Läkemedelsverket vädjar till alla som plockar svamp
2025 08 21
Läkemedelsverket skickar med ett viktigt meddelande till svampplockare.
Farligt att chansa i svampskogen.
Så lyder Läkemedelsverkets varning inför den kommande svampsäsongen.
Myndigheten vädjar till svenskarna att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.
Läkemedelsverket vädjar
Förra året fick Giftinformationscentralen in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp, en svamp som lätt kan förväxlas med exempelvis champinjoner.
Under 2024 rapporterades även ovanligt många misstänkta förgiftningar med toppig giftspindelskivling, en svamp som kan ge permanenta njurskador.
– Just nu är det fortfarande ganska torrt i skogarna på flera håll, men i takt med att höstvädret drar in med mer regn och fukt kommer svamptillgången att öka, säger Peter Hultén, svampexpert och apotekare vid Giftinformationscentralen.
– Då fler ger sig ut för att leta svamp kommer samtalen till oss från både allmänhet och sjukvård att öka.
“Var säker”
Den vanligaste orsaken till allvarlig svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp.
– Vi vill att alla som är på jakt efter matsvamp ska känna sig trygga med att det verkligen är en matsvamp man plockat med sig hem, säger Hultén.
– Därför är det bra att till exempel lära sig några sorter i taget. Är du det minsta osäker ska du låta bli att äta den.
Vanliga symptom
De vanligaste symptomen på förgiftning av någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar.
Dessa kommer oftast först efter 12 timmar, men kan komma tidigare.
“Några av de farligaste”
Peter Hultén fortsätter.
– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste giftsvamparna i den svenska naturen och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, säger han.
– En bra grundregel för att undvika de allra giftigaste svamparna är att inte plocka vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.
Foto: N. Grappone
Text: Redaktionen