Läkare sågar klassisk svensk maträtt: “ser ingen anledning att äta det”
2025 05 06
Blodpudding är en riktig klassiker i svensk husmanskost.
Dessutom är maträtten rik på järn och beskrivs därför ofta som nyttigt för hälsan.
– Blodpuddingen är otroligt järnrik. I Sverige är det ganska vanligt med järnbrist, vilket kan leda till trötthet och dåligt immunförsvar, framhåller exempelvis korvjätten Lithells och hänvisar till Livsmedelsverket.
Robert Brummer, som är överläkare och specialist på mage och tarm, håller inte med om att blodpudding skulle vara nyttigt.
Han menar att nackdelarna med blodpudding är större än fördelarna.
– Fördelen är mycket järn som är lätt att ta upp. Nackdelarna är att proteinerna är värdelösa och får vi för mycket hemjärn så är det dåligt för tarmen, säger Robert Brummer till TV4.
"Ser ingen anledning att äta det"
Proteinet i blodpudding saknar aminosyran isoleucin. Det är den faktorn som överläkaren pekar på.
– Äter man kött, musklerna av en ko eller något, så bryts det ner i de här byggstenarna och så bygger vi vårt eget skelett eller muskler med hjälp av dem. Men det går inte med blodpudding eftersom det saknas en essentiell aminosyra, alltså en aminosyra som vi själva inte kan tillverka i kroppen, säger Robert Brummer.
Han tillägger att han inte ser någon anledning till att konsumera maträtten.
Att äta blodpudding ibland är dock inga problem, säger Brummer, men läkaren menar att han inte anser att det är en särskilt hälsosam rätt.
Annan myt avlivas
En annan ofta upprepad rekommendation om blodpudding är att köttet ska förtäras tillsammans med ett glas juice.
Detta för att fånga upp vitaminerna i puddingen.
Men det är en myt, enligt en faktagranskning genomförd av en av Icas dietister.
– Blodpudding är rikt på järn och det är en seglivad myt att juice och vitkålssallad (båda med mycket C-vitamin) skulle öka upptaget av järnet. Det korrekta är att C-vitamin ökar upptaget av sådant järn som finns i vegetabiliska källor, som kikärtor eller linser, förklarar livsmedelsjätten.
Foto: D. Castor
Text: Redaktionen