LÄKARE: Använd inte den här sortens solkräm
2023 06 29
Sommarvärmen ser ut att göra comeback.
Juni är vanligtvis en relativt blöt månad – och sticker dessutom ut de senaste åren genom att ha blivit kyligare och regnigare samtidigt som planeten blivit allt varmare.
I år drog dock en värmebölja in över stora delar av landet och det har varit så torrt att risken för skogsbränder inte bara varit extremt stor.
Den har också varit direkt påtaglig då flera stora bränder i Sverige brutit ut de senaste veckorna som en konsekvens av det torra klimatet.
Läge att dra till stranden
Efter att en del regn fallit under midsommarveckan och de senaste dagarna tycks nu värmen vara på väg tillbaka.
SMHI har under onsdagen gått ut och varnat för temperaturer på uppemot 30 grader i bland annat Gävle, Uppsala, Södertälje och Stockholm.
Då söker sig många till stranden och andra platser för att gassa i solen.
Solkräm är förstås givet för att skydda huden – men en populär form av solkräm bör du undvika.
Undvik den här solkrämen
Det handlar om den sortens solkräm som köps på sprayflaska.
Varianten är ofta dyrare, men många upplever den som betydligt bekvämare än solkräm på tub.
– Problemet med sprayer är att folk ofta inte vet om de använder den mängd som krävs, säger dermatologen Cristina Psomadakis till Daily Mail.
Går inte att mäta mängden
Läkaren syftar på mängden solkräm som behöver appliceras på huden för att krämen ska kunna leva upp till den faktor som anges på förpackningen.
Någonting som helt enkelt blir väldigt svårt att avgöra när innehållet sprutas ut i form av spray.
– Tumregeln är att två fingrar – eller två fingerlånga linjer av en kräm – på ditt lång- och pekfinger kommer att ge tillräckligt med medel för att täcka ditt ansikte och hals, säger en annan dermatolog, Sina Ghadiri, till samma tidning.
Fler problem
Men det finns ytterligare problem med solkräm i sprayförpackningar.
Sannolikheten är stor att mycket av innehållet går förlorat när du sprutar ut det – och landar på helt andra platser än huden.
En australisk studie från 2021 fann att hela 93 procent av solskyddet kan slösas bort om man applicerar sprayen en relativt blåsig dag.
Bättre än ingenting
Invändningen skulle kunna vara att man då kan smörja sig inomhus innan man går ut. Men även då är chansen stor att man inte applicerar tillräckligt.
Det är dock fortfarande bättre än att inte använda solskyddsfaktor alls.
– Om någon är mer benägen att använda en sprayflaska på grund av användarvänligheten än att inte använda solskyddsmedel alls så är jag för det, för det är bättre än ingenting, säger Cristina Psomadakis.
LÄS MER: Gör aldrig detta om du blivit solbränd
Foto: M. Cox
Text: Redaktionen