Läkare går ut med uppmaning till alla som känner sig förkylda
2024 07 31
Trots en ökning av covid-fall menar nu en läkare att svenskarna är för oroliga.
Under den senaste tiden har antalet fall av covid ökat.
En som menar att svenskarna är alldeles för oroliga över det och fortfarande lever kvar i ett “pandemitänk” är läkaren Henrik Widegren.
Han menar att det är dags att börja gå tillbaka till hur det var innan pandemin.
Det rapporterar Sveriges Radio.
“Många lever kvar”
Widegren framhåller att många fortfarande lever kvar i hur det var under pandemin.
– Jag tycker att vi fortfarande lever kvar lite i grann i något slags “pandemitänk” att så fort man är snuvig eller lite hostig så ska man verkligen stanna hemma. Kollegor ställer in allt från möten till 50-årskalas för att man är snuvig, säger han till SR.
“Dags att gå tillbaka”
Vidare menar Widegren, som är läkare vid Skånes universitetssjukhus, att man ska se på en förkylning som en förkylning.
– Vi får börja gå tillbaka och se en förkylning som en förkylning, och det är ingenting som ska påverka så mycket utan det får man leva med.
Mindre intensiv säsong
Det har varit en mindre intensiv säsong än vanligt vad gäller luftvägsvirus.
– Vinterns spridning av luftvägsvirus bedöms som helhet ha varit mindre intensiv än föregående säsong under toppveckorna eftersom spridningen av influensa, covid-19 och RS-virus inte kulminerade samtidigt och topparna blev lägre, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Så var det
Folkhälsomyndigheten förklarar vidare.
– Folkhälsomyndighetens övervakning av luftvägsvirus visar att de högsta nivåerna av covid-19 den här säsongen nåddes tidigare än föregående år, i november och början av december.
– Nivåerna av influensa och RS-virus var som högst ungefär samtidigt men senare än covid-19, vid årsskiftet.
– Efter årsskiftet sågs en fortsatt påtaglig spridning av influensa och RS-virus, medan covid-19 minskade till en låg nivå.
– Överlag blev vintersäsongen mindre intensiv än föregående år. Vi såg en tidig ökning av covid-19 som nådde de högsta nivåerna för säsongen redan under november, följt av influensa och RS-virus under december, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog.
Foto: K. Sikkema
Text: Redaktionen