Läraren grät, eleverna grät och även föräldrar grät – Blev chockade

2021 10 29

När alla fick veta så blev det en chock och ett uppvaknande.

Det förklarar läraren Maria Ohlin som jobbar på en skola i Uppland som konfronterat alla otäcka ord, det grova språket och kränkande och elaka saker som eleverna använder mot varandra på daglig basis.

Många grät på mötet

Maria Ohlin kallade alla elever och föräldrar till ett obligatoriskt möte där hon läste upp vad klasskamraterna skriver till varandra i sociala medier, rapporterar SR.

– Din fucking hora, jävla svartskalle, du är en tjock ful tönt!

– Och när jag hade läst en del av alla de ord som eleverna hade skrivit till varandra, då började jag att gråta. Eleverna började gråta och föräldrarna blev helt tysta och några grät dem med, berättar läraren för Sveriges Radio.

12-åringar blir utsatta

Det blev omskakande för alla berörda på Bergaskolan i Kungsängen i Upplands-Bro kommun.

– Jag tror inte det är någon förälder som är beredd på att deras – i det fallet 12-åring – blir utsatt för de här hemska orden och i den frekvensen, så ofta som det ändå händer. Jag tror det blev en chock och ett uppvaknande, säger Maria Ohlin till SR.

Händer i sociala medier

Chocken kunde ändå vändas till något positivt redan på mötet och alla fick tala med varandra i smågrupper.

– Det sker ju inte i klassrummen utan det är till och från skolan, sociala medier och där vuxna inte finns, säger läraren.

Våga ställa frågorna

Maria Ohlin hoppas att föräldrar ser till att ta en öppen och ärlig dialog med skolan.

–  Att man lyssnar lite extra som förälder hemma. Vågar ställa frågorna och faktiskt ta samtalen även om de är tuffa. Och att vi från skolan hör av oss när man märker att det är någonting. Så att man som förälder kan lyssna in extra hemma, säger hon till SR.

ANALYS

Vilken fantastisk lärare! Så duktig och modig och smart.

Hela samhället behöver motverka personangreppen, mobbningen och de otäcka orden som folk håller på med mot varandra. Skolorna är en central plats att jobba med detta på men ansvaret vilar inte bara på eleverna utan framförallt på alla vuxna.

När man ser hur så kallade ”vuxna” personer skämmer ut sig på löpande band i kommentarsfälten så är det ju inte konstigt att de unga tar efter. Vi måste alla hjälpas åt att motverka mobbning och ett ovårdat språk.

Arkivfoto: K. Antenna

[yop_poll id="842"]