LÄKARE: Apoteket har fel – vanlig produkt mot förkylning funkar inte
2024 09 19
Mun- och nässprayer marknadsförs som produkter som snabbt kan lindra din förkylning.
De populära förkylningsprodukterna Virusseptin och Coldzyme är två vanliga receptfria läkemedel som påstås förkorta och förhindra lidandet för den dragit på sig en förkylning.
– Kliniskt bevisad effekt, skriver exempelvis Apoteket Hjärtat på sin hemsida om den sistnämnda munsprayen.
Enligt Kronans apotek kan förkylningen förkortas med nästan fyra dagar.
Men det stämmer nödvändigtvis inte och är troligen bara bortkastade pengar.
Det menar myndigheten Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, som nu har undersökt saken.
Saknas vetenskapliga belägg
Myndighetens slutsats är att medicinen inte är någon genväg för den som fått snuva eller ont i halsen.
– Det går inte att avgöra om olika typer av medicintekniska produkter kan förhindra, lindra, förkorta eller bota förkylning, skriver SBU i sin rapport.
Bland annat menar man att det saknas vetenskapliga belägg för att kosttillskott som exempelvis vitamin B6, B12, C eller magnesium skulle ha någon effekt i sammanhanget.
– Vitamin C kan möjligen förkorta en förkylning, men effekten är liten. Zink kan möjligen förkorta, men inte lindra, en förkylning, framgår i resultatet.
Läkaren: "Vilseledande"
Stefan Jansson, läkare och specialist i allmänmedicin vid Brickebackens vårdcentral i Örebro, har agerat sakkunnig i studien men uttalar sig nu enbart i egenskap av läkare.
Han menar att han hade resultatet “på känn”.
– Man måste ha på fötterna om man ska tycka till om något som verksamt, annars blir det ju vilseledande marknadsföring, säger Stefan Jansson till Svenska Dagbladet.
Öppnar för att sluta sälja
Enligt SBU har det visserligen gjorts forskning på förkylningssprayerna. Problemet är snarare att den har utförts av folk som antingen är anställda eller har en koppling till produkterna i fråga.
Då kan resultaten ha tolkats “överdrivet positivt”, skriver SvD. Eller “snedvridna resultat", som Stefan Jansson uttrycker det.
När landets apotek konfronteras med uppgifterna menar man att kundernas återkoppling ofta är väldigt god.
Men flera öppnar även för att sluta sälja produkterna, förutsatt att det kommer en formell rekommendation.
– Om Läkemedelsverket eller annan relevant myndighet genomför en ny granskning och gör en annan bedömning än den som finns idag, kan vi ompröva vårt beslut att sälja produkterna, säger Kronans apoteks kommunikationschef Linda Wakeham till tidningen.
Foto: Frida Ström, Ica-gruppen
Text: Redaktionen