Larm om lax – 18 personer har insjuknat
2023 08 29
Totalt 18 personer har blivit sjuka efter att ha ätit lax från ett företag.
Under sommaren har listeriabakterier orsakat stora problem och flera personer har insjuknat i samband med att ha ätit gravad eller rökt lax.
Totalt rör det sig om 18 personer, och problemen har varit under en längre tid.
Det är från Leröy Seafood AB i Kungshamn som laxen kommer från, och Livsmedelsverket har konstaterat att det funnits bakterier både i produkter och omgivningsprover vid företagets anläggning.
Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Förnyade krav
Leröy Seafood AB har nu fått krav om att få bort smittkällan.
Mats Lindblad, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket har uttalat sig om saken.
– Vi kan se en koppling mellan anläggningen och det här utbrottet, baserat på resultaten från de prover som vi har tagit, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Såväl Livsmedelsverket som Folkhälsomyndigheten har kontrollerat och analyserat prover.
Hotas med vite
Företaget hotas nu med vite på grund av händelsen.
Leröy Seafoods vd Philip Samuelsson har uttalat sig.
– Vi ser självklart mycket allvarligt på det som inträffat, säger han till SR.
– Mycket ligger i att utöka provtagning och fortsätta med omfattande städinsatser.
Råd till riskgrupper
Livsmedelsverket har sedan tidigare gått ut med råd till de som är i riskgrupper.
– Listeria monocytogenes kan orsaka allvarlig sjukdom hos personer med nedsatt immunförsvar, sköra äldre och gravida. Den kan få fäste i lokaler och på utrustning och på så sätt förorena de livsmedel som tillverkas där, förklarar myndigheten.
Kan minska risken
De förklarar vidare att man kan minska risken att bli sjuk genom att kontrollera förpackningsdatum på köttpålägg samt gravad och rökt fisk.
– I produkter med lång hållbarhet i kylskåp kan listeria därför hinna föröka sig till nivåer som är skadliga för riskgrupper innan hållbarhetstiden gått ut.
– Det gäller framförallt livsmedel som förvarats några veckor i kylskåp och ska ätas utan att hettas upp, till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk.
Foto: J. Girard-Marczak
Text: Redaktionen