Larm om populärt läkemedel – Forskare: blir som att åldras 20 år

2025 02 13

Hundratusentals svenskar tar det läkemedel som kallas Ozempic.

Medicinen är i första hand till för diabetiker men har blivit populär efter att det visat sig att den även kan hjälpa till med viktnedgång.

Nu varnar flera forskare för läkemedlet.

Att gå ned snabbt i vikt genom medicin innebär en förlust av muskelmassan som kan motsvara det som sker under uppemot 20 år av naturligt åldrande, enligt en studie som publicerats i The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Särskilt vid snabb viktnedgång

Forskarna understryker att förtidsåldrandet inte orsakas av själva läkemedlet, utan det viktras i hög hastighet som medicinen bidrar till.

Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, stämmer in i varningen.

Så fort man går ner vikt, och särskilt när det sker snabbt, så förlorar man inte bara fett utan också muskler, säger hon i en kommentar till Svenska Dagbladet.

Ingen quickfix

Flera experter framhåller att Ozempic inte är någon quickfix. Läkemedlet måste kombineras med ändrad livsstil, kost och fysisk träning.

Erik Hemmingsson, forskare och högskolelektor på GIH, är en av Sveriges ledande experter på fetma.

Även han kritiserar användningen av mediciner som Ozempic och pekar på pressade läkare som ett skäl till att det skrivs ut i så stor utsträckning.

– Det är viktigt att välja rätt patient som verkligen är i behov av medicinen. Man kanske löser ett problem men skapar ett annat och då är det viktigt att nyttan överväger mot riskerna, säger Erik Hemmingsson till SvD.

Stoppats i Norge

Nyligen varnade Europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC dessutom för att Ozempic kan orsaka ökad risk för att utveckla ögonsjukdomen Naion.

Läkemedlet har även tidigare varit föremål för SVT:s Uppdrag granskning.

Tv-kanalen kunde i höstas avslöja att nästan alla svenska apotek hade brist på Ozempic och i Norge har läkemedlet stoppats helt för personer som inte är diabetiker.

Kritik har också riktats mot nätkliniken Yazen som skriver ut Ozempic utan att ha träffat patienter fysiskt.

Martin Carlsson, endokrinolog och specialist i diabetologi tillika grundare av Yazen, håller inte med om kritiken.

– Vi gör en omfattande anamnes, de får skicka in bild på sig själva och tar sina mått. Vi tar en omfattande blodprovspanel, har han sagt till SVT.

Foto: O Marketing

Text: Redaktionen


Trump inför nytt språkförbud – två ord får inte användas

2025 02 12

Donald Trump har bytt namn på Mexikanska golfen.

Från och med nu heter bukten Amerikanska golfen, enligt ett officiellt beslut från Vita huset nyligen.

Google Maps ändrade nästan omedelbart namnet i de onlinebaserade karttjänsterna.

Det gjorde däremot inte den globala nyhetsbyrån Associated Press, AP, vilket nu får konsekvenser.

Förbjuder användningen

Under gårdagen förbjöds en reporter från just AP att delta i ett evenemang i Vita huset. Skälet var att man inte följt kravet om att använda det nya officiella namnet på havsområdet.

Enligt nyhetsbyrån blev reportern stoppad i dörren på grund av att man angett det gamla namnet i sin rapportering.

Det handlar med andra ord om ett förbud mot att använda de två orden “Mexikanska golfen” i pressen, understryker AP.

Rasar: "Oacceptabelt"

Byråns verkställande redaktör Julie Pace rasar mot förbudet.

I ett uttalande kallar hon presidentens drag för helt oacceptabelt.

– Det är alarmerande att Trump-administrationen skulle straffa AP för dess oberoende journalistik. Att begränsa vår tillgång till Ovala rummet baserat på innehållet i AP:s yttrande hindrar inte bara allmänhetens tillgång till oberoende nyheter, det bryter helt klart mot första tillägget (i USA:s konstitution, red. anm).

"Kan inte diktera nyheterna"

Flera har reagerat på Trump-administrationens beslut att porta reportern på basis av de “förbjudna” orden, bland annat organisationen WHCA som består av journalister som arbetar med att bevaka Vita huset.

– Vita huset kan inte diktera hur nyhetsorganisationer rapporterar nyheterna, och de bör inte heller straffa arbetande journalister på grund av att man är missnöjda med redaktörers beslut, säger Eugene Daniels, ordförande för WHCA.

LÄS MER: Republikaner vill döpa om Grönland – här är bisarra namnförslaget

Använder båda namnen

AP har deklarerat att nyhetsbyrån kommer att hänvisa till buktens ursprungliga namn Mexikanska golfen, som burit namnet i över 400 år, samtidigt som de erkänner att Trump har valt ett nytt namn för området.

– Som en global nyhetsbyrå som sprider nyheter runtom i världen, måste AP se till att platsnamn och geografi är lätt att igen för all publik, framhåller byrån.

Foto:  Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


Danskt skämt om Trump sprids som en löpeld – över hela världen

2025 02 12

USA:s president Donald Trump vill ta kontroll över Grönland.

Ambitionen är numera ingen hemlighet. Republikanen har till och med öppnat för att använda militära medel för att få sin vilja igenom.

Nu svarar danskarna.

På en hemsida som går under namnet denmarkification.com, det vill säga "Danmarkifiering", uppmanas danska folket att skriva på en namninsamling för att köpa den amerikanska delstaten Kalifornien.

Hittills har över 200 000 personer skrivit under.

– Låt oss vara ärliga. Trump är inte precis Kaliforniens största fan. Han har kallat det “den mest fördärvade staten i unionen” och har bråkat med dess ledare i flera år. Vi är säkra på att han skulle vara villig att lämna ifrån sig den för rätt pris, framhåller skaparna bakom hemsidan.

Sprids i internationella medier

Till skillnad från Trumps förslag om att köpa Grönland är den danska motsvarigheten ett skämt. På hemsidan framgår att det handlar om satir.

Det har dock inte hindrat budskapet från att spridas över hela världen. Internationella medier som The Guardian, The Independent och den globala nyhetsbyrån AP skriver alla om det danska “initiativet”.

Även amerikanska Fox News uppmärksammar budskapet, men kommentarer från både Trump-administrationen och Kaliforniens styre lyser hittills med sin frånvaro.

Tar "hygge" till Hollywood

Vem det är som ligger bakom namninsamlingen framgår inte.

I den danska “planen” framgår dock bland annat att danska värderingar ska implementeras i Kalifornien.

– Los Angeles? Mer som Løs Ångeles. Vi tar hygge till Hollywood, cykelbanor till Beverly Hills och ekologiskt smørrebrød till varje gathörn. Rättsstatsprincipen, allmän hälsovård och faktabaserad politik kan gälla, framhäver initiativtagarna.

Vidare står det att Disneyland ska döpas om till Hans Christian Andersenland och en vikingahjälm ska placeras på Musse Pigg.

– Skriv under nu och låt oss göra New Denmark till verklighet!

LÄS MER: Republikaner vill döpa om Grönland – här är bisarra namnförslaget

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen