Redaktionen