LÄKARE ANKLAGAS: Två döda – litet barn allvarligt sjuk

2024 02 05

En läkare på en vårdcentral i norra Sverige bör bli av med sin läkarlegitimation.

Det anser Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Enligt Ivo har läkaren stått för flera misstag som fått allvarliga konsekvenser.

Två patienter uppges ha avlidit till följd av felbehandling och ett sjuårigt barn var nära att förlora livet.

Ivo uppger att läkaren vid samtliga tillfällen missat allvarliga diagnoser för patienterna.

”Skickades hem med hostmedicin”

I ett av fallen avled en patient som sökt vård för kärlkramp.

– Enligt Ivo ska läkaren först ha bortsett från förändringar i patientens EKG, och senare missat att skicka remiss för ytterligare tester. Mannen avled i en sannolik hjärtinfarkt, rapporterar Läkartidningen.

Vid ett annat tillfälle avled en patient som sökt vård för hosta och bröstsmärtor. Enligt Ivo missade läkaren att patientens blodprov visade på låg syresättning.

– Patienten skickades hem med hostmedicin – men avled två dagar senare på grund av en blodpropp i lungorna, uppger SVT Nyheter.

Litet barn nära döden

Ivo uppger även att läkaren gjort en felbedömning gällande ett sjuårigt barn som besökte sjukhuset vid flera tillfällen.

Vid samtliga besök hade sjuåringen hög feber och vid det sista besöket uppvisade barnet kraftiga bensmärtor. Trots det bedömde läkaren att barnet skulle skickas hem med smärtstillande.

Två dygn senare försämrades sjuårings tillstånd kraftigt. Barnet fördes till akuten med ambulans.

– Där visade det sig att barnet var i septisk chock och hade en streptokockinfektion som orsakat en nekrotiserande fasciit, en mjukdelsinfektion som leder till sönderfall av muskelvävnad, i låret, uppger Läkartidningen.

Sjuåringen överlevde. Det krävdes dock fyra månader på sjukhus och flera operationer.

I sin anmälan skriver Ivo att ”barnet var mycket nära att inte överleva”.

Legitimationen kan ryka

Nu begär Ivo att läkaren ska bli av med sin läkarlegitimation. I andra hand yrkar Ivo på en treårig prövotid för läkaren, uppger SVT.

Ärendet kommer att prövas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.         

Foto: L. Santos

Text: Redaktionen


Nya regler när du ska besiktiga bilen – börjar gälla inom kort

2024 02 20

Inom bara ett par års tid är nya regler att vänta när du ska besiktiga bilen.

Alldeles för många bilar godkänns i besiktningen trots att det finns uppenbara brister i fordonen.

Det meddelar Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, i en ny rapport.

Specifikt pekar organisationen på att kraven är för låga och gränsvärdena för höga – vilket innebär att bilar släpps igenom trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp.

Bland EU:s sämsta

Samma rapport visar att Sverige för femte året i rad är ett av EU:s absolut sämsta länder när det gäller just miljökraven vid fordonsbesiktning.

Flera åtgärdsförslag initierade av Transportstyrelsen med syfte att skärpa miljökontrollen är därför nu på gång.

Myndigheten vill dock invänta EU:s nya besiktningspaket innan de träder i kraft, men enligt FBB krävs det förändring på en gång.

– Vi har länge pekat på bristerna i dagens regelverk och är positiva till de nya åtgärdsförslagen, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.

Kan dröja till 2029

Även om EU:s besiktningspaket förväntas inom de närmsta åren kan det dröja till 2029 innan det är i hamn.

Av just den anledningen kräver branschorganisationen att Sverige agerar med framförhållning.

– Att Transportstyrelsen inte ens vill agera på sina egna förslag är väldigt svårt att begripa. Det finns inget att vänta på, det handlar i grunden om vår miljö och hälsa, säger Tord Fornander.

Fusk förväntas kriminaliseras

Ett förslag ligger dock på regeringens bord om att kriminalisera fusk med avgasrening.

Det är specifikt framtaget efter beräkningar om att manipulerad eller saknad avgasrening kommer att öka den svenska vägtrafikens utsläpp av kväveoxider med upp till 14 procent för tunga lastbilar.

För lätta dieselfordon bedöms utsläppen öka med så mycket som 150 procent om inget sker.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning att det nu finns förslag att kriminalisera den här typen av fusk. Nu är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att få till nödvändiga lagändringar, säger Tord Fornander.

Saknar regler för elbilar

FBB uppmärksammar också att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, saknar ett särskilt regelverk för kontrollbesiktning av elbilar.

Till exempel kontrolleras inte komponenter som bilens framdriftsbatteri, kablar och laddutrustning för eventuella fel.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex – förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller.”, säger Tord Fornander. 

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen