Lärare anklagas för sexuella trakasserier

2023 04 20

En lärare i Dalarna bedöms ha utsatt en elev för sexuella trakasserier.

Det uppger Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett pressmeddelande.

Läraren påstås ha sexuellt trakasserat en elev, vilket filmades av vederbörande.

Händelsen inträffade på en skola i  Dalarna.

DO begär nu att kommunen ska betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till eleven.

– Om kommunen motsätter sig DO:s begäran kommer DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, står det i pressmeddelandet. 

Incidenten ska ha skett i klassrum när läraren och eleven varit ensamma. Eleven som utsatts uppger att läraren ska ha uttryckt sig kränkande när de varit i enrum, något hen också fick på ljudinspelning. 

"Får inte förekomma"

– Sexuella trakasserier får inte förekomma i skolan. Skolan ska vara en plats som är trygg för barn och fri från diskriminering, och att en lärare har utsatt en elev för sexuella trakasserier ser vi därför mycket allvarligt på, säger Emma Svedberg, jurist på DO:s processenhet.

DO begär att kommunen ska betala diskrimineringsersättning till eleven, något de måste göra för att slippa en stämningsansökan till tingsrätten.

Vad är sexuella trakasserier?

Enligt DO är sexuella trakasserier när någon kränker ens värdighet med oönskade beteenden.

Den som känner sig trakasserad avgör vad som är kränkande och därefter måste den anklagade förstå hur den kränkt för att fallet ska gå vidare.

I vanliga fall rekommenderar DO att folk som blir utsatta på jobbet, vänder sig till en chef och att elever på skolor vänder sig till skolan.

 Är det däremot en chef respektive en lärare så kan den utsatta anmäla vederbörande direkt till DO.

Därefter måste skolan eller arbetsplatsen utreda vad som hänt enligt utrednings- och åtgärdsskyldigheten. Sedan måste de åtgärda det som skett och följa upp för att se hur arbetet går med att förhindra sexuella trakasserier.

Foto: K. Azuma

Text: Redaktionen