Läckt samtal skakar Ryssland

2023 03 28

En diskussion mellan två välbärgade ryska profiler uppges ha skakat Rysslands elit i grunden.

Det rör sig om en inspelning av ett telefonsamtal mellan den ryske musikproducenten Iosif Prigozhin och miljardären tillika före detta ryska senatorn Farhad Akhmedov, rapporterar The Moscow Times.

Putin kalls för "Satan"

Inspelningen har legat på Youtube sedan ett par veckor tillbaka, men uppmärksammades egentligen först under gårdagen efter att ukrainska tv-kanalen Channel 5 hävdat att de kunnat bevisa samtalet äkthet.

Samtalet består av en ovanligt uppriktig diskussion mellan de två ryska profilerna, som uttrycker sin frustration över den nuvarande politiska situationen i Ryssland och de västerländska sanktionerna.

Men mest anmärkningsvärt är språket och ordvalen.

Framför allt när det handlar om att beskriva Vladimir Putin.

– [Putin] bryr sig inte om någonting. Och han bryr sig inte ett skit om folket. Han är fan Satan. En ynkrygg, säger en av rösterna.

"Kommer sluta med militärdiktatur"

Även oberoende undersökande nyhetsmediet Important Stories, som för närvarande verkar utanför Ryssland, har med hänvisning till en källa i ryska underrättelsetjänsten FSB också antytt att inspelningen är äkta.

– Hur ska vi städa upp allt det här senare? Det kommer att bli fascism, en militärdiktatur. Du får se. Det är så det kommer att sluta, säger en person i samtalet och får medhåll av den andra, enligt The Moscow Times.

Grova ord mot försvarsministern

Vidare diskuteras missnöjet med några av Putins närmaste medarbetare, inklusive försvarsminister Sergej Sjojgu. De två personerna i samtalet menar att en koalition har bildats som syftar att fälla ministern ifråga.

Och det är inte med några vackra ord han beskrivs.

– De skyller allt på Sjojgu. De kallar honom ett k*khuvud, bakom hans rygg förstås, och de har nu uppgiften att fälla honom, säger en röst som uppges tillhöra Iosif Prigozhin.

Förnekar äktheten

Musikproducenten själv har på Telegram förnekat att inspelningen skulle vara äkta. I en intervju med ryska nyhetssajten Fontanka har han dock medgett att vissa delar av samtalet är autentiska, medan andra ska vara påhittade.

Iosif Prigozhin är gift med popsångerskan Valeria och har under en längre tid offentligt stöttat Putin och till och med kampanjat för honom i det ryska presidentvalet 2018.

Farhad Akhmedov är en rysk miljardär av azerbajdzjanskt ursprung som framför allt tjänade sina pengar på Sibiriens gasindustri på 1990-talet. Han tjänstgjorde även som senator i Ryssland mellan 2004 och 2009.

Efter invasionen hamnade Akhmedov på EU:s och Storbritanniens sanktionslista. Han lever för närvarande i Baku.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen