Läckt samtal skakar Ryssland

2023 03 28

En diskussion mellan två välbärgade ryska profiler uppges ha skakat Rysslands elit i grunden.

Det rör sig om en inspelning av ett telefonsamtal mellan den ryske musikproducenten Iosif Prigozhin och miljardären tillika före detta ryska senatorn Farhad Akhmedov, rapporterar The Moscow Times.

Putin kalls för "Satan"

Inspelningen har legat på Youtube sedan ett par veckor tillbaka, men uppmärksammades egentligen först under gårdagen efter att ukrainska tv-kanalen Channel 5 hävdat att de kunnat bevisa samtalet äkthet.

Samtalet består av en ovanligt uppriktig diskussion mellan de två ryska profilerna, som uttrycker sin frustration över den nuvarande politiska situationen i Ryssland och de västerländska sanktionerna.

Men mest anmärkningsvärt är språket och ordvalen.

Framför allt när det handlar om att beskriva Vladimir Putin.

– [Putin] bryr sig inte om någonting. Och han bryr sig inte ett skit om folket. Han är fan Satan. En ynkrygg, säger en av rösterna.

"Kommer sluta med militärdiktatur"

Även oberoende undersökande nyhetsmediet Important Stories, som för närvarande verkar utanför Ryssland, har med hänvisning till en källa i ryska underrättelsetjänsten FSB också antytt att inspelningen är äkta.

– Hur ska vi städa upp allt det här senare? Det kommer att bli fascism, en militärdiktatur. Du får se. Det är så det kommer att sluta, säger en person i samtalet och får medhåll av den andra, enligt The Moscow Times.

Grova ord mot försvarsministern

Vidare diskuteras missnöjet med några av Putins närmaste medarbetare, inklusive försvarsminister Sergej Sjojgu. De två personerna i samtalet menar att en koalition har bildats som syftar att fälla ministern ifråga.

Och det är inte med några vackra ord han beskrivs.

– De skyller allt på Sjojgu. De kallar honom ett k*khuvud, bakom hans rygg förstås, och de har nu uppgiften att fälla honom, säger en röst som uppges tillhöra Iosif Prigozhin.

Förnekar äktheten

Musikproducenten själv har på Telegram förnekat att inspelningen skulle vara äkta. I en intervju med ryska nyhetssajten Fontanka har han dock medgett att vissa delar av samtalet är autentiska, medan andra ska vara påhittade.

Iosif Prigozhin är gift med popsångerskan Valeria och har under en längre tid offentligt stöttat Putin och till och med kampanjat för honom i det ryska presidentvalet 2018.

Farhad Akhmedov är en rysk miljardär av azerbajdzjanskt ursprung som framför allt tjänade sina pengar på Sibiriens gasindustri på 1990-talet. Han tjänstgjorde även som senator i Ryssland mellan 2004 och 2009.

Efter invasionen hamnade Akhmedov på EU:s och Storbritanniens sanktionslista. Han lever för närvarande i Baku.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen