Läpparnas bekännelse – Inkompetent

2021 03 15

Stämningen mellan Sveriges två statsministerkandidater inför valet 2022 blir allt tuffare.

Efter uppgifterna om att Moderaterna inte stänger dörren för SD-tjänstemän i riksdagen har Stefan Löfven gått till hård attack i ett inlägg på Facebook.

– Vi var många som reagerade starkt mot hur SD:s partisekreterare Richard Jomshof i veckan uttalade sig, när han sa att islam är en avskyvärd religion. Inte för att åsikten i sig är ny. Det verkligt iögonfallande är att moderatledaren Ulf Kristersson alldeles nyss motiverade ett samarbete med SD med att deras retorik förändrats. Det har den alltså inte, anser Löfven (S).

– Moderaters avståndstaganden mot islamofoba uttalanden framstår som blott läpparnas bekännelse och samtidigt anpassar sig SD till Moderaternas välfärdsfientliga politik. Det oroar, menar statsministern.

Moderatledarens svar lät inte vänta på sig.

– När Stefan Löfven personligen tar täten i S väl dokumenterade smutskastningsstrategi är syftet uppenbart för alla. Han vill slippa tala om de stora problemen i Sverige och sina egna politiska misslyckanden. Det är kanske S enda möjliga väg inför valet, kommenterar Kristersson (M) på Facebook.

– Löfven leder en inkompetent och handlingsförlamad regering – ta ansvar för vaccinet, brottsligheten och jobben. Först haveriet med testningen och Coronakommissionens hårda kritik mot regeringens strategi i pandemin. Nu haveriet med vaccinationerna. Men också brottsligheten, utanförskapet och arbetslösheten, betonar M-ledaren.

ANALYS

Retoriken de båda statsministerkandidaterna emellan indikerar att Sverige kan vara på väg mot den hårdaste valkampanjen någonsin. Att M förbereder sig för ett styre där SD ingår har fått S att se rött och sannolikt gör S bedömningen att fokus på M och KD:s allt varmare relation till SD kan löna sig i opinionen.

Partierna kan göra interna mätningar kring vilken valstrategi som fungerar bäst och S kan även luta sig mot sin valkampanj 2018 där omfattande kritik mot SD lyfte S i valspurten samtidigt som SD backade.

[forminator_poll id="1718"]