Larm om lax – tre dödsfall i Sverige
2023 07 27
Allmänheten varnas nu för en allvarlig smitta som tros vara kopplad till ett av Sveriges mer populära livsmedel – lax.
Det handlar om bakterien listeria som kan orsaka infektionen listerios hos människor.
15 har smittats
En rad personer har drabbats och insjuknat i Sverige under sommaren.
Sammanlagt rör det som om 15 fall och vid tre tillfällen har det slutat med att den smittade förlorat livet, rapporterar SVT.
– Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara smittkällan, men exakt vilken produkt som orsakat utbrottet är inte klarlagt.
Det framhåller Livsmedelsverket i ett uttalande i dag.
Bäst-före-datum viktigt
– Gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör följa Livsmedelsverkets råd för att minska risken att smittas.
Mikrobiologen Jonas Toljander vid Livsmedelsverket har i nuläget inte funnit något som indikerar att skulden ligger hos någon laxproducent.
– Någonstans i kedjan längre ner har det gått fel och det kan ha att göra med hur man har förvarat laxen eller så har någon i riskgrupp ätit mat som inte är färsk, säger han till SVT.
Blodförgiftning
Utredningen är inte avslutad men Livsmedelsverket vill redan nu gå ut med informationen till allmänheten.
Listeria kan exempelvis ge följande symtom:
- Magproblem
- Influensaliknande symtom
- Hjärnhinneinflammation
- Blodförgiftning.
Ost och sallader
Till de livsmedel som har högre risk hör opastöriserad mjölk, färskostar gjorda på opastöriserad mjölk och mögel- och kittostar.
Även kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt/gravad fisk, mögel- och kittost eller chark pekas ut av Livsmedelsverket.
Personer som inte tillhör någon av riskgrupperna blir vanligtvis inte sjuka alls av bakterien.
En veckas gräns
– De främsta riskgrupperna för listeriainfektion är sköra äldre, personer med nedsatt immunförsvar samt gravida, betonar Livsmedelsverket.
När det gäller just lax så har myndigheten specifika råd.
– Kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.
Foto: J. Girard-Marczak
Text: Redaktionen