LÄKARE: Använd inte den här sortens solkräm

2023 06 29

Sommarvärmen ser ut att göra comeback.

Juni är vanligtvis en relativt blöt månad – och sticker dessutom ut de senaste åren genom att ha blivit kyligare och regnigare samtidigt som planeten blivit allt varmare.

I år drog dock en värmebölja in över stora delar av landet och det har varit så torrt att risken för skogsbränder inte bara varit extremt stor.

Den har också varit direkt påtaglig då flera stora bränder i Sverige brutit ut de senaste veckorna som en konsekvens av det torra klimatet.

Läge att dra till stranden

Efter att en del regn fallit under midsommarveckan och de senaste dagarna tycks nu värmen vara på väg tillbaka.

SMHI har under onsdagen gått ut och varnat för temperaturer på uppemot 30 grader i bland annat Gävle, Uppsala, Södertälje och Stockholm.

Då söker sig många till stranden och andra platser för att gassa i solen.

Solkräm är förstås givet för att skydda huden – men en populär form av solkräm bör du undvika.

Undvik den här solkrämen

Det handlar om den sortens solkräm som köps på sprayflaska.

Varianten är ofta dyrare, men många upplever den som betydligt bekvämare än solkräm på tub.

– Problemet med sprayer är att folk ofta inte vet om de använder den mängd som krävs, säger dermatologen Cristina Psomadakis till Daily Mail.

Går inte att mäta mängden

Läkaren syftar på mängden solkräm som behöver appliceras på huden för att krämen ska kunna leva upp till den faktor som anges på förpackningen.

Någonting som helt enkelt blir väldigt svårt att avgöra när innehållet sprutas ut i form av spray.

– Tumregeln är att två fingrar – eller två fingerlånga linjer av en kräm – på ditt lång- och pekfinger kommer att ge tillräckligt med medel för att täcka ditt ansikte och hals, säger en annan dermatolog, Sina Ghadiri, till samma tidning.

Fler problem

Men det finns ytterligare problem med solkräm i sprayförpackningar.

Sannolikheten är stor att mycket av innehållet går förlorat när du sprutar ut det – och landar på helt andra platser än huden.

En australisk studie från 2021 fann att hela 93 procent av solskyddet kan slösas bort om man applicerar sprayen en relativt blåsig dag.

Bättre än ingenting

Invändningen skulle kunna vara att man då kan smörja sig inomhus innan man går ut. Men även då är chansen stor att man inte applicerar tillräckligt.

Det är dock fortfarande bättre än att inte använda solskyddsfaktor alls.

– Om någon är mer benägen att använda en sprayflaska på grund av användarvänligheten än att inte använda solskyddsmedel alls så är jag för det, för det är bättre än ingenting, säger Cristina Psomadakis.

LÄS MER: Gör aldrig detta om du blivit solbränd

Foto: M. Cox

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen